ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:18
 

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν εγγυήσεις και νομοσχέδια ΜΕΔ

Χωρίς τροπολογίες πέρασαν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια με τη σύμπλευση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι κρατικές εγγυήσεις αλλά και τα νομοσχέδια που αφορούν τα κόκκινα δάνεια (χωρίς τις τροπολογίες που έκαναν τα κόμματα) πέρασαν από την Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την πολύωρη συζήτηση ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ στήριξαν τις κρατικές εγγυήσεις, ενώ τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασαν με την ψήφο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, χωρίς τροπολογίες. 

Τα νομοσχέδια

Πέραν των κρατικών εγγυήσεων στη συμφωνία Συνεργατισμού και Ελληνικής τράπεζας κατατίθενται προς ψήφιση ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018, που με τροποποίηση του βασικού νόμου στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.
Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού.
Ακολουθεί και το νομοσχέδιο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Περαιτέρω, καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στο βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία
Πέμπτο νομοθέτημα είναι ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, και τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές. Παράλληλα προτείνεται ο τερματισμός οποιασδήποτε προστασίας εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της
Το 6ο νομοθέτημα είναι δευτερογενής νομοθεσία (κανονισμοί) και αφορά τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας. Τροποποιεί τους βασικούς κανονισμούς ώστε να αυξηθεί επιπλέον το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ.
Προς συζήτηση είναι και ο περί Τιτλοποιήσεων Νόμος του 2018 νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και η διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα. (τιτλοποίηση δανείων).

 

 Προηγούμενη ενημέρωση

 

Παράταση μέχρι τις πέντε παίρνει τελικά η Ολομέλεια της Βουλής καθώς από τις τρεις το μεσημέρι συγκαλείται η σύσκεψη αρχηγών. Υπενθυμίζεται πως το κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων στη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού. Μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις κατατίθενται και τα νομοσχέδια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τις ευχές του για ανάρρωση απέστειλε στον γ.γ του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Άντρος Κυπριανού επέστρεψε στη βουλή μετά από μία μικρή αδιαθεσία που είχε. 

Αντιπαράθεση για το πόρισμα

Δαμιανού;Στο βήμα της βουλής ο Άριστος Δαμιανού ο οποίος απαντά στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα περί σεβασμού του πορίσματος. Όπως είπε ο κ. Δαμιανού, ο ΔΗΣΥ δεν σεβάστηκε τον Φάκελο της Κύπρου επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κατάθεση του Γεώργιου Γρίβα Διγενή

Αρχίζει η ψηφοφορία: 

Κρατικές εγγυήσεις: Πέρασαν οι κρατικές εγγυήσεις με 32 ψήφους υπέρ και 20 κατά 

Πράσινο φως στις εκποιήσεις και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Υπερψηφίζονται οι αγοραπωλησίες πιστωτικών διευκολύνσεων

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα 

Υπερψηφίστηκε ο Περί εταιρειών νόμος του 2018

Τροπολογίες: Απορρίπτει όλες τις τροποποιήσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, συνεπώς απορρίπτονται όλες οι τροπολογίες

Περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων: 

Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ:Να  έχουν δυνατότητα οι δανειολήπτες πρόσβασης στα ένδικα μέσα εκεί που διαπιστώνουν από πλευράς του τραπεζικού συστήματος κινήσεις εις βάρος τους και να μπορούν να προχωρήσουν σε αναβολή εκποίησης. 

Μιλώντας ο Άριστος Δαμιανού από το βήμα της βουλής έψεξε τις τοποθετήσεις χαρακτήρισε νομικό έκτρωμα με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες αν δεν υπάρξει περισσότερη προσοχή στα νομοσχέδια των ΜΕΔ. Το ΑΚΕΛ ζητά παράλληλα την απάλειψη της αναδρομικότητας. 

Στα έδρανα της βουλής και ο Κασίνης

Αβέρωφ: Το ΑΚΕΛ ήθελε μνημόνιο γι αυτό είπε όχι

Έγινε αναφορά για τη σύζυγο και την πεθερά μου ένα σύνολο δύο τις χιλίοις της Logicom, όταν διάλεγα τη σύζυγό μου Μαρία, τα κριτήρια ήταν άλλα. Σήμερα μαθαίνω οτι είναι άλλοι οι λόγοι. Προνόησαν το 2012 οτι η Logicom θα αγόραζε μετοχές της Δήμητρας. Προέβλεψαν οτι η Δήμητρα από μέτοχος θα είχε και συμμετοχή στο κλίμα. Ε καταλαβαίνετε. Με τέτοια σύζυγο και τέτοια πεθερά δύσκολα θα τα βγάλετε πέρα μαζί μου. Το ΑΚΕΛ είχε πολιτικές ενστάσεις δεν κρύφτηκε πίσω από διαδικασίες, για να σκοτώσει τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου. Θέλω να ευχαριστήσω ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ που στηρίζει τις κρατικές εγγυήσεις. Στήριξε με πολλή υπευθυνότητα ο Νικόλας την Κύπρο να βγει από το μνημόνιο. Συζητούμε για τον Συνεργατισμό σημείωσε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας πως δεν έχει κανένα που να αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του γενικού εισαγγελέα. Να περιμένουμε την ολοκλήρωση του πορίσματος και όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις, το πόρισμα να αποδοθούν ευθύνες. Δεν θα θεωρήσουμε πολιτικές τις όποιες καταδίκες ενδεχομένως να υπάρξουν. Θέλουν ένα μνημόνιο γι' αυτό ψηφίζουν όχι. Ψέγοντας τη στάση του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως ήθελαν ένα νέο μνημόνιο γι αυτό ψηφίζουν όχι. Απαντώντας στον κ. Στεφάνου για την αύξηση των ΜΕΔ μετά το κούρεμα, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως δεν έγινε κούρεμα στον Συνεργατισμό και αυτό είναι μία μεγάλη αδικία για τους υπόλοιπους καταθέτες. Στηρίζουμε να σώσουμε το 95% καταθέσεων κάτω από 100.000 είπε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί μία αριστερή πολιτική. Βεβαίως και είναι εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν είχαν πρόβλημα να στηρίξουν μία ιδιωτική τράπεζα αλλά έχουν πρόβλημα να στηρίξουν τον Συνεργατισμό, λέει ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας οτι δόθηκαν τα 6 δις εγγυήσεις όταν ο Σιαρλής, ζήτησε να δοθούν για τις τράπεζες.  Τραγωδία θα συνέβαινε αύριο θα είχατε όλο τον κόσμο έξω από τα συνεργατικά αν περνούσε η θέση σας, απάντησε ο ΑΒέρωφ Νεοφύτου στο ΑΚΕΛ για το τι θα συνέβαινε την επομένη. Από τη μια είστε ενάντια στο κεφάλαιο από την άλλη θα καταψηφίσετε βελτίωση του πλαισίου για τις εκποιήσεις αφού καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες ανέφερε στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σίγουρα δεν αποδίδω προθέσεις αλλά σίγουρα οι πολιτικές σας θέσεις καλύπτουν τους κακοπληρωτές, αυτούς που συσσώρευσαν τα ΜΕΔ, και για να γνωρίζουμε εαν δεν εισπραχθύν αυτά τα δις και όπως πάτε με το ξεδόντιασμα των νόμων πως θα προστατεύσετε τους καταθέτες; Τιμωρείτε τους καταθέτες που κουρέψατε το 2013. Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου ήταν που ψηφίσαμε αποχή από το πρώτο κούρεμα. Αύριο θα είναι μία νέα μέρα, στα δύσκολα βρίσκονται πολιτικές παρατάξεις που βάζουν πλάτες σημείωσε ο κ. Νεοφύτου. Μιλώ με βεβαιότητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα κατέληξε ο κ. Νεοφύτου. 

Ψηφίζει ομόφωνα το ΔΗΚΟ

Μουσιούττας: Ψηφίζει και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τις κρατικές εγγυήσεις. Οι επιλογές είναι δύο: ή ο ακαριαίος θάνατος ή ο θάνατος με δόσεις,αργά και βασανιστικά. Ο πρώτος είναι άμεσος μία και έξω και τελειώνουμε, ο δεύτερος αργός και βασανιστικός σε μάκρος χρόνου για όλους μας. Επιλέγω το δεύτερο γιατί αφήνει χαραμάδες ελπίδας. 

 

Λουκαϊδης: Όσο περνά από το χέρι μας θα αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές

Λουκαϊδης: Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τους φίλους του ΔΗΣΥ, την ανάλυση του κ. Μαυρίδη που μας είπαν οτι είναι εξαιρετική η συμφωνία. Αποφράδα μέρα η σημερινή σύμφωνα με τον Γιώργο Λουαϊδη επεσήμανε ο κ. Λουκαϊδης. Είναι αλήθεια ή όχι οτι με το να εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος η πολιτική λιτότητα θα αυξηθεί; διερωτήθηκε ο κ. Λουκαϊδης προσθέτοντας πως η σημερινή μέρα καταγράφει την ληξιαρχική πράξη μίας ιστορικής κατάστασης. Είχαμε διαφορετική διάγνωση και ανάγνωση των γεγονότων. Κάποιοι έλεγαν οτι έφταιγαν οι συντάξεις οι δαπάνες τα προγράμματα για τους πρόσφυγες, κάποιοι άλλοι έλεγαν οτι η χώρα μας στροβιλίζεται γύρω από έναν τραπεζικό τυφώνα. Τι συνέβη που οφείλεται η φούσκα των ακινήτων που ξεκίνησε το 2008; Που οφείλεται οτι δε μπορούσαμε να δανειστούμε και αναγκαστήκαμε να πάμε σε μνημόνια; Που οφείλεται η σημερινή κρίση; Εμείς προειδοποιούσαμε κάθε χρόνο τον ΥΠΟΙΚ οτι τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας είναι εκεί και μας απειλούν. Ακούμε αιτιάσεις σημείωσε ο κ. Λουκαϊδης. Ο,τι ψηφίσαμε για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών δεν πέρασε τίποτα σημείωσε ο κ.  Λουκαϊδης, λέγοντας στον ΔΗΣΥ οτι φέρουν ευθύνες για το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο. Χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής σημείωσε ο Γιώργος Λουκαϊδης προτείνοντας μια διαφορετική συνταγή από την αποτυχημένη που επέβαλε η κυβέρνηση. Ζητούμε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ανάπτυξη οικονομίας από μία ολιστική προσέγγιση, αυστηρό πλαίσιο για όλους εκείνους τους μεγάλους δανειολήπτες που είναι ισχυροί στις τράπεζες. Αν ισχύει το οτι κινδυνεύουν οι καταθέτες, αν ισχύει οτι θα πάμε σε νέο μνημόνιο το ερώτημα είναι ποιός έθεσε σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών; Επιχειρείτε να θέσετε τις ευθύνες αλλού. Θρασος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση είχατε ένα δείκτη ευθιξίας υπερευαίσθητο, πλέον ο δείκτης ευθιξίας έχει κατεβεί στο δάπεδο. Διερωτόμαι και να απαντήσει ο κόσμος: τι συνιστά υπευθυνότητα, είναι υπεύθυνη στάση να λειτουργείς ετσιθελικά γύρω από τη Συμφωνία του συνεργατισμού και στη συνέχεια να εκβιάζεις; Η δική μας προσέγγιση θα παραμείνει υπεύθυνη και έχει μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτή η συμφωνία όπως και το πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα εξυπηρετήσει και πάλι τους ελάχιστους. Όσο περνά από το χέρι μας θα αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές. Είμαι χρόνια στην πολιτική πάντα για τους βολεμένους μιλάμε, αλλά κανείς από το βήμα της βουλής δε μίλησε για τον συνετό πολίτη. Που στερείται των παιδιών του της οικογένειάς του, πληρώνει ανελλιπώς τα δάνειά τους, αυτούς του πολίτες, τους ρίχνετε συνέχεια στη βόρα των ασυνειδήτων και των ανεύθυνων. 

Νικόλας: Καταψήφιση θα μας οδηγήσει σε μνημόνιο ή κούρεμα

Είναι άδικο αυτό που ζητάται από τη βουλή καθώς οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης μας οδήγησαν εδώ, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Κατανοώ την πικρία και τον θυμό του κόσμου σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας οτι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει εναλλακτική πρόταση. Αυτοί που μας καλούν να καταψηφίσουμε τις κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να μας πουν την εναλλακτική. Δεν έχω ακούσει αυτό το σχέδιο β μέχρι στιγμής σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Η καταψήφιση των εγγυήσεων θα μας οδηγήσει είτε σε κούρεμα καταθέσεων είτε σε μνημόνιο ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Μας κοροϊδεψαν παραπλάνησαν τον λαό προεκλογικά μας μιλούσαν για τη διάσωση του συστήματος και καταλήξαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αντί να μας ακούσουν, μας χλεύαζαν και σήμερα την πληρώνει ο κόσμος ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτά κόστισαν η αλαζονεία και η εξαπάτηση. Εμείς επιμένουμε στις πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν όμως παρόλο που κατανοούμε τον θυμό και την απαιτηση της τιμωρίας όμως στη ζυγαριά της προστασίας του λαού ή την τιμωρία της κυβέρνησης, επιλέγουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας. Δεν επιβραβεύυμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά δείχνουμε υπευθυνότητα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις τροπολογίες και εισηγήσεις που πέρασαν μετά από την πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ έχει πάρει απόφαση οτι η εφαρμογή του σχεδίου Εστία και του Φορέα έχει ήδη διασυνδεθεί με τον προϋπολογισμό του 19.

Μαυρίδης: 

Το κούρεμα αυξησε τα ΜΕΔ αλλά ο Συνεργατισμός δεν είχε κούρεμα, απάντησε ο Μάριος Μαυρίδης στον Στέφανο Στεφάνου. Σίγουρα η ελληνική θα έχει κέρδος από τα δάνεια σημείωσε ο κ. Μαυρίδης ανέφερε πως η αρετή στον άνθρωπο δεν είναι να καταλογίζει ευθύνες αλλά και να αναλαμβάνει και τα δικά του λάθη.   

Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε εδώ και καιρό

Επειδή η ΕΔΕΚ έχει ιστορία, θυμίζουμε πως από το 2008 ο υποφαινόμενος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Συνεργατισμό, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Υπενθύμισε οτι το κόμμα έθετε ζήτημα για τον διορισμό κομματικών στην επιτροπεία. Η βουλή καλείται σε συνθήκες προτετελεσμένων γεγονότων να ψηφίσει λέει ο κ. Σιζόπουλος χαρακτηρίζοντας ως λεόντιο συμφωνία αυτή της Ελληνικής με τον Συνεργατισμό. Όπως είπε η βουλή καλείται να δώσει λύση σε ένα θέμα που δεν γνώριζε και δεν έτυχε ενημέρωσης. Η ΕΔΕΚ με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όπως συνήθισε τους πολίτες ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος θα αποφύγει τον κίνδυνο ενός μνημονίου. Είναι ψήφος στήριξης των καταθετών σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος αναφέροντας οτι θα στηριξει τις κρατικές εγγυήσεις. Σε ο,τι αφορά τα πρόσθετα νομοσχέδια, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως θα φροντίσει να βελτιώσει τα νομοσχέδια προστατεύοντας τους πολίτες από την αυθαιρεσία των τραπεζών. 

Στεφάνου: Εκτοξεύσατε το δημόσιο χρέος όπως ήταν επί κουρέματος 

Όποτε προκύψει ένα πρόβλημα από τους κυβερνώντες είναι στην άκρη της γλώσσας τους οτι φταίνε οι προηγούμενοι ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως αυτό θα ήταν λογικό τον πρώτο και δεύτερο χρόνο. Όταν μια κυβέρνηση επικαλείται την προηγούμενη κυβέρνηση έξι χρόνια όντας στην εξουσία, στη δική μου αντίληψη αυτό αποτελεί παραδοχή και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα. Όταν έξι χρόνια μετά οι κυβερνώντες ζητούν άλλοθι αυτό σημαίνει βιασμός των πολιτών. Συνεχίστε να βιάζετε τη νοημοσύνη των πολιτών για να αποδοκιμάζεστε από τους λογικούς ανθρώπους. Και την επόμενη μέρα τους επόμενους μήνες με καινούργια εκβιαστικά διλήμματα, είμαστε σίγουροι οτι δεν θα αναλάβετε καμία ευθύνη. Θέλετε να φορτώσετε τις αποφάσεις για τις εγκληματικές σας κινήσεις στη βουλή και στα κόμματα βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο των κομμάτων και πολιτών. Ο κ. Στεφάνο χαρακτήρισε ως επικοινωνιακά κόλπα τα περί κατάθεσης μισού εκατομμυρίου, σημειώνοντας οτι προηγουμένως πανικόβαλαν τον κόσμο και τον έστειλαν σε ατελείωτες ουρές. Ζούμε μια επιστροφή στο παρελθόν με τις πολιτικές σας, σημείωσε ο κ. Στεφάνου. Έχετε εκτοξεύσει το δημόσιο χρέη στα επίπεδα που ήταν επί κουρέματος ανέφερε ο κ Στεφάνου. Βάζουμε ένα δυναμίτη κάτω από την κυπριακή οικονομία έτοιμο να εκραγεί, είπε ο κ. Στεφάνου. Από το κούρεμα των καταθέσεων εκτοξεύθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσε ο κ. Στεφάνου απορρίπτοντας την τοποθέτηση του ΔΗΣΥ οτι τα ΜΕΔ εκτοξεύθηκαν πριν το 2013. Όπως επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις, σημειώνοντας πως η ψήφιση των νομοσχεδίων θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες. 

Βότσης: Ανάληψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης κάνοντας λόγο για προχειρότητα και ανάγκη ανάληψης ευθυνών. Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε αποτελέσματα στην απόφοση ποινικών ευθυνών ανέφερε ο κ. Βότσης. Ο κ. Βότσης έκανε λόγο για οργή της κοινοβουλευτικής του ομάδας για τον εκβιασμό που προκάλεσε η κυβέρνηση, θέτοντας το μαχαίρι στον κρόταφο. Ο κ. Βότσης σημείωσε πως υπάρχουν και θετικά αλλά και αρνητικά από την κατάσταση, εγείροντας ερωτήματα για την αύξηση του δημόσιου χρέους. 

ΕΔΕΚ: Ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα Στηρίζουμε τις κρατικές εγγυήσεις 

Στο βήμα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Έχουμε μπροστά μας την ευθύνη να εγκρίνουμε ή να κατακρίνουμε μία ετεροβαρή συμφωνία Ελληνικής Συνεργατισμού, σημείωσε ο κ. Μυριάνθους σημειώνοντας πως ο ασθενής είναι σε κώμα και στόχος δεν είναι να επιρρίψουμε τις ευθύνες στους γιατρούς. Όπως σημείωσε είναι ουτοπία να θεωρούμε πως μπορεί να υπάρξει άλλο σχέδιο αυτή τη στιγμή και κατέληξε πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τις κρατικές εγγυήσεις 

Λιλλήκας: Και τα κόμματα έχουν ευθύνες για την κατάληξη του Συνεργατισμού

Αν δεν αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και να διορίζουμε εκείνους που γνωρίζουν πολύ φοβάμαι οτι θα βιώσουμε πολύ πιο τραγικές εμπειρίες ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ΠΟλιτών επεσήμανε πως ευθύνες έχουν η κυβέρνηση και η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, αλλά έχουν ευθύνες και τα κόμματα για τους διορισμούς στις επιτροπείες. Ελπίζω και εύχομαι η επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα να οδηγήσει σε κάθαρση ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.  Η κυβέρνηση εγκλημάτισε και την υστάτη με τον Συνεργατισμό αποκλείοντας τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Μας προβλημάτισε πάρα πολύ το τι θα κάνουμε είπε ο κ. Λιλλήκας διερωτούμενος οτι αν απορριφθούν οι κρατικές εγγυήσεις ποιό είναι το σχέδιο β της κυβέρνησης; Μία υπεύθυνη κυβέρνηση έχει και πλάνο β και πλάνο γ για να προστατεύσει τους πολίτες. Το πνεύμα των νομοσχεδίων δεν είναι στο πνεύμα που ανέμενε η κοινωνία ανέφερε ο κ. Λιλλήκας δεν εστιάζει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές η κυβέρνηση σημείωσε ο κ. Λιλλήκας. Ως πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσουμε να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας πως επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες με την φορολογική αμνηστία, ενώ με την Εστία θα επιβραβευούν τώρα εκείνοι που ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

17.56:  Γιωργάλλας

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας σημειώνοντας πως παρά τα όσα συνέβησαν το 2013 με το κούρεμα καταθέσεων η βουλή βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής. Χωρίς να γνωρίζουν οι βουλευτές τις ανάγκες που καλύπτονται και ιδιαίτερα τι να αναμένει η βουλή με αυτή τη χρηματοδότηση. Σήμερα και πάλι κάποιοι που επικαλούνται ξανά το καλό μας ζητούν έμμεσα να περάσουμε τη συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής από τον συνεργατισμό. Μία συμφωνία άγνωστη για μας. Είναι ανήμπορο και ανίκανο το πολιτικό σύστημα να βοηθήσει γιατί είναι εμπλεκόμενο με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κ. Γιωργάλλας επεσήμανε πως η απόφαση της Αλληλεγγύης για τα νομοσχέδια θα εξαρτηθεί από τις τροποποιήσεις που θα περάσουν. 

17.51: Αποχώρησε από την ολομέλεια ο Άντρος Κυπριανού

Αποχώρησε από την ολομέλεια της βουλής ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Κρίθηκε πως είναι καλύτερο να συνεχίσει κάποιες αναλύσεις στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει κάτι ανησυχητικό ωστόσο. Ο ίδιος όπως ανέφερε προηγουμένως η Κ, είχε νιώσει μία μικρή αδιαθεσία με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο για αναλύσεις. 

17.48 Μετά και την τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου συζητά μαζί του στους διαδρόμους. 

Περδίκης Τετέλεσται ο Συνεργατισμός 

Καλούμαστε να υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη του Συνεργατισμού επεσήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Το success story του Αναστασιάδη αποδείχτηκε fake story ανέφερε ο κ. Περδίκης. 

Χρίστου: Διορίσατε ανίκανους κλέφτες ψεύτες και απατεώνες

Κάποιοι επιδιώκουν να ξεπουλιούνται οι περιουσίες του κόσμου από το διαδίκτυο και να μειώνεται η αντίδραση της κοινωνίας, λέει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ  Χρίστος Χρίστου. Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει και τα πέντε νομοσχέδια ανέφερε ο κ. Χρίστου. Όπως επεσήμανε για την καταστροφή του Συνεργατισμού φταίει το κομματικό κατεστημένο και τα δύο μεγάλα κόμματα. Όπως σημείωσε διορίσαν κλέφτες ανίκανους απατεώνες. Ο αντιπρόεδρος της Δήμητρας είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ενώ στη logicom στενά συγγενικά πρόσωπα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Με ύποπτο τρόπο διορίστηκε ο Νικόλας Χατζηγιάννης επεσήμανε ο κ. Χρίστου προσθέτοντας πως στο Δ.Σ συμμετέχει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Λάπρος Πιερή. Οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ γνώριζαν τι γινόταν είπε ο Χρίστος Χρίστου σημειώνοντας οτι νομικός σύμβουλος του Συνεργατισμού ήταν το γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος. Βγαίνει το συμπέρασμα από όλα αυτά οτι μαζί τα φάγατε, ανέφερε ο κ. Χρίστου. Ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως θα ψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις με πόνο ψυχής και δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά στις καταθέσεις του Συνεργατισμού. Καλώ όλους τους βουλευτές να συνταχθούν μαζί μας και να καταλάβουν την παγίδα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση παρακαλεί να πείτε όχι για να μεταθέσουν σε σας τις ευθύνες είπε ο κ. Χρίστου. 

Άννα: ΜΜΕ και το κομματικό κατεστημένο με στοχοποίησαν

Τη στοχοποίησή της επειδή είναι ανεξάρτητη βουλευτής από μέσα και το κομματικό κατεστημένο κατήγγειλε η Άννα Θεολόγου, Όπως είπε δεν γνώριζε οτι θα έπρεπε να καταθέσει την εταιρεία της στο πόθεν έσχες και διερωτήθηκε αν δεν είναι σύγκρουση συμφέροντων οι μετοχές κουμπάρων και συγγενών. Εγώ μόνο μία σύγκρουση συμφερόντων έχω και αυτή είναι με αυτούς που θα ψηφίσουν τη συμφωνία ανέφερε η Άννα Θεολόγου

Καταψηφίζει ο Συλλούρης

17.12 Στο βήμα της βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης, με τον Ζαχαρία Κουλία να προεδρεύει ως ο γηραιότερος. Θεωρώ οτι η δική μου θετική ψήφος δεν θα συμβάλει στην σωτηρία της οικονομίας. Γι αυτό και δεν θα δώσω θετική ψήφο. Θα ήταν πράξη εγκατάλειψης αυτών που πραγματικά πιστεύω. Μείναμε στους προβληματισμούς στις μελέτες στις αναποτελεσματικές ερευνητικές επιτροπές μετά το κούρεμα καταθέσεων και ελπίζω η νέα επιτροπή να μην καταλήξει στα ίδια αλλά να καταλήξει και σε άλλες υποθέσεις. Επικρατούσε πάντα η νοοτροπία του ψηφίστε τώρα, υπήρχε πάντα το πέπλο της σιωπής και της συσκότισης αναφέρει ο κ. Συλλούρης. 

17.05 Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είχε μία μικρή αδιαθεσία με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο. Όπως ενημερώνουν κομματικές πηγές θα επιστρέψει όταν νιώσει καλύτερα.

16.57 Αρχίζουν να παίρνουν τις θέσεις τους σιγά σιγά οι βουλευτές.

16.20 Με το πέρας της σύσκεψης αρχηγών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσω ανάρτησης του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του για την έκβαση της σημερινής ολομέλειας.

16.15 Αστυνόμευση ενόψει της διαμαρτυρίας για τον Συνεργατισμό.

Όλα δείχνουν πλειοψηφία

Όπως όλα δείχνουν περνά το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΔΗΚΟ θα στηρίξει ομόφωνα τις κρατικές εγγυήσεις.

Οι ισορροπίες

Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και το ΔΗΚΟ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα είναι ομόφωνο υπέρ των νομοσχεδίων καθώς ο Μαρίνος Μουσιούττας είχε δηλώσει πως θα σκεφτεί τι θα κάνει μέχρι και την ψηφοφορία. Κομματικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι θα συμπλεύσει με το κόμμα. Η ΕΔΕΚ, είχε πάρει απόφαση αρχικά κατά συνείδηση ωστόσο σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα ανοίξει τα χαρτιά από το βήμα της βουλής. Θα καταψηφίσουν το ΑΚΕΛ, η Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών ΕΛΑΜ και όπως όλα δείχνουν οι Οικολόγοι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τούρκων υπουργών και εντολή τερματισμού της εισβολής

«Σιγά τα ωά»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

Ακιντζί: Εξέφρασα τις ειλικρινείς μου απόψεις για τη Συρία

«Πρεπει να εχουμε υποψη μας και να μην παρασυρομαστε οτι αλλο η σημερινη καλη και ανθρωπινη συμπεριφορα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:18

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X