ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:26
 

Τέσσερις προτάσεις για οριζόντια ψηφοφορία

Από ποια κόμματα και ποιες εκλογές αφορούν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τέσσερις προτάσεις Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία έχει ενώπιον της η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Οι προτάσεις προέρχονται από τον ΔΗΣΥ για τις Δημοτικές Εκλογές, από τη Συμμαχία Πολιτών για τις Βουλευτικές, και δύο από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις Βουλευτικές και τις Ευρωεκλογές.
 
Μιλώντας μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε πως κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων προτάσεων Νόμου είναι η εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας. «Η Επιτροπή Εσωτερικών θα τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρία της σύντομα στο θέμα αρχής, στη φιλοσοφία των προτάσεων και αναλόγως με τις τοποθετήσεις θα προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση», είπε.
 
Ερωτηθείσα αν υπάρχει έδαφος ώστε να προχωρήσουν οι προτάσεις προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κ. Μαύρου είπε πως δεν υπήρξαν τοποθετήσεις σήμερα έτσι ώστε να υπάρξουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Πρόσθεσε πως η ποιότητα της πολιτικής ζωής ενός τόπου δεν καθορίζεται από τα εκλογικά συστήματα αλλά από την κουλτούρα της κοινωνίας και ίσως είναι εκεί που πρέπει να στοχεύσουν.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως αν στο θέμα αρχής και φιλοσοφίας της οριζόντιας ψηφοφορίας υπάρξει μια πλειοψηφούσα άποψη, τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση της κάθε πρότασης Νόμου ξεχωριστά και με την ολοκλήρωση της συζήτησης οι προτάσεις θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να υπάρξει απόφαση.
 
Σε άλλη ερώτηση, είπε πως η προσπάθεια της Επιτροπής είναι όπως όλες οι Προτάσεις Νόμου που αφορούν εκλογές να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος αυτής της Συνόδου, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Δεν θα θέλαμε να δούμε φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν, συζήτησης αλλαγών στη νομοθεσία ένα με δύο μήνες πριν τις Εκλογές», είπε.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως στην Επιτροπή συζητήθηκε μια δέσμη προτάσεων νόμου του Κινήματος για την οριζόντια ψηφοφορία και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί τα μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και κατ’ αρχήν το ΔΗΚΟ, έχουν τοποθετηθεί εναντίον της εφαρμογής της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
 
«Εμείς θεωρούμε και επιμένουμε και το έχουν αποδείξει δεκάδες έρευνες κοινής γνώμης ότι τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές, ένα από τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η αποχή από τις κάλπες είναι η οριζόντια ψηφοφορία», είπε και πρόσθεσε πως όσοι μετά τις Ευρωεκλογές θα ρίχνουν ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα για τη μεγάλη αποχή να θυμούνται τη σημερινή μέρα.
 
Σε σχέση με την πρόταση, αυτή προνοεί κάτι πολύ απλό: να μπορεί ο ψηφοφόρος εκτός από το κόμμα που θα επιλέξει, να βάζει τον ένα από τους 2 σταυρούς που διαθέτει σε υποψήφιο άλλου κόμματος. Αυτό θα συνεπάγεται μείωση της ψήφου προς το κόμμα, που είναι μέτρο αποφυγής της πριμοδότησης, και θα δίδει την ευκαιρία στον ψηφοφόρο να έχει περισσότερες επιλογές σε πρόσωπα από τα έξι του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X