ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κηδεύεται την Τετάρτη ο πρώην Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης

Θλίψη ΥΠΕΞ για το θάνατο του πρώην Πρέσβη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κηδεύεται την Μεγάλη Τετάρτη ο πρώην Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 86 ετών.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Μαυρομμάτης

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1932 στη Λάρνακα, Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και σπούδασε νομικά στο Lincoln’s Inn του Λονδίνου.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1954 και άσκησε τη δικηγορία και στο διάστημα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης πολλών αγωνιστών.

Το 1955 νυμφεύθηκε τη βρετανίδα σύζυγό του Μαίρη Cahalane, με την οποία απέκτησε 3 κόρες (Τζούλια, Λουίζα, Μάρθα) και ένα γιό, τον όμηρο Μαυρομμάτη.

Το 1958 διορίστηκε πταισματοδίκης στην Πάφο και το 1960 επαρχιακός δικαστής στην ίδια πόλη, ενώ το 1964 έγινε επαρχιακός δικαστής στη Λευκωσία.

Το 1970 διορίστηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1972, οπότε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατόπιν πιέσεων της Χούντας των συνταγματαρχών προς τον Μακάριο.

Το 1975 διετέλεσε επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία, ενώ τα έτη 1975-1978 διορίστηκε ως πρέσβης επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Από τη θέση αυτή εκπροσωπούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν εκεί (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας κ.α.).

Από το 1979 μέχρι το 1982 υπηρέτησε μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 εξελέγη πρόεδρος του ECOSOC (Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ).

Το 1982 επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ασκώντας παράλληλα και καθήκοντα εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Παρέμεινε Γενικός Διευθυντής μέχρι το 1989, οπότε και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αναλαμβάνοντας εκ νέου το πηδάλιο της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1992.

Το χειμώνα του 1992 διορίζεται από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γιώργο Βασιλείου Κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση που διατήρησε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1993, που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Γλαύκος Κληρίδης.

Διετέλεσε για 10 χρόνια πρόεδρος επιτροπής για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 2006 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

Όντας αυθεντία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέλαβε πολλές φορές το ρόλο του εισηγητή (rapporteur)  των Ηνωμένων Εθνών, με αποστολές στην Κούβα, το Ιράκ κ.α.

Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στην Κύπρο, ενώ υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που βοηθούσε τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στις συνομιλίες.

«Από τις κορυφαίες μορφές της κυπριακής διπλωματίας»

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο κάνει λόγο για «μια από τις κορυφαίες μορφές της κυπριακής διπλωματίας» και για έναν «ακούραστο προασπιστή των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό».
 
Ο εκλιπών, προστίθεται, ξεχώρισε ιδιαίτερα για την πολυσχιδή του δράση, η οποία συνεχίστηκε και μετά την αφυπηρέτησή του, στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας, τομέα στο οποίο η προσφορά του τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως μέλος και αργότερα ως Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, ενώ υπήρξε επίσης Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών και το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ