ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα προβλήματα από την αργή διάθεση εμβολίων επεσήμανε ο Πρόεδρος στους 27

O Πρόεδρος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών για αναχαίτιση της πανδημίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τα προβλήματα που - όπως όλα τα Κράτη Μέλη - αντιμετωπίζει και η Κύπρος εξαιτίας της αργής διάθεσης εμβολίων κατά του COVID, η οποία όμως οφείλεται πρωτίστως στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη γραμμή παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ.

O Πρόεδρος συμμετείχε χθες στην τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς και την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εμβόλια όλων ανεξαιρέτως των Κρατών Μελών, ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Κάλεσε παράλληλα την Επιτροπή όπως εξακολουθήσει να εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών έναντι της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί άμεσα δυνατή η παραλαβή αυξημένων ποσοτήτων εμβολίων.

Αναφερόμενος στους ρυθμούς εμβολιασμού στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% περίπου του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο το 100% όσων επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στον εμβολιασμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Δευτέρα παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα εμβολίων προς τους Τουρκοκύπριους, ενώ σταδιακά θα παραδίδονται και άλλες παρτίδες.

Εξέφρασε ακόμα στήριξη προς την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για υιοθέτηση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με στόχο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι επέφεραν σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των Κρατών Μελών, περιλαμβανομένου του κρίσιμου για τις μεσογειακές χώρες τουριστικού τομέα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης της τηλεδιάσκεψη ήταν η ανάγκη επίσπευσης του ρυθμού εμβολιασμών στα Κράτη Μέλη με την παραλαβή των πρόσθετων ποσοτήτων εμβολίων που αναμένονται τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς και η επίτευξη των στόχων εμβολιασμού που έχουν τεθεί.

Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την ενδεχόμενη υιοθέτηση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τους τρόπους αποτελεσματικότερου προσδιορισμού του γονιδιώματος των διαφόρων παραλλαγών του ιού, τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς υπό το φως της συνεχιζόμενης πανδημίας, καθώς και για τις μελλοντικές δωρεές εμβολίων από την ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση