ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:27
 

Θωρακίζεται η Αν. Μεσόγειος στην Ιερουσαλήμ

Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ θέτουν το νέο πλαίσιο ασφάλειας της περιοχής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έκτη Τριμερής Σύνοδος, Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο ηγετών, με την παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει το πιο καθοριστικό βήμα από συστάσεως της.

Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, οι Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ θα θέσουν τις βάσεις προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η διακηρυγμένη θέση, ενός βασικού πυλώνα της Τριμερούς Συνεργασίας. Της ενίσχυσης και εμπέδωσης ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, με συγκεκριμένα μέτρα .

Ένα κεφάλαιο που άρρηκτα συνδεδεμένο με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, όχι μόνο των τριών κρατών αλλά της ευρύτερης περιοχής. Η παρουσία στην Ιερουσαλήμ του επικεφαλής της Αμερικάνικης διπλωματίας υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που ανακοινώθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα προσδώσει μια νέα διάσταση τόσο στη Τριμερή όσο και στο κεφάλαιο ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρείς ηγέτες στην παρουσία του Μάικ Πομπέο θα ενισχύσουν πρώτα και κύρια τη σταθερότητα και θα προωθήσουν τη συνεργασία σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.

Η ατζέντα

Εν αντιθέσει με προηγούμενες Τριμερείς, όπου στο επίκεντρο βρισκόντουσαν το σύνολο των θεμάτων συνεργασίας των τριών χωρών, στην ατζέντα της 6ης Τριμερούς τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι η ενέργεια και η ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, όπως επισήμανε διπλωματική πηγή στην «Κ».

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά της κυπριακής ΑΟΖ, των διεργασιών προς την πλευρά της Αιγύπτου αλλά και της Ισραηλινής ΑΟΖ, με έντονο Αμερικάνικο ενδιαφέρον όπως αποκαλύπτεται, οι τέσσερις πλευρές είναι φυσικό επακόλουθο να ενσκήψουν στην περιφρούρηση των δραστηριοτήτων τόσο στις ενεργειακές πηγές όσο και στις υποδομές που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Η παρουσία των ΗΠΑ θεωρείται και ως απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από την Ουάσιγκτον για τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής. Η δε παρουσία του Μάικ Πομπέο θα επισφραγίσει, όπως εκτιμάται, τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι τρείς ηγέτες.

EastMed

Στην Ιερουσαλήμ θα τεθεί το πλαίσιο ασφάλειας ίσως της σημαντικότερη υποδομής στα ενεργειακά της περιοχής που είναι ο αγωγός ΦΑ EastMed. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος η ισραηλινή πλευράς έχει διακηρύξει δια του πρωθυπουργού της, πως θα συνδράμει στην ασφάλεια του αγωγού και στο κομμάτι μέχρι την Κρήτη.

Στο τραπέζι της τριμερούς θα τεθούν και άλλα πρακτικά ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των υποδομών και που αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως και ο ρόλος των τριών κρατών. Ως τέτοια θεωρούνται κυρίως θέματα στρατιωτικής συνεργασίας όπως ο έλεγχος της περιοχής με ηλεκτρονικά μάτια αλλά και η επιτήρηση των ενεργειακών διαδρόμων μα ναυτικά μέσα. Διπλωματικές πηγές μας έλεγαν με νόημα πως η Τριμερής της Ιερουσαλήμ, έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με στρατιωτικές ασκήσεις, στην περιοχή της Κύπρου. Τα μηνύματα που θα δοθούν όπως μας επισημάνθηκε, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ενεργειακά

Εκτός από τα θέματα ασφάλειας επί της θαλάσσης, η Τριμερής του Ισραήλ θα ασχοληθεί και με τα ενεργειακά. Βασικό σημείο στο συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί το Αμερικανικό ενδιαφέρον, έτσι όπως αυτό εκδηλώνεται από την ExxonMobil. Μετά τις εξελίξεις στο τεμάχιο 10 αλλά και την παρουσία της εταιρείας στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, ο Αμερικανικός κολοσσός όπως έγινε γνωστό έχει στρέψει την προσοχή του και στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρουσία Πομπέο στην Ιερουσαλήμ την ερχόμενη Τετάρτη είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που καταγράφεται από πλευράς ΗΠΑ. Ο κ. Πομπέο, όπως αναφέρεται, θα συμμετέχει στην συνάντηση για να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την συζήτηση κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κακοήθους επιρροής του ιρανικού καθεστώτος και της επιβεβαίωσης της αμετάβλητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο υπουργός θα συζητήσει επίσης την αφοσίωση της κυβέρνησης στην παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X