ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου

«Κόκκινη γραμμή η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο» είπε ο κατοχικός ηγέτης

ΚΥΠΕ

«Κόκκινη γραμμή μας είναι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στην 'τδβκ'», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι A Haber.

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα η παραχώρηση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου στον τουρκικό στρατό. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η χρήση του ως στρατιωτικού αεροδρομίου όταν χρειαστεί, με κάποιες επενδύσεις που θα γίνουν, είναι πολύ σημαντική "τόσο για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού 'λαού' και της 'τδβκ' όσο και για την αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην περιοχή". Σημείωσε δε ότι οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία αύξησαν τη δύναμη της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές έδωσε συνέντευξη στον τουρκικό ιδιωτικό σταθμό κι αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η «νότια Κύπρος» - όπως χαρακτήρισε τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας -  είναι ενωμένη με τον δυτικό κόσμο, έχει σχέσεις και συμφωνίες.

«Είναι σε μια δομή που είναι αντίθετη με εμάς και την Τουρκία σε ορισμένα θέματα. Εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες με την καθοδήγηση άλλων. Αισθανόμαστε άβολα. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις που μας ενοχλούν στις βρετανικές βάσεις. Η Βρετανία πήρε την Κύπρο υπό την κυριαρχία της με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Όταν το νησί, που ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 350 χρόνια, αποκλείστηκε από το Εθνικό Σύμφωνο με τη Συνθήκη της Λωζάνης και η Βρετανία έφυγε από την Κύπρο το 1960, τι πήρε 37 χρόνια μετά (από το 1923); Πήρε δύο κυρίαρχες βάσεις», ανέφερε.

Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ταυτόχρονα, «για μας αποτελεί απαρέγκλιτη κόκκινη γραμμή να συνεχιστεί η παρουσία του τουρκικού στρατού ως αποτρεπτικής δύναμης».

Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, ανέφερε ο κ. Τατάρ. Όσο κι αν λένε ότι η ΕΕ θα επιτύχει την ασφάλεια, μπορεί να υπάρξει επίθεση κατά των Τ/κ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ισχυρίστηκε.

"Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν είχε γίνει μια σταθερή συμφωνία το 1960. Αλλά δεν κράτησε ούτε 3 χρόνια. Γιατί η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με αυτούς, η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και θα έπρεπε να είναι μέρος της Ελλάδας", ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση