ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι λένε τα κόμματα για την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη

Υπενθυμίζεται, πως στην ομιλία του ο Πρόεδρος μιλώντας για το Κυπριακό επανέφερε ΔΔΟ και πολιτική ισότητα

Newsroom K

Στον απόηχο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τοποθετήθηκαν με ανακοινώσεις τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται, πως στην ομιλία του ο Πρόεδρος μιλώντας για το Κυπριακό επανέφερε ΔΔΟ και πολιτική ισότητα, ενώ έδωσε και τις δικές του απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο.

ΔΗΣΥ: Ευχή μας είναι και με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από το βήμα των ΗΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έθεσε ενώπιον του Σώματος την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ όσο και στα Βαρώσια.

Παράλληλα επανέλαβε τη βούλησή και την πλήρη του αφοσίωση στην προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, οι οποίες όπως τόνισε, σκοπός είναι να οδηγήσουν σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ευχή μας είναι και με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ των ΗΕ τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη του διαλόγου.

ΑΚΕΛ: Πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια ο Πρόεδρος

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό είχε, αναμφίβολα, τη σημασία της. Αυτό όμως, που θα κρίνει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και το μέλλον της προσπάθειας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι η συνέχεια και η συνέπεια που πρέπει να επιδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχής γενομένης από τη συνάντηση του με το ΓΓ του ΟΗΕ. Ευχή και ελπίδα μας είναι ο Πρόεδρος να εφαρμόσει στην πράξη όσα ανέφερε στην ομιλία του.

Στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα. Εκεί, ο Πρόεδρος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύεται από τη σχετική σύγκλιση για την αποτελεσματική συμμετοχή και τη θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα βέβαια, και ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να επανέλθει στη σχετική σύγκλιση που προνοεί ότι, αναφορικά με τα όργανα χαμηλής πολιτικής, θα υπάρχει θετική ψήφος μόνο σε ορισμένα από αυτά και όχι σε όλα.

ΔΗΚΟ: Η επίσημη αποδοχή από τον Πρόεδρο των όρων αναφοράς με συγκεκριμένο περιεχόμενο, οδηγεί σε λύση συνομοσπονδίας

Οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τις τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικά την τουρκική επιθετικότητα και οι απαντήσεις, που έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο στα θέματα των Εγγυήσεων και της λεγόμενης πολιτικής ισότητας, κινούνται στο σωστό πλαίσιο, των προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν, για να υπάρξει πιθανότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ωστόσο, η δημόσια και επίσημη αποδοχή, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014, των λεγομένων «συγκλίσεων» και του πλαισίου Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, ως περιεχόμενο των όρων αναφοράς, δηλαδή ως τη βάση λύσης του κυπριακού, οδηγεί σε κακή λύση, λύση συνομοσπονδίας, που είναι ο πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής. Ορθώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όμως, επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί λύση του κυπριακού, η οποία:

  • Αμφισβητεί τη μία κυριαρχία και οδηγεί σε παρθενογένεση, άρα κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Υιοθετεί αμφιλεγόμενες τουλάχιστον, λεγόμενες «συγκλίσεις», που προωθούν το διαχωρισμό.
  • Θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής προεδρία και τα τ/κ βέτο.
  • Προσφέρει στον παράνομο χρήστη υπερέχουσα θέση σε σχέση με το νόμιμο ιδιοκτήτη των κατεχομένων περιουσιών.
  • Δεν διασφαλίζει κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
  • Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν αποδέχεται τα πιο πάνω ως βάση διαπραγμάτευσης, πόσο μάλλον ως βάση λύσης του κυπριακού.

Προειδοποιούμε, ότι τυχόν αποδοχή των πιο πάνω παραμέτρων ως περιεχόμενο των όρων αναφοράς, θα διασφαλίσει στην Τουρκία πολλά κέρδη, προτού διεξαχθεί καν διαπραγμάτευση.

Δυστυχώς, το κυπριακό αντιμετωπίζει επικίνδυνα αδιέξοδα. Επιβάλλεται, η εφαρμογή πολιτικής, η οποία:

  • Θα προτάσσει την απόλυτη συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
  • Θα διασφαλίζει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διαιώνιση της πολιτικής, που αφελώς εναποθέτει ελπίδες σε δήθεν «καλή θέληση» της Τουρκίας, οδηγεί στην αποδοχή των τουρκικών επιδιώξεων.

ΕΔΕΚ: Είναι καιρός να αξιοποιήσει την απόφαση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης

Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπήρχαν σωστές αναφορές στο θέμα της φύσης του κυπριακού, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς επίσης και στο ότι δεν μπορεί υπό απειλές και προκλήσεις να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η διαδικασία την οποία αποδέχεται για λύση του Κυπριακού, στην ουσία θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής που είναι και η ουσία του προβλήματος.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υιοθετήσει μια νέα πρακτική όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Η επανάληψη μιας διαδικασίας που μέχρι στιγμής οδήγησε σε τρεις περιπτώσεις σε αποτυχία με αρνητικές εξελίξεις για την πλευρά μας, δεν μπορεί να δημιουργεί ελπίδες ότι την τέταρτη φορά θα έχει θετική κατάληξη .

ΔΗΠΑ: Ο Πρόεδρος παρουσίασε με πειστικό, ισορροπημένο και ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα στην Κύπρο

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αξιολογεί με θετικό πρόσημο την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε με πειστικό, ισορροπημένο και ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα στην Κύπρο. Ανέδειξε τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις τουρκικές υπαναχωρήσεις στο κυπριακό και ειδικότερα την επιδίωξη της για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού, καθώς και την προσπάθεια της για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο.

Ορθά ο Πρόεδρος αντέκρουσε τους παραπλανητικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν «περί αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς», ενώ την ίδια ώρα έδωσε έμφαση στην προοπτική της λύσης και τις ευεργετικές της συνέπειες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρούμε σημαντική για την πάρα πέρα πορεία του κυπριακού, την επιβεβαίωση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια των Τούρκων και τη δημιουργία εντυπώσεων, θέλουμε να ελπίζουμε πως με την έντονη δραστηριοποίηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας θα καταστεί την αμέσως επόμενη περίοδο δυνατή η κατάληξη στους Όρους Αναφοράς και επανέναρξης των συνομιλιών με τελικό στόχο την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X