ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέση μέλους στο Συμβ. Αν. Δικαιωμάτων ΟΗΕ διεκδικεί για πρώτη φορά η Κύπρος

H ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της προσφώνησης Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-27.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της προσφώνησης Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί με όλα τα άλλα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα έχει ουσιαστική συμβολή ως μέλος του Συμβουλίου, και για τον σκοπό αυτό φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με όλα τα κράτη, για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού: την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Οι δεσμεύσεις μας, το όραμά μας και οι στόχοι μας σε αυτήν την ευγενή επιδίωξη θα παρουσιαστούν σε εύθετο χρόνο και είμαι βέβαιος ότι θα τύχουν ευρείας υποστήριξης», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η Κύπρος δεσμεύεται να εργαστεί μέσα από συγκεκριμένο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τους τομείς της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, των δικαιωμάτων παιδιών και νέων, της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσφώνησή του στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία, ενημέρωσε επίσης το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική και βιώσιμη λύση του Kυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

«Δραττόμενος της ευκαιρίας, επιθυμώ να επαναλάβω την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την επίτευξη λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Μιας λύσης που θα επανενώσει το νησί, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από όλους τους Κύπριους», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση