ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θρίλερ μέχρι την υστάτη για τους δελφίνους

Πως το ενδιαφέρον της Αννίτας ανακάτεψε την τράπουλα στο κόμμα ενισχύοντας την φημολογία απόσυρσης Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, όχι μόνο προκάλεσε έκπληξη στα Συναγερμικά πηγαδάκια αλλά ενίσχυσε τη φημολογία που θέλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να σκέφτεται έντονα τις τελευταίες μέρες, το ενδεχόμενο απόσυρσής του από την κούρσα.

Οι κινήσεις και τα τηλέφωνα

Η Αννίτα Δημητρίου είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην Πινδάρου. Σύμφωνα με πηγές από το στενό της περιβάλλον πρότεινε ως συναινετική λύση και για «λόγους ενότητας» να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα διεκδικήσει τελικώς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο ίδιος την ευχαρίστησε όπως λένε οι ίδιες πηγές και της ζήτησε να το σκεφτεί. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τους Χάρη Γεωργιάδη και Δημήτρη Δημητρίου για να τους ενημερώσει για τη σκέψη της αλλά και για «τις πολλές πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για να κατέλθει από τη βάση». Έθιξε το ζήτημα της ενότητας ούτως ώστε να αποφευχθεί η εσωστρέφεια των εκλογών, με τον Δημήτρη Δημητρίου να της ξεκαθαρίζει πως θα είναι μέχρι τέλους υποψήφιος για την προεδρία. Ανοικτό είναι το τι θα κάνει ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος βάσει και της συνέντευξής του στην «Κ» σημείωσε την ανάγκη ανανέωσης και το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να διεκδικήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν αποκλείεται συνεπώς – αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου μείνει εκτός κάδρου- να αποσυρθεί και ο ίδιος από την κούρσα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Δημητρίου έχει ήδη ετοιμάσει την λίστα με τους 100 υποστηρικτές της και προφανώς αναμένει τις αποφάσεις του κ. Νεοφύτου.

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι τι κινητοποίησε την Αννίτα Δημητρίου να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία την υστάτη. Ήδη η δημοσκόπηση της IMR για λογαριασμό του Ρεπόρτερ κατέδειξε πως ο Δημήτρης Δημητρίου προηγείται του Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ η πλειοψηφία των Συναγερμικών μελών θέτει ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής σε συνδυασμό με την μεγάλη αναδίπλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου όταν συναντήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη φέρεται να προκάλεσαν την μεγάλη δυσφορία και των στενότερών του συμμάχων. Ερώτημα ωστόσο μένει αν η κίνηση Αννίτα αποτελεί σκέψη του Αβέρωφ Νεοφύτου για να αποφύγει το αδιέξοδο, ή αν η κίνηση αυτή είναι η σκέψη της Αννίτας Δημητρίου και άλλων –αντιχριστοδουλιδικών- στελεχών για αποφυγή του να δεθεί το κόμμα στο άρμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν πέρασαν απαρατήρητες άλλωστε οι έντονες συζητήσεις που προκλήθηκαν από την ανακολουθία στην απόφαση να τεθούν εκτός μητρώου ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη του ΔΗΣΥ που τον στήριξαν. Δεν πρέπει να αγνοείται πως σε μία μερίδα των Συναγερμικών στελεχών επικρατεί η θέση ότι ο Δημήτρης Δημητρίου έχει μία καλή επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και πως στο ενδεχόμενο εκλογής του ίσως να ανοίξει και ο δρόμος συνεργασίας των δύο μερών.

Η μάχη της νεότερης γενιάς

Υπάρχει βεβαίως και μία άλλη εκδοχή που εξηγεί τις κινήσεις της κας Δημητρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Δημήτρη Δημητρίου να προηγείται, έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Χάρη Γεωργιάδη, η ίδια δεν θέλει να χάσει το μομέντουμ της. Είναι ήδη η πιο δημοφιλής πολιτικός τουλάχιστον στην Δεξιά και σίγουρα δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της για την Προεδρία του ΔΗΣΥ. Το ενδεχόμενο ωστόσο εκλογής του Δημήτρη Δημητρίου-λόγω και του νεαρού της ηλικίας του- ίσως να κρατήσει την ίδια για λίγο καιρό εκτός παιχνιδιού στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος.

Όλα βεβαίως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το πρωί της Τρίτης με την υποβολή των υποψηφιοτήτων και κυρίως αν τελικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα κάνει το βήμα επαναδιεκδίκησης ή αν θα ανοίξει το δρόμο διαδοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Από το ανεμολόγιο της κενολογίας ελλείπει ο Σοφοκλέους, ο ιδεολογικοπολιτικός από το 2005 έστω, να τους ενεχυριάσει το καθυστερημένο ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο και να τους αξιολογήσει αν δύνανται προς αυτό μετά και την συντριπτική ήττα την οποίαν υπέστησαν προσφάτως και του φυσούν και δεν κρυώνει. Τους προηγούμενους δελφίνους, στην Εξουσία του ΔΗΣΥ, ακόμη θα τους αξιολογήσει κρατώντας καλά την καρέκλα, νυν στο Πολιτικό Γραφείο, να μην του φύγει.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση