ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύσκεψη για τις πυρκαγιές - Επάρκεια πτητικών μέσων εντός Μαΐου

Δέκα πτητικά μέσα θα έχει φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Ιορδανία

ΚΥΠΕ

Δέκα πτητικά μέσα θα έχει φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία στη διάθεσή της για την κατάσβεση πυρκαγιών, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών, υπηρεσιών και εμπλεκομένων φορέων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με την Ιορδανία για εξασφάλιση πτητικών μέσων από τη χώρα αυτή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως θέμα της σύσκεψης ήταν η ενίσχυση του πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών και πως "στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο υψηλού κινδύνου".

Σε δήλωσή του, εξάλλου, μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως σε αυτήν έγινε αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν, ενώ τέθηκε επί τάπητος ο βαθμός ετοιμότητας των Υπηρεσιών και οι ανάγκες που υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως είναι η επάρκεια πτητικών μέσων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, το πλαίσιο συντονισμού των αρμοδίων Υπηρεσιών, η επαρκής στελέχωση των αρμοδίων Υπηρεσιών, η επάρκεια των έργων πυροπροστασίας και αντιπυρικών ζωνών, η αναβάθμιση των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών, η αξιοποίηση των Τοπικών Αρχών, η κατάρτιση του μητρώου για σκοπούς επίταξης εξειδικευμένων οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η διαχείριση των εθελοντών.

Όσον αφορά τα πτητικά μέσα, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, το Υπουργείο Γεωργίας προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε εντός Μαΐου να υπάρχει επάρκεια πτητικών μέσων.

Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν πως έχει προχωρήσει η σύσταση και ξεκινά η λειτουργία κεντρικού συντονιστικού φορέα για συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για το θέμα των πυρκαγιών.

Επίσης προχωρεί η ικανοποίηση αναγκών για στελέχωση υπηρεσιών όπως το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ομάδα πυροσβεστών ταχείας επέμβασης.

Άλλα θέματα που προωθούνται είναι το πρόγραμμα περιπολιών για να καλύπτονται οι περιοχές που πρέπει, η χρήση τεχνολογικων μέσων για να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα οι πυρκαγιές και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων πυροπροστασίας.

Εξάλλου έχει εγκατασταθεί σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, έχει γίνει αναβάθμιση αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών και έχει δημιουργηθεί μητρώο επίταξης οχημάτων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση