ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Τη μέρα που θα πείτε ναι στη μία κυριαρχία θα χάσετε τα πάντα

«Ο αγώνας μας εδώ είναι ζήτημα κράτους και κυριαρχίας», είπε ο Τ//κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Εκπρόσωποι των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ χτύπησαν την πόρτα του σε σχέση με επανέναρξη κινητικότητας στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και έναρξη κάποιων συνομιλιών σε μια νέα βάση, είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέροντας ότι «ο αγώνας μας εδώ είναι ζήτημα κράτους και κυριαρχίας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της ύπαρξής μας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με «αγωνιστές» στην «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» στο κατεχόμενο Μπογάζι, όπου επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι προχθές συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που γίνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι προς την κατεύθυνση του ότι η Κύπρος είναι "ελληνικό νησί" και πρέπει να γίνει μέρος του Ελληνισμού.

«Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουν να μας δώσουν κάποια δικαιώματα, όμως αυτά τα κάποια δικαιώματα είναι η πλειοψηφία να κυβερνά την μειοψηφία, να αποκοπούν οι δεσμοί με την Τουρκία, να τερματιστούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να αποσυρθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ εδώ και με τον καιρό να οδηγηθούμε στο σημείο να κυριαρχεί το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Λέμε ότι ουδέποτε θα τα αποδεχτούμε αυτά» είπε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, αν γινόταν αλλαγή στο καθεστώς της Κύπρου, θα είχε λόγο στο νησί η Τουρκία, η οποία είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Άγγλοι που κυβέρνησαν το νησί για 37 χρόνια αποσύρθηκαν το 1960 και πήραν δύο κυρίαρχες βάσεις. «Χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις όπως θέλουν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», είπε. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από την Συνθήκη της Λοζάνης.

«Η μεγαλύτερη αδικία που μας έγινε είναι η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο εμείς είπαμε ναι. Την ημέρα που θα πείτε ναι στην μία κυριαρχία, θα χάσετε τα πάντα» είπε.

Δεν λαμβάνουν, συνέχισε, ξεκάθαρη απάντηση όταν σε συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες ερωτούν για τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και για το πώς έγινε δεκτή η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς να ερωτηθεί η εγγυήτρια Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι που είναι ισότιμοι εταίροι στις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όταν τους βολεύει λένε είναι πολιτική απόφαση, όταν τους βολεύει λένε είναι νομική απόφαση», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Δρομολογούνται αλλαγές για αντικατάσταση Κωμοδρόμου, ενώ αλλαγές προσώπων αναμένονται και στο κεφάλαιο της Χλώρακας
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ