ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα πάει μακριά η βαλίτσα με τους κοριούς

Φούντωσε εκ νέου η δημόσια αντιπαράθεση μετά την αναχώρηση της επιτροπής PEGA

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κάθοδος της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις φούντωσε τη δημόσια αντιπαράθεση ωστόσο η αναχώρησή της, διόλου συνέβαλε να πέσουν οι υψηλοί τόνοι. Αν κάτι προκύπτει από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη αυτό είναι πως το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ εντός της επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια ύφεσης μιας και το κόμμα της αντιπολίτευσης φαίνεται να μην έχει αποκαλύψει όλα τα χαρτιά του. Ενδεικτική ήταν η στάση του Άριστου Δαμιανού σε δυο περιπτώσεις κατά την διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης. Διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων προς την κυβερνητική πλευρά επέστησε την προσοχή για τις απαντήσεις που θα δοθούν αφήνοντας να φανεί πως το κόμμα έχει στην διάθεσή του και άλλα στοιχεία που δεν έχει αποκαλύψει. Ωστόσο  Η αντίδραση του Σάββα Αγγελίδη ήταν έντονη ενώ σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος προς τον Άριστο Δαμιανού του έλεγε πως δεν είναι «διεφθαρμένος».

Το ΑΚΕΛ

Η συνέχεια στο θέμα των παρακολουθήσεων ανήκει στο ΑΚΕΛ το οποίο έχει εγγράψει το θέμα πολύ πριν την κάθοδο της Επιτροπής PEGA στη Λευκωσία. Ο εισηγητής του θέματος Άριστος Δαμιανού παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος που είχε παρουσιάσει και ενώπιον των μελών της Επιτροπής PEGA. Ωστόσο υπήρχαν και κάποια ζητήματα νέα, όπως η αναφορά του κ. Δαμιανού στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Υπό τη μορφή θεσμικής παρατήρησης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως «από τη στιγμή που υπήρξε στο παρελθόν επιχειρηματική δραστηριότητα στενού συγγενικού του προσώπου με μετέπειτα ερευνώμενα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων πρόσωπα, εταιρεία ή εταιρείες των οποίων ενεγράφησαν από το δικηγορικό γραφείο του οποίου ο κ. Αγγελίδης ήταν ιδρυτικός συνέταιρος, έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί της ποινικής έρευνας και δίωξης καθότι υπήρχαν συνθήκες έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας». Ο κ. Δαμιανού επικαλέστηκε και έναν επιπλέον λόγο. Ο κ. Αγγελίδης, όπως είπε, λόγο της θητείας του στο ΥΠΑΜ γνώριζε για ορισμένες δραστηριότητες εταιρειών παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης.

Η αντίδραση Αγγελίδη

Απαντώντας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα έντονος. Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ είπε: «Δεν ήταν πελάτης του γραφείου ποτέ ο κ. Avni μα ποτέ, δεν ήταν πελάτης. Υπήρχε πρόθεση για συνεργασία και συνέχεια λένε πως υπήρχε επαγγελματική συνεργασία. Όχι κύριοι δεν υπήρχε τι άλλο να κάμω κ. Δαμιανού. Δεν υπήρχε επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή τι άλλο να σας πως για να πειστείτε; Αλήθεια. Ξέρετε τον μηχανισμό της Νομικής Υπηρεσίας; Υπάρχει προσπάθεια αφόπλισής μου. Και δεν είναι μόνο για το βαν. Για ότι σκεφτείτε τα λένε αυτά. Ε δεν είμαι διεφθαρμένος κ. Δαμιανού και οποιασδήποτε άλλος. Εγώ αποφάσισα με τον μηχανισμό της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν άλλαξα σημειώματα κανενός».

Το βαν

Ένα κομμάτι της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Δαμιανού αφορούσε το κατασκοπευτικό βαν, υπόθεση η οποία έφθασε στα Δικαστήρια με καταδίκη της εταιρείας και διακοπή της ποινικής δίωξης των ιδιοκτητών της εταιρείας του βαν. Ο κ. Δαμιανού επικαλέστηκε την ένορκη κατάθεση της Αστυνομίας ενώπιον ποινικού Δικαστηρίου. Ανάμεσα στα όσα παρουσίασε περιλαμβάνονται και τα ευρήματα των ερευνών για το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας WS WISPEAR SYSTEMS LTD με τα έργα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στοιχεία που παρουσίασε η «Κ» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την περασμένη Κυριακή.

Στο κομμάτι της ένορκης κατάθεσης του αστυνομικού ανακριτή που έχει στη διάθεσή της η «Κ», συμπεριλαμβάνονται στοιχεία των ερευνών για το εύρος της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων καθώς και για εξαγωγή λογισμικού προς τρίτη χώρα.

Από το 2016

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Κ» στη σελίδα 18 της ένορκης κατάθεσης, ο αστυνομικός ανακριτής, επικαλούμενος γραπτή κατάθεση που εξασφαλίστηκε, αναφέρει πως οι πρώτες συζητήσεις για αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου επικοινωνιών του αεροδρομίου άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016. Δηλαδή, σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν αποκαλυφθεί η δράση της εταιρείας που θα πραγματοποιούσε τα έργα στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, το έργο έφερε την ονομασία HLS (Home Land Security). Η παρουσίαση του έργου έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2016 από τον εκπρόσωπο της εταιρείας WISPEAR LTD σε αίθουσα του αεροδρομίου Λάρνακας. «Στην παρουσίαση ο Tal Jonathan Dilian εξήγησε ότι ο ίδιος και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα, το οποίο βασιζόταν σε ασύρματη επικοινωνία, είχε περισσότερες δυνατότητες από το WiFi και μπορούσε να ανιχνεύσει από απόσταση συσκευές κινητής τηλεφωνίας είτε σε επίπεδο GSM είτε σε επίπεδο WiFi. Πέραν των όσων ο πιο πάνω παρουσίασε, μετά τον εντοπισμό μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, το πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει πληροφόρηση σε σχέση με την παρουσία και τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης της συσκευής (άρα του κάθε κατόχου συσκευής) για σκοπούς περιμετρικής ασφάλειας του αεροδρομίου».

9,5 εκατ. κινητά

Ο κ. Δαμιανού εστίασε και στο αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο αεροδρόμιο. Επί του προκειμένου οι αστυνομικές έρευνες είχαν εντοπίσει πράγματα και θάματα. «Μετά τη διαδικασία δικανικής αντιγραφής και δικανικής ανάλυσης στο ΔΕΗΔ έγινε επιθεώρηση μέρος των αποτελεσμάτων όπου εντοπίστηκαν βάσεις δεδομένων. Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις προέκυψε ότι υπήρξε πρόσβαση σε 9.507.429 (συσκευές) κινητής τηλεφωνίας ή άλλων φορητών συσκευών (σύστημα πληροφοριών), μιας και εντοπίστηκαν στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή διευθύνσεις MAC Address συσκευών εκ των οποίων οι 699.720 ήταν μοναδικές. Επίσης προέκυψε ότι υπήρξε πρόσβαση σε 1.137.836 σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου μιας και εντοπίστηκαν στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή 1.137.836 διευθύνσεις MAC Address συσκευών που διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης στο Wi-Fi (όπως υπάρχουν σε οικίες και υποστατικά) εκ των οποίων οι 39.254 ήταν μοναδικές».

Τυχαίες σαρώσεις

Τα όσα παρουσίασε ο κ. Δαμιανού αντέκρουσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζοντας πως από την ανάλυση των ευρημάτων προέκυψε πως δεν έγιναν παρακολουθήσεις. Ο κ. Αγγελίδης είπε στην Επιτροπή Νομικών πως δεν εντοπίσθηκαν δεδομένα ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση ή έγινε υποκλοπή δεδομένων. «Η λειτουργία του συστήματος περιορίσθηκε στην τυχαία μη στοχευμένη σάρωση κινητών συσκευών επικοινωνίας». Ως λόγο της τυχαίας και μη στοχευμένης σάρωσης ο κ. Αγγελίδης επικαλέστηκε τις δοκιμές που πραγματοποιούσε η εταιρεία στο σύστημα. Επίσης πρόσθεσε πως από τις έρευνες δεν προέκυψε πως έγινε επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν.

Η Αστυνομία

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε πως η Αστυνομία δεν έχει κατάλογο των εταιρειών που κατασκευάζουν μηχανήματα παρακολούθησης ή παραγωγή λογισμικών διπλής χρήσης, σημειώνοντας πως η δουλειά της Αστυνομίας είναι όταν της καταγγελθεί ότι κάποια εταιρεία προβαίνει σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη να προχωρήσει σε ποινική διερεύνηση. Στο ερώτημα του κ. Δαμιανού αν η Αστυνομία έχει αγοράσει οποιαδήποτε προϊόντα ή υπηρεσίες από τις εν λόγω εταιρείες των Avni και Dilian, απάντησε πως δεν έχει διαπιστωθεί ότι η Αστυνομία έχει αγοράσει οτιδήποτε από τις εταιρείες των δύο. Εμείς, όπως είπε, δεν βρήκαμε ότι έχουμε αγοράσει υπηρεσίες ή προϊόντα από τα εν λόγω πρόσωπα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Αστυνομία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση