ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέματα άμυνας και ενέργειας συζήτησε ο Επίτροπος Μπρετόν με τον ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΚΥΠΕ

Θέματα της αμυντικής βιομηχανίας και της ενεργειακής ασφάλειας συζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Παρασκευής.

«Συζητήσαμε πολλά θέματα. Συζητήσαμε φυσικά για τη γεωπολιτική κατάσταση», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης θέματα της αμυντικής βιομηχανίας και πώς μπορεί η ΕΕ να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της Κύπρου. Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της βιομηχανίας άμυνας ευρύτερα, ενόψει και της συζήτησης που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπρετόν σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα ενέργειας που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιό του.

Σε ανάρτηση της Προεδρίας στο Χ, αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν συγκεκριμένα έργα που μπορούν να γίνουν στην Κύπρο.

Όπως σημειώνει η Προεδρία, οι δύο αντάλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου για τους νέους Επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Χ νωρίτερα, ο κ. Μπρετόν είχε πει ότι βρίσκεται στην Κύπρο, το ανατολικότερο μέλος της ΕΕ. «Η μοναδική της θέση έχει μία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στο τρέχον γεωοπολιτικό κλίμα, όσον αφορά την άμυνα ή την προμήθεια ενέργειας», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Κύπρος συμμετέχει σε σημαντικά προγράμματα όσον αφορά την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, είπε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση