ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Το Κυπριακό, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής θαλάσσιας επανασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, στο λιμάνι Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα γίνει αύριο, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι «κατ’ αρχήν θα ενημερώσω για τις τελευταίες, τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι θα απασχολήσουν επίσης και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι «το ενδιαφέρον είναι εξίσου μεγάλο και από πλευράς πολιτικών αρχηγών όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι ένα νέο, δυστυχώς, αρνητικό φαινόμενο που καταγράφεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Και, βεβαίως, θα μας απασχολήσουν και τα ευρύτερα θέματα του εκσυγχρονισμού νομοθεσιών, θεσμών, προκειμένου να προχωρήσουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε και να υλοποιήσουμε Προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί, κοστολογηθεί και έχουν τύχει της έγκρισης και των ιδίων των πολιτικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το Σχέδιο ’Η Κύπρος – Το Αύριο’», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσουν τα όσα ανέφερε, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει η συναίνεση, κάπου υπάρχουν διαφορές, πιστεύω ότι μέσα σε ένα καλό πνεύμα, μέσα σε ένα καλό κλίμα μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές. Δεν υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, δεν υπάρχει οτιδήποτε. Αν, αντίθετα, καθολικά γίνουν αποδεκτά και υιοθετηθούν το συντομότερο τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προβλέπονται, τόσο το καλύτερο για το σύνολο του κυπριακού λαού, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, δεν χωρίζονται», δεν έχουν χρώμα ή ιδεολογία.  

Ερωτηθείς τι αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, σε σχέση και με τα όσα θα θέσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι προτεραιότητες αυτή την ώρα επικεντρώνονται βεβαίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις συνέπειες από τον πόλεμο, στις πληθωριστικές τάσεις, αλλά ακόμα και στην ενεργειακή κρίση και στην επισιτιστική κρίση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα από τα θέματα προς συζήτηση θα μου δοθεί η ευκαιρία να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά στους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχει πέραν της Ουκρανίας, που βεβαίως και μας νοιάζει, και η ευρωπαϊκή χώρα, Κύπρος, η οποία εδώ και 48 χρόνια υφίσταται την κατοχή, υφίσταται τις αυθαίρετες και ενάντια στο διεθνές δίκαιο ενέργειες μιας δύναμης που δυστυχώς μέσα από αναθεωρητικές πολιτικές εφαρμόζει».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος είπε «υπάρχουν θέματα, για τα οποία μπορεί να ληφθούν αποφάσεις, υπάρχουν για άλλα, Συμπεράσματα που θα καθοδηγούν όσον αφορά τις μέλλουσες αποφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση