ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος Κορυφής: Κύριο θέμα η Μ. Ανατολή, αλλά με σοβαρή συζήτηση τα ευρωτουρκικά

Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή -κατι που δε συζητά μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία- είναι πώς εντάσσεται το Κυπριακό στην έκθεση Μπορέλ για τα ευρωτουρκικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για μία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία αρχικά προοριζόταν να επικεντρωθεί στην οικονομία εν μέσω δύο πολέμων, όμως η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής και η πιθανή περαιτέρω ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα, συναντιούνται σήμερα και αύριο οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Στο δείπνο σήμερα, θα συζητηθούν τρία βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής: η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως μετέφερε από τις Βρυξέλλες στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Γιώργος Κακούρης, τονίζοντας ότι μπορεί τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να είναι το κύριο θέμα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα ευρωτουρκικά, τα οποία ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία που επιχειρεί σύνδεσή τους με το Κυπριακό, δε θα συζητηθούν με σοβαρότητα.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης θα είναι η εξέταση κυρώσεων κατά του Ιράν, που ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη.

Σχετικά με τα ευρωτουρκικά, θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ, η οποία καταγράφει όλες τις εκφάνσεις και παραμέτρους των ευρωτουρκικών σχέσεων, προτείνοντας πώς μπορούν να προχωρήσουν. «Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή –κατι που δε συζητά μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία- είναι πώς εντάσσεται το Κυπριακό και πώς ακριβώς συνδέεται με τα ευρωτουρκικά, διότι υπάρχει μία διαφωνία σε πιον βαθμό θα εξαρτάται η πρόοοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό», σημείωσε ο Γιώργος Κακούρης. Το προσχέδιο για τα ευρωτουρκικά που κυκλοφορεί, μέχρι χθες δεν είχε κάποια αλλαγή, όμως αναμένονται αλλαγές, τόνισε.

Η έκθεση Μπορέλ, που κυκλοφόρησε από τον Νοέμβριο, ικανοποιεί σε γενικές γραμμές την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως στο κείμενο των συμπερασμάτων, η Λευκωσία επιδιώκει αλλαγές στο λεκτικό. «Γενικότερα η Λευκωσία να υπάρχει περισσότερη σύνδεση μεταξύ της αναλογικής – αναστρέψιμης διαδικασίας προς μια πιο θετική σχέση με την ΕΕ και επιθυμεί επίσης να γίνεται με επιφύλαξη η όποια πρόοδος της επανεξέτασης της κατάστασης από τους ηγέτες των 27. Η Λευλωσία θέλει λίγο πιο ισχυρή διατύπωση εκεί, δηλαδή να πρέπει να περάσει από τους 27 με ομοφωνία η όποια αλλαγή», μετέφερε ο Γιώργος Κακούρης.

Για το κύριο θέμα στην ατζέντα, που είναι το Μεσανατολικό μετά την ιρανική επίθεση τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν ποιο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν, κοιτάζοντας προς το Ισραήλ κυρίως, αλλά και εξετάζοντας νέες κυρώσεις για το Ιράν. Σημαντικό μέρος της συζήτησης, σύμφωνα με τον Γιώργο Κακούρη, θα είναι η εξέταση κυρώσεων κατά του Ιράν, που ζητούν ορισμένα κράτη – μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση