ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρέσβης Νορβηγίας: Επαναβεβαίωσε στην ΠτΒ τη στάση αρχών στο Κυπριακό

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας μεταξύ Κύπρου και Νορβηγίας βάσει κοινών αρχών και αξιών

ΚΥΠΕ

Τη στάση αρχών που τηρεί η Νορβηγία όσον αφορά το Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Frode Overland Andersen, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας μεταξύ Κύπρου και Νορβηγίας βάσει κοινών αρχών και αξιών. Εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών που τηρεί η Νορβηγία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του. Η κα. Δημητρίου τόνισε ότι προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της μετανάστευσης, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογίαν πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπεία της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η οποία συστηματικά διοχετεύει παράτυπους μετανάστες, μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τη σημασία προσήλωσης όλων των χωρών στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συλλογικά και με ενότητα οι πολύπλευρες επιπτώσεις της. Από την πλευρά του, ο κ. Andersen υπογράμμισε ότι η Νορβηγία ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων για τη χώρα του.

Εξάλλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ισότητας των φύλων, την κλιματική κρίση και τη βέλτιστη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η κα. Δημητρίου σημείωσε ότι η Νορβηγία αποτελεί χώρα πρότυπο στα θέματα ισότητας των φύλων. Επισημαίνοντας την υποεκπροσώπηση των Κύπριων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η κα. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και της ισόρροπης εκπροσώπησής τους στην πολιτική ζωή συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση