ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα ενημερώσει Γκουτέρες για τις επαφές της η Ολγκίν

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ

ΚΥΠΕ

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ανακοίνωσε ότι η αποστολή της φτάνει στο τέλος της και ότι θα ενημερώσει τις επόμενες τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές της.

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο η οποία διήρκησε περίπου 50 λεπτά, η κ. Ολγκίν, σημείωσε ότι είναι στο τέλος της αποστολής της και ότι θα ετοιμάσει μια έκθεση ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ τις επόμενες ημέρες, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο.

«Θα πιέζω μέχρι την τελευταία μέρα» είπε, εκφράζονταν την πεποίθηση ότι «αυτό αξίζει ο λαός της Κύπρου», και ότι αυτό θέλουν και τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Γενικός Γραμματέας.

Ανέφερε ότι οι συναντήσεις που είχε στην Κύπρο «ήταν καλές», και ότι συζήτησε πολύ για διάφορα θέματα, «οπότε νομίζω ότι οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τον κόσμο».

Σημείωσε ότι ο κόσμος θέλει κοινό έδαφος, και ότι για αυτό θα συνεχίσει να πιέζει.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το αν εννοεί πιέσεις για μια συνάντηση μεταξύ της ιδίας και των δύο ηγετών, είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει και για αυτό. Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν δρόμοι και να υπάρξουν δυνατότητες, είπε, προσθέτοντας πως, το ελάχιστο που αξίζει ο λαός είναι ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, «οπότε θα συνεχίσω».

Όσον αφορά την έκθεσή της, η κ. Ολγκίν είπε ότι θα φροντίσει για την αμεροληψία των απόψεών της, και ότι θα γράψει τι θέλει η κοινωνία των πολιτών, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί, «αλλά κυρίως τι θέλει ο λαός της Κύπρου».

Η κ. Ολγκίν αναχωρεί από το νησί, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αύριο Τρίτη, αναμένεται να έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

ΚΕ: Η Ολγκίν έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα 

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν.

Η κα Ολγκίν αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας, αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και θα αναμένουμε ασφαλώς και τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είχε πραγματοποιήσει και στο μεσοδιάστημα πολύ σημαντικές συναντήσεις τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Άγκυρα. Η ίδια έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό και είναι αυτά που συζητούνται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι είναι αυτά που θα συζητήσει και με τον κ. Τατάρ σε λίγο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής της κας Ολγκίν και αν τώρα κλείνει εδώ ο κύκλος των επισκέψεων της στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση. Η κα Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, στον οποίον αναφέρεται και με τον οποίον έχει διαρκή επικοινωνία. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ επιθυμεί την ενημέρωση από την ίδια για το θέμα προόδου στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψη της στη χώρα μας».

Ερωτηθείς αν στην Έκθεση που θα υποβάλει η κα Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ θα απονέμονται ευθύνες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ζήτημα επίρριψης ευθυνών, το ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ δια μέσω και της προσωπικής του απεσταλμένης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από πλευράς μας έχουμε αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες για να σταλούν, όχι μόνο τα θετικά μηνύματα, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα ως προς την πορεία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και με την ανακοίνωση των 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τα ευρωτουρκικά. Να αναμένουμε και σήμερα τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση αν η κα Ολγκίν ζήτησε κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι περισσότερο, έχει συζητηθεί το αποτέλεσμα των επαφών της και τα επόμενα βήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση