ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση ο Γενικός Ελεγκτής

Απάντηση ΥΠΕΣ στην ειδική έκθεση για την Μαρία της Αγίας Νάπας – ενόχληση της εταιρείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η Ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και οι αναφορές σε αυτή για την εκμίσθωση κρατικής γης, στην εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση, τερμάτισαν την ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Οι αναφορές που γίνονται στην Ειδική έκθεση για πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας με διευθυντική θέση στην εταιρεία, έχουν πυροδοτήσει νέα ένταση. Παρά το γεγονός ότι στην Ειδική έκθεση δεν κατονομάζεται το συγκεκριμένο πρόσωπο, αφήνονται υπονοούμενα για προνομιακή αντιμετώπιση της εταιρείας στην εκμίσθωση κρατικής γης.

Κάτι το οποίο απορρίπτει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία της Μαρίνας η οποία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τα όσα αναφέρονται στην Ειδική έκθεση, αλλά και τον θόρυβο που έχει προκληθεί. Η εταιρεία υποστηρίζει πως ο Γενικός Ελεγκτής αγνοεί τη νομοθεσία σημειώνοντας με νόημα την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων του Αιγύπτιου επενδυτή, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα. Επίσης στην ανακοίνωση η διαχειρίστρια εταιρεία δίνει πολιτική χροιά στα όσα διαδραματίζονται με το θέμα της εκμίσθωσης, ξεκαθαρίζοντας πως η ίδια αν και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον αδυσώπητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας με μοναδικό στόχο την εξουσία, είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της και ιδιαίτερα του Αιγύπτιου επενδυτή.

Η απάντηση του ΥΠΕΣ

Για προσπάθεια ερμηνείας των κανονισμών κατά το δοκούν από τον Γενικό Ελεγκτή κάνει λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατηγορηματικά διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνες με την υφιστάμενη νομοθεσία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού παραθέτει τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, το ΥΠΕΣ υποστηρίζει πως «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με τις εισηγήσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας η οποία και ενέκρινε το περιεχόμενο της σύμβασης μίσθωσης». Το ΥΠΕΣ απορρίπτει τις αναφορές που γίνονται στην Ειδική έκθεση ότι «αποτελεί μη αποδεκτή πρακτική ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωση της». Η συγκεκριμένη αναφορά, όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ, συγκρούεται με τις ξεκάθαρες πρόνοιες του Κανονισμού 8 εδάφια (1) και (2) τα οποία δίνουν τη σχετική εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Ως εκ τούτου, αντί ο Γενικός Ελεγκτής να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών και να αφήνει υπονοούμενα για πιθανή εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην όλη διαδικασία, θα ήταν δεοντολογικά ορθότερο, να καταθέσει τη διαφωνία του για το τι οι Κανονισμοί διαλαμβάνουν και να εισηγηθεί την τροποποίηση τους».

Η Ειδική έκθεση

Στην Ειδική έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής περιπλέκει το θέμα της εκμίσθωσης κρατικής γης με το θέμα των πολιτογραφήσεων. Πέρα από τις αναφορές σε διευθυντικό στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας της Μαρίνας που ανήκει στο περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ειδική έκθεση, θεωρείται «μη αποδεκτή πρακτική, ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία, αυτός να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωσή της για εμπορικούς σκοπούς, για τους οποίους κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς άλλους ιδιώτες- επιχειρηματίες. Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία, γεγονός που θα διασφάλιζε τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο».

Η εταιρεία

Η διαχειρίστρια εταιρεία ήταν ιδιαίτερα έντονη στην αντίδρασή της, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο Γενικός Ελεγκτής αγνοεί ηθελημένα ή μη τον νόμο Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο (ΚΕΦ.224) και την Κ.Δ.Π. 173/89 όπου καθορίζεται με σαφήνεια η διαδικασία εκμίσθωσης κρατικής γης για τουριστικούς σκοπούς. Αφού παραθέτει τη σχετική νομοθεσία η εταιρεία σημειώνει πως το ετήσιο ενοίκιο που συμφωνήθηκε να καταβάλει πιθανόν να είναι το υψηλότερο ενοίκιο ανά δεκάριο που καταβλήθηκε στην ιστορία του κτηματολογίου. Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένει όπως αντιμετωπίζεται από τους θεσμούς και τα κόμματα δίκαια και ισόνομα με άλλες μεγάλες αναπτύξεις με τον ανάλογο τρόπο μακριά από τις μάχες εξουσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση