ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ, δεν έφερε κάτι γραπτώς

Θα συναντηθεί με Ακιντζί και πάλι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν φύγει από την Κύπρο

Κλειστά τα χαρτιά κρατά επί της ουσίας η ε/κ πλευρά για την επίσκεψη της κ. Λουτ στη Λευκωσία. Συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δυο ώρες και πριν αφιχθεί στο Προεδρικό μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Juha Sipilä για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία τελικά έλαβε χώρα στις 12.30 αντί στις 12 που ήταν προγραμματισμένη. 

Κρίνεται επισημως έτσι ως παραγωγικη η ανταλλαγή απόψεων πάνω στους όρους αναφοράς μεταξύ του Προέδρου Αναστασιαδη και της Τζειν Λουτ, που αναμένεται να έχει και συνέχεια, ωστόσο όπως είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου μετά από ερώτηση της «Κ», στη συνάντηση η κ. Λουτ δεν έφερε τίποτα γραπτώς. Είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα ότι δεν αποκλειόταν να κατέλθει η διπλωμάτης φέροντας γραπτώς θέσεις για τους όρους αναφοράς, κάτι που τελικά δεν έγινε. 

Την ίδια ώρα όμως η προαναγγελία της νέας συνάντησης του Προέδρου Αναστασιαδη με την κ. Λουτ για τις επόμενες μέρες, γίνεται μια μέρα πριν τη συνάντηση της με τον Μουσταφα Ακιντζι, άρα δεν αποκλείεται να κομίζει η διπλωμάτης συγκεκριμένες ιδέες αναφορικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να μεταφέρει την απάντηση Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη συνέχεια. Αναμενόταν η κ. Λουτ να φύγει από την Κύπρο τη Δευτέρα, ωστόσο τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Οι όροι και οι ιδέες 

Στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ παραβρέθηκαν και οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Κούρος καθώς και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Η διπλωμάτης έφτασε στις 10 στο Προεδρικό και ως συνήθως δεν προέβη σε δηλώσεις. 

Οι πληροφορίες της "Κ" αναφέρουν πως η κ. Λουτ επέστρεψε Κύπρο με ποιο σαφή και ουσιαστικά ερωτήματα πάνω στους όρους αναφοράς από την πρώτη φορά. Ήρθε δε, προερχόμενη από τις συναντήσεις που είχε τόσο στη Βρετανία όσο και στην Τουρκία, αλλά το βάρος φαίνεται να πέφτει στα όσα ειπώθηκαν και στα πλαίσια της ΕΕ. Η κ. Λουτ πριν κατέλθει στην Κύπρο συναντήθηκε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την κ. Μονγκερίνι συμπεριλαμβανομένης. 

Αν και όπως αναμενόταν δεν φέρεται η κ. Λουτ να άνοιξε τα χαρτιά της για το τι ειπώθηκε κυρίως από την Τουρκία, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει απόλυτη υποστήριξη από την ΕΕ στη εν εξέλιξη διαδικασία και πιθανότατα και στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού. 

Η αναχώρηση της κ. Λουτ από το Προεδρικό

 Η πρώτη αντίδραση από ΑΚΕΛ

Την ευχή οι συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ, να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή ταφής των λειψάνων του Ανδρέα Ζήσιμου στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, στη Δρομολαξιά, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει μιλήσει με ξεκάθαρο τρόπο με την κ. Λουτ".

"Εύχομαι η σημερινή (συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) και η αυριανή της συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, αλλά και αυτές που έχουν προηγηθεί, να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι απλά και μόνο για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία, που θα βασίζεται πάνω στις αρχές όπως έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη, από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης», είπε ο κ. Κυπριανού.

Αυτή, συνέχισε «είναι η δική μας ευχή. Εύχομαι και ελπίζω αυτό να είναι το αποτέλεσμα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X