ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τηλεδιάσκεψη Λουτ-Διαπραγματευτών ενόψει Τριμερούς

Ενημέρωσε ο Πρόεδρος τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο περίπου ώρες διήρκησε η συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει και της τριμερούς που αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου. Συμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, μετά και την συνεδρία, το εθνικό συμβούλιο κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις προεργασίες που κάνει η κα Λουτ ενόψει τριμερούς σημειώνοντας πως προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με τους δύο διαπραγματευτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση οτι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση των τριών αξόνων αλλά και την πεποίθηση πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε που οφείλονται οι χαμηλές προσδοκίες αλλά και για την στάση της Τουρκίας οτι δεν θέλει πενταμερή διάσκεψη πριν τις "εκλογές". 

Έδωσε εξηγήσεις για τις δηλώσεις Ταλάτ ο Πρόεδρος

Η πλευρά μας μεταβαίνει στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να πετύχουμε όρους αναφοράς, όπως είχαν αποτελέσει τη συναντίληψη μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν βοηθήθηκε η σκέψη του από τα κόμματα ενόψει των κρίσιμων διεργασιών, είπε ότι «οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την υπευθυνότητα των κομμάτων και την όλη αντιμετώπιση με βάση βεβαίως και τα όσα έχουμε μπροστά μας».

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε σχέση με συνομιλία που είχαν πρόσφατα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενημέρωσα το Εθνικό Συμβούλιο για το τι ακριβώς είπα στον κ. Ταλάτ, εν γνώση ή λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου κατά τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Και αυτό που του είπα είναι ότι ‘λυπούμαι να πω πως με βάση τη στάση της Τουρκίας, αυτό που εκτιμώ είναι ότι, δυστυχώς, η συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, φαίνεται να είναι μια άτυπη συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα, θα μας μείνουν τα έξοδα’. Αυτό επακριβώς είπα.

Εκείνο που, λυπάμαι να πω, παρέλειψε να πει ο κ. Ταλάτ ήταν για το προηγούμενο για να καταλήξω στο επόμενο, ότι δηλαδή, η στάση και η θέση της Τουρκίας δεν προοιωνίζουν μια ελπιδοφόρα πορεία.

Εν πάση, όμως, περιπτώσει, η θέση της δικής μας πλευράς παραμένει ότι είμαστε αποφασισμένοι και με απόλυτη πολιτική βούληση να παρευρεθούμε με θετικό πνεύμα και δημιουργικές ιδέες ώστε να πετύχουμε όρους αναφοράς που να μας οδηγήσουν το ταχύτερο σε μια πενταμερή σύνοδο, έτσι ώστε να μπορέσουν επιτέλους να καθοριστούν οι όροι αναφοράς για να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο».
Ερωτηθείς αν από τη σύντομη συνάντηση του χθες στο Παρίσι με τον ΓΓ των ΗΕ διαπίστωσε αποφασιστικότητα για κατάληξη σε όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος είπε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι η αποφασιστικότητα του να συγκαλέσει (συνάντηση) για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Πέραν τούτου, όμως, δεν είναι στον ΓΓ να ασκήσει πιέσεις. Συνεπώς, αυτό που εναπομένει είναι η βούληση της άλλης πλευράς. Εμείς πάμε και με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να πετύχουμε όρους αναφοράς, όπως είχαν αποτελέσει τη συναντίληψη μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου».

Προδρόμου: Μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση όρων αναφοράς

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, σε σχέση με την προετοιμασία για την Τριμερή. Ο ΠτΔ ενημέρωσε για το υπόμνημα που ετοίμασε και για όλες τις επαφές και τις πληροφορίες που υπάρχουν. Ο κος Αναστασιάδης θα πάει με θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Η πλευρά μας πιστεύει ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, στην βάση της συμφωνίας της 9ης Αυγούστου, δήλωσε ο κος Προδρόμου, ενώ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και η άτυπη Πενταμερής. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνάντηση, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη Λουτ-διαπραγματευτών, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς ο ΠτΔ δηλώνει έτοιμος να προσέλθει στην συνάντηση του Βερολίνου. 

Στην σύντομη συνομιλία του ΠτΔ με τον κο Γκουτέρες στο Παρίσι, ο κος Προδρόμου είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν όπως εμβαθύνουν στο πλαίσιο της Τριμερούς του Βερολίνου, στις 25 Νοεμβρίου.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε την Τουρκία στην προσέγγισή της για την πενταμερή

Ενημερωθήκαμε λεπτομερώς και εκτενώς από τον ΠτΔ για την Τριμερή της 25ης Νοεμβρίου, αλλά και για την κάθοδο της κας Λουτ. Εκφράσαμε ως ΔΗΣΥ την στήριξή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Τουρκία την προσέγγισή της, πρόσθεσε, αλλά μπορούμε να επαναλάβουμε την θέση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και την στήριξή μας στην ΔΔΟ.

Άντρος: Τριμερής με στόχο την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Είναι προφανές ότι τα πράγματα έχουν καταστεί σύνθετα και πολύπλοκα, αλλά εμείς πρέπει να πάμε στην Τριμερή με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο. Οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι πολύ καλά γνωστές και δεν έχουν διαφοροποιηθεί, τόνισε, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο Πενταμερούς συνάντησης, είπε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την Τριμερή του Βερολίνου. Ο ΠτΔ μας ενημέρωσε, είπε, για μια τηλεδιάσκεψη που έγινε με την Τζέιν Χολ Λουτ και τους διαπραγματευτές.

Νικόλας: Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη 

Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι η δική μας πλευρά δεν πρέπει να πέσει σε παγίδες και να προβεί σε υποχωρήσεις. Η πλευρά μας πρέπει να συνεχίσει με μια πολιτική άσκησης πίεσης στην Τουρκία, η οποία δείχνει άρνηση για την επίτευξη των στόχων. Ως ΔΗΚΟ, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, πρόσθεσε ο κος Παπαδόπουλος. Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανέφερε ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ είπε ότι η πολιτική αυτή πρέπει να ενταθεί.

Σιζόπουλος: Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά 

Όσον αφορά την Τριμερή και την άτυπη Πενταμερή, ως ΕΔΕΚ εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας. Επιβεβαιώνεται το ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω των όρων που θέτει η Τουρκία. Οι κίνδυνοι θα είναι εμφανείς, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετήσει τους όρους της Τουρκίας. Εμείς υποδείξαμε στον ΠτΔ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Λιλλήκας: Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για διαπραγματεύσεις

Με βάσει τους στόχους της Τουρκίας, δημιουργείται ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό για διαπραγματεύσεις. Η πλευρά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την συνέχεια. Σημαντική και αποκαλυπτική χαρακτήρισε την παρέμβαση της κας Λουτ μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Παλλήκαρος

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης. Εξέφρασε την αντίθεση του κινήματος σε διάφορα θέματα που εμπεριέχονται στους όρους αναφοράς, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.

Περδίκης: Διαπραγματεύσεις μόνο αν αποσυρθούν τα σχέδια για τον εποικισμό της Αμμοχώστου

Αναφέραμε ξανά στον ΠτΔ ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για τον εποικισμό της Αμμοχώστου και δεν σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Περδίκης. Όπως είπε, ο κος Περδίκης, έγινε ενημέρωση για την τηλεδιάσκεψη, καθώς και για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, σε σχέση με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη, δήλωσε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα σε θέματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι γι’ αυτό ευθύνεται η στάση της Άγκυρας.

Χρίστου

Επαναλαμβάνω ότι η θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό δεν βγάζει πουθενά, γι’ αυτό πρέπει να επανεξετάσουμε την στάση μας, ανέφερε ο Χρίστος Χρίστου.

Κάρογιαν: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι με τους οιωνούς να μην είναι άριστοι

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τους οιωνούς να μην είναι άριστοι, γι’ αυτό χρειάζονται σωστές κινήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Κάρογιαν. Χαρακτηριστικά είπε ότι το κλίμα που επικράτησε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που ευχήθηκε να επικρατήσει και στην συνέχεια. Προέτρεψε όλους να συνεχίσουν στην διαδικασία με προσεκτικά βήματα ενόψει της στάσης της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση