ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μηνύματα που στέλνουν οι Τ/κ με την ψήφο τους (φωτος)

Η «Καθημερινή» στα εκλογικά κέντρα των Τουρκοκυπρίων

Newsroom K

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το επιτελείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών το ποσοστό των Τ/κ που έχουν ψηφίσει έχει ανέλθει στο 2,14% να σημειώσουμε ότι οι εγγεγραμμένοι Τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους είναι 81.611. Το πιο πάνω νούμερο αντιστοιχεί σε 1958 ψηφοφόρους.

Μήνυμα επανένωσης και λύσης έστειλαν οι Τ/κ από τα εκλογικά Κέντρα. Η  «Καθημερινή» βρέθηκε στο σημείο προσέλευσης στη Λήδρας, στο εκλογικό Κέντρο του Σχολείου Φανερωμένης και στην πολεοδομία. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, η ψήφος τους έχει ως στόχο να σταλεί μήνυμα επανένωσης ειρήνης και λύσης. 

Στα σημεία προσέλευσης βρίσκονται ακτιβιστές από το UniteCyprus οι οποίοι δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στους Τ/κ για το πώς θα ψηφίσουν και προς τα που είναι το εκλογικό κέντρο. Μιλώντας με Τ/κ και Ε/κ ακτιβιστές, μας ενημέρωσαν πως η προσέλευση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και πως δεν τίθεται επί του παρόντος οποιοδήποτε κώλυμα. 

Ανδρέας Χρίστου: Καλή η προσέλευση

Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των Τ/κ εξέφρασε στην Κ ο πρώην δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ο οποίος βρίσκεται στη Φανερωμένη βοηθώντας τους Τ/κ ψηφοφόρους. Στον χώρο βρίσκεται ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ενώ και ο Σταύρος Μαλάς έδωσε το παρών του.  

Χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα διεξάγεται στη Φανερωμένη η εκλογική διαδικασία όπου ψηφίζουν Τ/κ. Όπως ανέφερε στην Κ ο πρώην δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου η προσέλευση στο εν λόγω εκλογικό κέντρο φαίνεται να ξεπέρασε τους 500. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τους ψηφοφόρους από την τ/κ κοινότητα να ψηφίζουν κανονικά.

Να σημειώσουμε ότι ακτιβιστές βρίσκονται στη Λήδρας οι οποίοι καθοδηγούν τους Τ/κ για το που θα ψηφίσουν.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Κινήματος Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ. Σε μία σύντομη ευχάριστη συνομιλία που είχαν οι δύο, ο κ.Λεβέντ ρώτησε τον Πρόεδρος εάν ψήφισε Γιασεμί με τον κ. Αναστασιάδη να απαντά πως η ψήφος είναι μυστική. 

O Cemal 63 δηλώνει στην «Κ», «ο λόγος που ήρθα να ψηφίσω είναι επειδή στόχος μας είναι η εξεύρεση λύσης και η ειρήνη». Άλλα άτομα που ψήφισαν είπαν, «Ήρθαμε να ψηφίσουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε οτι θέλουμε ειρήνη».

Προσέλευση στις κάλπες

«Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 1700 Τουρκοκύπριοι. Σε περίπτωση που σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κατορθώσουμε να τετραπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό θα έχουμε σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία». Αυτό επεσήμανε στην Κ ο τ/κ ιατρός και γνωστός ακτιβιστής, Οκάν Νταγλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Νταγλί, ο οποίος βρίσκεται στην Δερύνεια και παρέχει υποστήριξη σε συμπολίτες που ψηφίζουν, μέχρι πριν από λίγο, στην Δερύνεια ψήφισαν περίπου 500 τ/κ συμπολίτες. Μέχρι τις 18.00 αναμένεται να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Ο κ. Νταγλί κάνει λόγο για έναν σημαντικό αριθμό που έρχεται να αλλάξει την συνολική πολιτική εικόνα στο ανατολικό κομμάτι της Κύπρου.

Ο κ. Νταγλί, αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που προέκυψαν στην σημερινή ψηφοφορία σχετικά με τους τ/κ συμπολίτες. Επειδή πολλοί τ/κ δεν κατόρθωσαν να ενημερώσουν τα στοιχεία τους μέχρι τις 2 Απριλίου, σήμερα προέκυψαν σημαντικά προβλήματα σε πολλά εκλογικά κέντρα. Περίπου το ¼ των τ/κ δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία επειδή δεν δήλωσαν εγκαίρως στις αρχές της Δημοκρατίας την διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας τους.

Από ότι φαίνεται η ενημέρωση των τ/κ για το όλο ζήτημα υπήρξε προβληματική και ελλειμματική. Κάποιοι επέλεξαν να δηλώσουν τις προηγούμενες διευθύνσεις τους στις ελεύθερες περιοχές, κάποιοι άλλοι δε, δεν ενημερώθηκαν με ορθό τρόπο εγκαίρως για την αναγκαία διαδικασία.

Για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, ο κ. Νταγλί προτείνει την αναζήτηση εναλλακτικών φορμούλων, όπως λ.χ. το στήσιμο καλπών και στο βόρειο τμήμα του νησιού, λ.χ. στο ελληνικό δημοτικό του Ριζοκάρπασου. «Στην Ευρώπη ψηφίζουν εδώ και καιρό με επιστολές. Για ποιο λόγο να μην σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις; Δεν θα μπορούσε να διευθετηθεί με κυπριακή ιδιωτική εταιρία το ζήτημα της ασφάλειας;», αναρωτιέται ο τ/κ ακτιβιστής.

Δεν ανανεώθηκαν εκλογικοί καταλόγοι

Υπάρχει ανάγκη για άμεση ανανέωση των εκλογικών καταλόγων, καθώς περίπου το ¼ των τ/κ αντιμετωπίζουν προβλήματα στα εκλογικά κέντρα», μας τονίζει η τ/κ δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Εσρά Αϊγκίν. Πιο συγκεκριμένα, τ/κ που δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές ή δεν έχουν συμπληρώσει ειδική φόρμα δεν βρίσκουν το όνομα τους στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν την 2η Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, τ/κ που δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές ή δεν έχουν συμπληρώσει ειδική φόρμα δεν βρίσκουν το όνομα τους στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν την 2η Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα κάποιων πολιτών δεν συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους, κάποιοι τ/κ κατάφεραν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός διδύμου στην Αμμόχωστο, το οποίο εγγράφηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία την ίδια ακριβώς ημέρας. Ενώ το ένα αδέλφι ψήφισε σήμερα, το άλλο δεν κατάφερε να δηλώσει παρών στην εκλογική διαδικασία.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την κ. Αϊγκίν, η προσέλευση των τ/κ συνεχίζεται κανονικά, δίχως σημαντικά προβλήματα.
Η Οργάνωση United Cyprus Now βρίσκεται στα οδοφράγματα της Λευκωσίας και παρέχει βοήθεια σε τ/κ πολίτες.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες το ποσοστό συμμετοχής των τ/κ πολιτών στις σημερινές ευρωεκλογές θα είναι μεγαλύτερο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση