ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θεοπέμπτου: «Πιάσαμε πάτο»

Πρόκειται για τη «χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών», σημείωσε σχετικά με την διαφθορά και την κατάσταση του περιβάλλοντος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Πιάσαμε πάτο» σημείωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Υπογράμμισε ότι όταν οι πολίτες στρέφονται στην πολιτική τους ηγεσία βλέπουν «μια κυβέρνηση η οποία το παίζει αδιάφορη ωσάν να και οι μίζες των εκατομμυρίων, οι πύργοι, και η απίστευτη διαφθορά γινόταν σε άλλη χώρα και μια Βουλή που δεν μπορεί να τα βρει με τους προϋπολογισμούς».

«Στην επαγγελματική μου ζωή έχω δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια χάλια» σημείωσε. Όπως ανέφερε, «η ταχύτητα, ο τρόπος και η αντίδραση σε περιπτώσεις διαφθοράς είναι ο καλύτερος δείκτης αν μια χώρα είναι διεφθαρμένη ή όχι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και με αυτό το δείκτη ότι πιάσαμε πάτο».

Αυτούσια η ομιλία του κ. Θεοπέμπτου

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρώτα θέλω να πω πόσο άβολα νιώθω όταν μιλώ με τον κόσμο που έχει τόσα προβλήματα, που κάθεται σπίτι χωρίς εισόδημα και μας βλέπει εμάς εδώ να τσακωνόμαστε αντί να προσπαθούμε να τους δώσουμε μια διέξοδο και μια ελπίδα..

Το 2020 ο κόσμος μας αντιμετώπισε τον πρώτο εγκλεισμό περίμενε να έρθει το καλοκαίρι για βγει έξω και να ανοίξει τα καταστήματα του, μετά έζησε το απίστευτο σκάνδαλο με τα διαβατήρια και τώρα πάλι τον κλείσαμε στο σπίτι.

Και όταν στρέφονται στην πολιτική ηγεσία τι βλέπει;

Μια κυβέρνηση η οποία το παίζει αδιάφορη ωσάν να και οι μίζες των εκατομμυρίων, οι πύργοι, και η απίστευτη διαφθορά γινόταν σε άλλη χώρα και μια Βουλή που δεν μπορεί να τα βρει με τους προϋπολογισμούς.

Στην επαγγελματική μου ζωή έχω δει δυστυχώς πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά ποτέ ξανά δεν έχω δει τέτοια χάλια. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στους κύπριους υπάρχει η αντίληψη ότι είμαστε διεφθαρμένοι αλλά πρώτη φορά φτάνουμε σε τόσο ψηλό επίπεδο διαφθοράς.

Η ταχύτητα, ο τρόπος και η αντίδραση σε περιπτώσεις διαφθοράς είναι ο καλύτερος δείκτης αν μια χώρα είναι διεφθαρμένη ή όχι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και με αυτό το δείκτη ότι πιάσαμε πάτο.

Όταν όμως κάποιος είναι μέσα στη Βουλή βλέπει τα σημάδια της διαφθοράς και μέσα από εξυπνάδες που κρύβονται στα διάφορα νομοσχέδια που πολλές φορές τα φέρνουν ξεπίτηδες καθυστερημένα, για να μην έχουμε χρόνο να τα εξετάσουμε αφού είμαστε υπό απειλή μέτρων από την ΕΕ.

Εξυπνάδες όπως για παράδειγμα όταν ήθελαν να δώσουν τις δασικές παραλίες του Ακάμα, το Δασούδι, τον Κόννο, την Πέτρα του Ρωμιού και άλλες δασικές παραλίες σε ιδιώτες,

Όπως τώρα που με δόλιο τρόπο εντάσσοντας την ευθύνη στον νέο Περί Δήμων νόμου, δοκίμασαν να καταργήσουν τον Περί Προστασίας της παραλίας νόμο και να δημιουργήσουν παραλίες πολυτελείας, να τις σκάβουν και να τις κτίζουν όπως θέλουν.

Την εξυπνάδα με τους τεχνητούς "υφάλους" για καταδύσεις που ήταν εντάξει αν ο ύφαλος έξεχε πάνω από το νερό και είχε και τραπεζάκια φαγητό και καφέ.

Μια κυβέρνηση που θεώρησε ότι οι πιο κατάλληλοι για να διαβουλευτεί μαζί τους για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

Που δεν έκανε Στρατηγική Περιβαλλοντική μελέτη για τους πύργους στη Λεμεσό όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και έκτισαν τις θαλασσινές σπηλιές.

Που έδωσε άδεια σε κάθε πύργο στη Λεμεσό να πετά στη θάλασσα 2500 τόνους νερό την ημέρα και έχουν ζητήσει από την εταιρεία που κάνει την ανάπτυξη, να κάνει αυτοέλεγχο της ποιότητας του νερού, να παίρνουν μόνοι τους δείγματα του νερού χωρίς καμιά επίβλεψη από που τα πήραν και αν δεν είναι καλό να μας το πουν!

Μια κυβέρνηση που έφερε νομοσχέδιο όπου εταιρείες ανάπτυξης θα υποδείκνυαν υπάλληλο τους ο οποίος με άδεια του υπουργού θα κυκλοφορούσε στα κυβερνητικά γραφεία για να πιέζει και να ελέγχει κυβερνητικούς υπαλλήλους, για να προωθεί την αίτηση της εταιρείας του γιατί οι πελάτες των διαβατηρίων περίμεναν στη σειρά!

Ο ένας έκτισε επιπλέον ορόφους χωρίς άδεια, ο άλλος έκτισε ολόκληρο ξενοδοχείο και το είδαμε όταν τελείωσε.
Και φυσικά σε ένα διεφθαρμένο κράτος όπως το δικό μας προτείνουν τώρα να νομιμοποιήσουν όλα τα αυθαίρετα!

Ο κατάλογος είναι μεγάλος ….

Και δεν είναι μόνο η μεγάλη έκταση της διαφθοράς το πρόβλημα. Η κυβέρνηση κερδίζει ακόμη μια πρωτιά σαν η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα.

Θυμάστε ποτέ στη ζωή σας τόσα πολλά σκουπίδια έξω στη φύση; Να τα ρίχνουν παντού ανεξέλεγκτα;

Ακόμη και σκυβαλοφόρα κοινοτήτων να τα πετούν για να μην πάνε στη Κόσιη ή στο άλλο σκάνδαλο το Πεντάκωμο;
Και μια κυβέρνηση που δεν ελέγχει ποτέ γιατί ορισμένα σκυβαλοφόρα δεν παραδίδουν σκουπίδια για να μην πληρώσουν.

Που σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί την Κυκλική οικονομία η δική μας ανακύκλωση αντί να επεκτείνεται μειώνεται και πάει κατά βαρβάρων;

Που δίνουν άδειες για επεξεργασία των αποβλήτων κατασκευών προτού οι ιδιώτες αγοράσουν τα μηχανήματα και τελικά απλά κάνουν σκυβαλότοπους, γιατί ποτέ δεν τος ελέγχουν?

Που πετάμε υγρά και μερικές φορές επικίνδυνα απόβλητα παντού;

Που στη Λεμεσό κολυμπούν εδώ και χρόνια σε βόθρους αλλά δεν ψάχνουμε να βρούμε την πηγή για να μην ενοχληθούν οι φίλοι μας;

Που όποτε ζητούν κάτι οι κυνηγοί το παίρνουν άμεσα, κάποτε και με διαδικασία κατεπείγοντος;

Που δεν έκαναν ούτε και τις ελάχιστες από τις απαιτήσεις της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ούτε ακόμη και τα σχολεία και όταν μας πάρουν είδηση θα τρέχουμε.

Η αλήθεια είναι ότι όποιο τομέα κοιτάξεις η κατάσταση είναι τραγική.

Έπρεπε να δούμε άστεγους για να θυμηθούν ότι δεν έχουν στεγαστική πολιτική, οι τράπεζες κλέβουν τα σπίτια του κόσμου, οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, η κατάσταση στην παιδεία χειροτερεύει συνεχώς και ξέχασαν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν εργάζονται και δημιουργούν και καλλιτέχνες.

Πέρα από όλα αυτά, σκέφτομαι ότι τώρα η κυβέρνηση μέσα στο προϋπολογισμό της επιμένει με πείσμα πολλών χρόνων, να περάσει δρόμο μέσα από το Πάρκο Ακαδημίας, να καταστρέψει μέρος του γραμμικού πάρκου, να περάσει δρόμο μέσα από το πάρκο Αθαλάσσας, να κτίσει πολυώροφους κυκλικούς κόμβους στην είσοδο της Λευκωσίας αντί να ξοδέψει λεφτά να προωθήσει σε όλες τις πόλεις τις βιώσιμες συγκοινωνίες.

Με όλα αυτά και ένα προϋπολογισμό που δεν δείχνει ότι οι προγραμματισμοί της κυβέρνησης έχουν σκοπό να αλλάξουν πορεία, καταλαβαίνετε ότι εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ