ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τακτικός επισκέπτης το Charles De Gaulle

Το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ευρώπης έχει ρίξει άγκυρες στη Λεμεσό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μόνιμος επισκέπτης της Λεμεσού τείνει να καταστεί η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle. Το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ευρώπης θα παραμείνει στο λιμάνι της Λεμεσού για μια εβδομάδα. Η επίσκεψή του, η τέταρτη τα τελευταία 10 χρόνια, δείχνει τους στενούς δεσμούς Κύπρου και Γαλλίας σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Το Charles de Gaulle, που έχει καταπλεύσει ξανά στη Λεμεσό το 2010, το 2016 και το 2020, ηγείται της ναυτικής δύναμης κρούσης Task Force 473 και συμμετέχει στην αποστολή «Clemenceau 21», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve», κατά του ισλαμικού κράτους. Στο «Charles de Gaulle», που θα αποπλεύσει σε μια εβδομάδα από την Κύπρο, βρίσκονται 1200 ναύτες, 500 πεζοναύτες καθώς και περίπου 100 αξιωματικοί της ναυτικής δύναμης, ενώ μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δυο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, και ελικόπτερα τύπου Caïman και Dauphin Pedro.

Ζεστή φιλοξενία

Στις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας αλλά και στο υψηλό επίπεδο φιλοξενίας που προσφέρουν οι κυπριακές αρχές στο πλήρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, επικεντρώθηκε η Γαλλίδα Πρέσβειρα Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τις κυπριακές αρχές για τη συνεχή εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού αλλά και για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας και συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ιδιαίτερα ζεστός ήταν και ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Captain Guillaume Pinget, για τη κυπριακή φιλοξενία σε αυτές τις ιδιάζουσες, όπως είπε, συνθήκες της πανδημίας. Η Λεμεσός, συνέχισε, είναι οικείο μέρος για τους ναύτες και είναι ευτυχείς που θα ξεκουραστούν ύστερα από τρεις μήνες που αναχώρησαν από τη βάση τους στην Τουλόν και έπειτα από τρεις εβδομάδες που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο.

Μετά την αναχώρησή του από τη Λεμεσό η ναυτική δύναμη κρούσης του «Charles De Gaulle», θα συναντηθεί, για πρώτη φορά, με το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» και τη δική του δύναμη κρούσης, στη δυτική Μεσόγειο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση