ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Ήταν αναμενόμενη η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί

Ο «πρωθυπουργός» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «ξαναβρασμένο ρύζι»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία έκανε τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και των Τ/κ, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι τα τελευταία γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την υπόθεση της Κύπρου, κάνοντας λόγο και σε συνέχιση συνομιλιών μετά τον Σεπτέμβριο, στην οποία αντιτίθεται.

Ο κ. Τατάρ είχε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με την ομάδα – δεξαμενή σκέψης Πενταδάκτυλος (σσ: ακολουθούν σκληρή γραμμή στο Κυπριακό), στα μέλη της οποίας δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην συνέχιση μετά τον Σεπτέμβριο των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Δεν θεωρεί, συνέχισε, ότι είναι ενδεδειγμένο να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία λέγοντας ότι σε παρόμοιες δηλώσεις έχει προβεί και ο «υπεξ» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι.

Όσον αφορά την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί από την ε/κ πλευρά, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι αυτή υποβλήθηκε κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία και αφού ο Τ/κ ηγέτης την είχε συζητήσει με την «κυβέρνηση». «Τί ήταν η απάντηση του Αναστασιάδη; Ξαναβρασμένο ρύζι. Δηλαδή, ήταν αναμενόμενο ότι θα το απέρριπταν και το απέρριψαν».

Για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι σχεδόν 100% είναι περιουσία βακούφικων, μετά την καταγραφή θα ξεκινήσει μια διαδικασία που αν είναι επιτυχής το ψευδοκράτος θα έχει την προοπτική οικονομικής ανόδου και ανάπτυξης.

Ανακοίνωση ΡΤΚ

Σε ανακοίνωσή του για την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί το ΡΤΚ αναφέρει ότι το επιχείρημα της ε/κ πλευράς πως η πρόταση αποπροσανατολίζει από τον στόχο της λύσης «δεν είναι ειλικρινές. Εάν αυτό που είναι επιθυμητό είναι η επικέντρωση στην διαδικασία, πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που δεν θα είναι ανοικτού τέλους και να επικεντρωθεί στη λύση τείνοντας ευήκοον ους στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θέτοντας τέρμα στις εργασίες για το φυσικό αέριο. Ενώ θα γίνεται αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα υπάρξει μια κατανόηση που δεν θα αμφισβητεί με κανέναν τρόπο την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή».

Το ΡΤΚ σημειώνει ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο από καμία πλευρά και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο έντασης. Είναι απαραίτητο σε αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, οι πλευρές να ενεργήσουν κάνοντας διάλογο και να συζητήσουν το θέμα με μια κοινή φόρμουλα.

Το ΡΤΚ σημειώνει επίσης ότι σε περίπτωση σύγκρουσης όλες οι πλευρές, και κυρίως ο Τ/κ και οι Ε/κ, θα ζημιώσουν. Θεωρεί δε ότι εφόσον το Κυπριακό είναι πλέον και πρόβλημα της ΕΕ, η Ενωση θα πρέπει να ακολουθήσει μια προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψην και τις ευαισθησίες των Τ/κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση