ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Για πρώτη συνάντηση γνωριμίας με Χριστοδουλίδη μίλησε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Είχαν μια πρώτη, ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο υπάρχουν οι πραγματικότητες. Πρέπει να γίνονται ενέργειες με αμοιβαίο σεβασμό». Του μετέφερε, είπε, την νέα του πολιτική και την προσδοκία του για να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσιο διεθνές καθεστώς. Επίσημες διαπραγματεύσεις, δήλωσε, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν αυτά γίνουν αποδεκτά.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από την συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και συζήτησαν πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία σε περίπτωση που συμβεί στο νησί ένας σεισμός. «Συζητήσαμε τα θέματα υγείας και σεισμών». Ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε, του μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού και για τους Τ/κ μαθητές της ομάδας βόλεϊ.

Ο κ. Τατάρ είπε πως ανέφερε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ο καθένας τους έχει ευθύνες έναντι της κοινότητάς του. Οι Τ/κ, συνέχισε, έχουν βασικά δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα. Μίλησε για την ΔΔΟ που συζητήθηκε για 550 χρόνια λέγοντας ότι «πλέον υπάρχει ανάγκη για νέα πολιτική, κι αυτή περνά από την αποδοχή των δικαιωμάτων των Τ/κ στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και αναφέρθηκε σε μια «ωραία ομάδα» στις Τεχνικές Επιτροπές. Αναφερόμενος στους σεισμούς είπε «μακάρι να μην συμβεί» αλλά συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι «θεσμοί» του ψευδοκράτους, όπως η «πολιτική άμυνα» και οι ομάδες διάσωσης των «δυνάμεων ασφαλείας» έχουν αποκτήσει μια εμπειρία λόγω των σεισμών στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλιδης, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε ότι έχουν έμπειρες και ικανές ομάδας και στον «νότο» κατά την έκφρασή του. «Του είπα λοιπόν, μπορεί να γίνουν κάποιες ενέργειες για μια προετοιμασία που να τύχει εκμετάλλευσης αυτή η εμπειρία. Ανταποκρίθηκε θετικά και ο Εκπρόσωπος του ΓΓ το σημείωσε αυτό. Τις επόμενες ημέρες ίνσιαλλαχ να ξεκινήσει μια εργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι στην συνάντηση μίλησε για τα άδικα «εμπάργκο» που υφίστανται οι Τ/κ και που προκαλούν οικονομικές δυσκολίες είτε στην περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, είτε τώρα με τους σεισμούς. Δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, συνέχισε, να βρίσκονται ακόμη υπό «εμπάργκο» και απομόνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την συνεργασία για τους σεισμούς, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι η αντίδραση του κ. Χριστοδουλίδη ήταν θετική, συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει αν αυτή η προετοιμασία θα γίνει μέσω των υφιστάμενων Τεχνικών Επιτροπών ή μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι μια διαφορετική διαδικασία θα της αποδώσει περισσότερη σημασία. «Γιατί είναι μια διαφορετική εργασία αυτή. Με άλλα λόγια, είπα ότι θα ήταν καλύτερα εάν οι οργανώσεις, οι θεσμοί του κράτους της τδβκ μοιράζονταν τις εμπειρίες τους σε μια τέτοια επιτροπή και ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει αυτό με ξεχωριστή ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στην συνεργασία μας».

Σε δήλωσή του στ’ αγγλικά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Κόλιν Στιούαρτ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να εμπλακούν περισσότερο «κι άλλοι», γιατί – υποστήριξε – το είπε και τον κ. Χριστοδουλίδη, μετά το σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι παρά το γεγονός ότι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, έγιναν μονομερώς αποδεκτοί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος κι αυτό ήταν πολύ άδικο για τους Τουρκοκύπριους.

«Από τότε, το κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκο και αυτές είναι οι πραγματικότητες της Κύπρου που πρέπει να αντιμετωπίσει και να συζητήσει με τη δική του ομάδα και με τα μέλη του κοινοβουλίου του ίσως. Τώρα διορίζει το νέο Υπουργικό του και πολύ σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει όλα αυτά τα θέματα πολύ πιο σοβαρά γιατί είναι πλέον ο ηγέτης της κοινότητάς του και έχει περισσότερες ευθύνες» είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε επίσης τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ για την συνάντηση και πρόσθεσέ πως με τον κ. Χριστοδουλίδη μίλησαν και για τις οικογένειές τους, με τον νέο ΠτΔ να του λέει πως κατάγεται από την Πάφο και ο ίδιος να του εξηγεί πως ο πατέρας του ήταν από την Πόλη Χρυσοχούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ