ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Επιμένουμε σε λύση που διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή

Ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ συνεχίζουν τις μονομερείς πρωτοβουλίες και τις εξοπλιστικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή

ΚΥΠΕ

Ο τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς είναι να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο και να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ε/κ συνεχίζουν τις μονομερείς πρωτοβουλίες και τις εξοπλιστικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο, και την ίδια ώρα προβαίνουν σε δηλώσεις ότι η λύση που προσπαθούν να επιβάλουν στην Κύπρο πρέπει να γίνει αποδεκτή από την `τδβκ` και την Τουρκία.

Μίλησε για απειλές και εκβιαστικές δηλώσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Τ/κ, προσθέτοντας εκ νέου ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση.

Είπε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς , όπως ανέφερε, και της μη αποδοχής της τουρκοκυπριακής πλευράς ως "πολιτικά ισότιμου μέρους".

Ο Τατάρ είπε ότι ειδικά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τα διαδραματισθέντα στο Κραν Μοντάνα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή μια λύση που βασίζεται σε ομοσπονδιακή βάση.

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών στην Γενεύη τέθηκε η πρόταση της τουρκικής πλευράς για λύση που να βασίζεται σε δύο χωριστά, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη, κατά την έκφρασή του, με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, «της μεγαλύτερης και ισχυρότερης χώρας της περιοχής», προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής.

«Είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», είπε. Υπενθύμισε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της `τδβκ` και κάλεσε τους συνομιλητές στο Κυπριακό «να εξετάσουν την πρόταση λύσης δύο κρατών σύμφωνα με τις πραγματικότητες και εντός των νέων συνθηκών που μεταβάλλονται".

«Η έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να τερματίσει τις προσπάθειες που δημιουργούν ένταση και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για διάλογο», είπε ο Τατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση