ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα ενεργειακά στο περιθώριο της ΓΣ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Chevron για την «Αφροδίτη» - Ενέργεια και στο επίκεντρο της συνάντησης Νετανιάχου-Ερντογάν

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι ενεργειακές εξελίξεις με φόντο την ανατολική Μεσόγειο αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων τόσο σε σχέση με την ανάπτυξη του τεμαχίου 12 επί της κυπριακής ΑΟΖ («Αφροδίτη») όσο κι αναφορικά με την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ -εξέλιξη που έχει κι ενεργειακές προεκτάσεις.

Τα είπαν με Neff

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Chevron International με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Εξόρυξης και Παραγωγής Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ν. Αμερικής του αμερικανικού κολοσσού (και μέλος της κοινοπραξίας της «Αφροδίτης»), Clay Neff. Όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές που ασχολούνται με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή η συνάντηση του ΠτΔ με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Chevron αφορούσε στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για την ανάπτυξη του τεμαχίου 12 μετά την πρόταση που κατέθεσε προς τις κυπριακές αρχές η Chevron στις 25 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εμπορίου απέρριψε το σχέδιο ανάπτυξης της Chevron (FDP) για σειρά λόγων δίνοντας προς την εταιρεία περιθώριο 30 ημερών (σ.σ. εκπνέει στις 25 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση. Από την συνάντηση δείχνουν να προκύπτουν αντικείμενα κοινής συνεννόησης ως προς το πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτης» τόσο προς την κατεύθυνση εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο (σ.σ. που είχε συμφωνηθεί από το 2019) όσο κι αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίζει στη περιοχή η Κύπρος -που αποτελεί και στόχο της Λευκωσίας. Το αν η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Neff θα οδηγήσει σε επίλυση του αδιεξόδου της διαπραγμάτευσης δημιουργώντας δυναμικές επίσπευσης μένει να διαφανεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Επανέρχεται η Τουρκία

Η συνάντηση Ερντογάν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και μια και πλέον δεκαετία, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στον ισραηλινό και διεθνή Τύπο κι, όπως κι αναμένονταν, έβγαλε ειδήσεις και για το κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου με φόντο την ενεργειακή συνεργασία των κρατών στην περιοχή και τις οδεύσεις του φυσικού αερίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επανέφερε στον Ισραηλινό ΠΘ Νετανιάχου την επιλογή της Τουρκίας ως χώρου όδευσης/διάθεσης προς την Ευρώπη των αποθεμάτων του ισραηλινού φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» -που έχει δεσμεύσει το Ισραήλ για εξαγωγή. Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν απέρριψε επί της αρχής μια τέτοια επιλογή μεταφέροντας προς τον Τούρκο Πρόεδρο πως τελεί «υπό εξέταση» μαζί με άλλες επιλογές που επεξεργάζεται -και θα καταλήξει θεσμικά σε επίπεδο λήψης αποφάσεων- η ισραηλινή πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες (σ.σ. υπάρχει σχετική διαδικασία στο επίπεδο του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας). Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξετάζουν και το ενδεχόμενο κοινών ερευνών εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο ενώ θα συντονίσουν και μηχανισμό συνεργασίας για θέματα ενέργειας -που θα ολοκληρωθεί με εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις.

Το ζήτημα δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε επίπεδο παρακολούθησης των εξελίξεων, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες επιλογές για το Ισραήλ αφορούν άμεσα τη Κύπρο είτε μέσω του αγωγού EastMed, ενός αγωγού Κύπρου-Ισραήλ ή της δημιουργίας ενός τερματικού υγροποίησης επί κυπριακού εδάφους -όπως αυτές ανά καιρούς έχουν προταθεί ή σχετίζονται με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο ΠΘ του Ισραήλ, Νετανιάχου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση