ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόφωνη καταδίκη χωρίς κοινό ανακοινωθέν στο Εθνικό

Αξιοποιούμε όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχετικά με τις κινήσεις της Λευκωσίας για το «Γιαβούζ»

Newsroom K

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς κοινό ανακοινωθέν, αλλά με ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Σε πρώτο χρόνο, οι επικεφαλής των κομμάτων, στις δηλώσεις τους, μετά την συνεδρία, καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις σχετικά με λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης. Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος βεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα εκ μέρους της Κυβέρνησης, χωρίς να προβαίνει σε λεπτομέρειες.

Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε την συνεδρία, ήταν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, ενώ έγινε και ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές του τελευταίου στην Νέα Υόρκη.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Πρόδρομος Προδρόμου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις και την προσφυγή στο ΣΑ για την Αμμόχωστο, ενώ έγινε εκτενής ενημέρωση για την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ. Έγινε ενημέρωση σε σχέση με όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης, με όλες της πολιτικές δυνάμεις να καταδικάζουν δυναμικά την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ενώ εξυπακούεται ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα τερματιστούν όλες οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου.

Γίνονται ενέργειες με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, είπε, χωρίς να προβαίνει σε λεπτομέρειες. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που έχουμε στην διάθεσή μας, εξήγησε ο κος Προδρόμου, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει με έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα, ήταν η αρχική τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου, με ξεκαθαρισμένη την βάση λύσης του κυπριακού, της ΔΔΟ, πρόσθεσε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τον διάλογο, για την επίλυση του Κυπριακού. Ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναλάβει τα ψηφίσματα σε σχέση με το Κυπριακό.

Άντρος Κυπριανού

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση και θέλω να καταγγείλω με όλη την δύναμη της ψυχής μου τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα. Το πώς εξελίσσονται τα πράγματα μετά το Κρανς Μοντανά δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό, δήλωσε. Συμφώνησε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή την ΔΔΟ, στην βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ. Είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κος Κυπριανού. Δεν έχω πειστεί ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Δεν γίνεται να λέμε κάτι και, ουσιαστικά, να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο κος Κυπριανού.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Ομόφωνη είναι η καταδίκη των ενεργειών και των όσων επιθυμεί να προκαλέσει η Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Είναι ψευδαίσθηση το ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα οδηγήσουν στο να σταματήσει η Τουρκία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις εμπερικλείουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιπέτειες, σημείωσε.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι εξκάθαρη και τέτοια πρέπει να είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να προωθήσουμε συνεργασίες περιφερειακές ώστε να διασφαλίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Δεν πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κατάσταση ως έχει, τόνισε ο κος Παπαδόπουλος. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε, ενώ σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, απάντησε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης για το εάν υπάρχει πλάνο αντίδρασης. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ υπέβαλε τις δικές του θέσεις και έθεσε εαυτόν στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιώργος Λιλλήκας

Είναι θετικό το ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες υποσκάπτουν και τις ενέργειες του ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Είναι λυπηρό να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος μας, είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι πλέον μεμονωμένες, ενώ αναρωτήθηκε αν η Τουρκία θα οδηγηθεί στην νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Βοηθήσαμε άθελά μας την Τουρκία και η ευθύνη αυτή την φορά θα βαραίνει την δική μας πλευρά για λανθασμένους χειρισμούς, είπε ο κος Λιλλήκας. Τέλος, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες στιγμές, για τις οποίες και η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να υπάρχει ο κοινός παρονομαστής.

Πόλυς Παλλήκαρος

Η Αλληλεγγύη καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την είσοδο της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Έκανε λόγο για κανονιοφόρους οι οποίες βρίσκονται μαζί με το τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ, ενώ είπε ότι έχουν ενημερωθεί για τις ενέργειες τις οποίες έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι και το δικό του Κίνημα προέβη σε εισηγήσεις για λήψη μέτρων.

Γιώργος Περδίκης

Εμείς εκφράσαμε την διάθεση μας να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί, αναμένουμε να υπάρξει ένας σχεδιασμός στον οποίο θα εμπλακεί η κοινωνία των πολιτών. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης είναι καλές αλλά ένα δείγμα μη συλλογικότητας το πήραμε σήμερα.

Χρίστος Χρίστου

Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με την λύση της ΔΔΟ και δήλωσε ότι εισηγήθηκε στον ΠτΔ όπως εισηγηθεί το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να κινηθεί διπλωματικά μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δείξει η πλευρά μας ότι έχει το πολιτικό σθένος για να λάβει μέτρα κατά των ενεργειών της Τουρκίας.

Μάριος Καρογιάν

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις επαφές του Προέδρου όσον αφορά στο Κυπριακό και για την ενίσχυση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης. Καταδικάσαμε ομόφωνα τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, ενώ υποβάλαμε συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει η πλευρά μας, ενώ εξέφρασε απαισιοδοξία, δεδομένης της κατάστασης, χαρακτηρίζοντάς την ως κρίσιμη. Ξέρουμε ότι η Τουρκία θέλει να εισάξει νέα μοντέλα λύσης στο Κυπριακό, ωστόσο εμείς πρέπει να είμαστε σταθεροί ως προς τις δικές μας απαιτήσεις, ανέφερε ο κος Κάρογιαν. Δεν χωρούν αντιπαλότητες, ούτε ανώφελες συγκρούσεις στο εσωτερικό, αλλά δεν βρήκαμε κοινό έδαφος και αυτό είναι λυπηρό, κατέληξε.

Στην συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X