ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τίμησε τα μέλη της κυπριακής αποστολής που έδωσαν μάχη στην Ελλάδα ο Πρόεδρος

Με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Τίμησε την κυπριακή αποστολή που συμμετείχε στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος. Αναστασιάδης. Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόεδρος έγραψε: «τιμούμε απόψε τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και του Τμήματος Δασών για την αποστολή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοί σας συχνά ξεπερνάτε φόβους, όρια και αντοχές. Και για αυτό σας είμαστε ευγνώμονες». Κατά τη διάρκεια της βράβευσης ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε χαιρετισμό.

Αναλυτικά η ομιλία

Με ειλικρινή αισθήματα συγκίνησης και περηφάνειας σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμή της κυπριακής αποστολής η οποία συμμετείχε στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν προσφάτως την Ελλάδα.

Αισθήματα περηφάνειας αλλά και ευγνωμοσύνης, που πηγάζουν από την αυταπάρνηση, τον απαράμιλλο ζήλο και τον επαγγελματισμό που επεδείξατε στο σύνολό σας, αγαπητά μέλη της αποστολής, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον που σας ανατέθηκε.

Ανταποκρινόμενοι πλήρως στις πρωτόγνωρες, αντίξοες και κυρίως άκρως επικίνδυνες συνθήκες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, καταφέρατε να συνδράμετε καταλυτικά:

  • Στη διαχείριση των πυρκαγιών.
  • Στην αποτροπή του μέγιστου κινδύνου όσον αφορά την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
  • Στην προστασία του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό τιμήσατε πρωτίστως την πατρίδα μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον αδελφό ελληνικό λαό.

Την ίδια στιγμή,  με την άμεση ανταπόκριση και εμπλοκή σας στις επιχειρήσεις, αποδείξατε όχι μόνον το αξιόμαχο της υπηρεσίας σας, αλλά και την επαγγελματική επάρκεια και ευσυνειδησία που σας χαρακτηρίζει.

Είναι αυτή η επιχειρησιακή ετοιμότητα, η συντεταγμένη δράση όλων των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και εθελοντικών φορέων που επέτρεψε την άμεση αντίδραση και τον έλεγχο των πυρκαγιών που έπληξαν και τη δική μας πατρίδα το φετινό καλοκαίρι.

Και είναι για αυτό τον λόγο που αισθάνθηκα την ανάγκη να αποστείλω προσωπική επιστολή στους συναδέλφους σας, στους δασοπυροσβέστες και στους εθελοντές εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Πολιτείας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό.

Θέλω να σας πω ότι αισθάνθηκα συγκίνηση όταν άκουσα τα καλύτερα των σχολίων για όσους είχαν εθελοντικά μεταβεί στην Ελλάδα. Για τον επαγγελματισμό, αλλά και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ειλικρινά τόσο από την Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας άκουσα τα καλύτερα και ένιωσα πραγματικά και συγκίνηση και περηφάνεια. Θέλω να σας συγχαρώ θερμά και να σας πω ότι επάξια γίνεται απόψε αυτή η τελετή.

Είναι αυτό που εκφράζω και δια των επιστολών μου προς τους πυροσβέστες, τους δασοπυροσβέστες, την Πολιτική Άμυνα, τους εθελοντές γενικότερα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φετινής τραγωδίας.

Θέλω να σας διαβεβαίωσω πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία είναι αυξημένου κινδύνου όσον αφορά την έκρηξη πυρκαγιών, αναγνωρίζουμε το πολυσύνθετο έργο που καλείσθε να επιτελέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ως επίσης τους αστάθμητους παράγοντες που συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου στο οποίο πρέπει να δράσετε.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που θέσαμε ως προτεραιότητα την προαγωγή της ετοιμότητας, ανταπόκρισης και αποτελεσματικότητας ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης.

Προς τούτο υιοθετήσαμε νέες, σύγχρονες μορφές δράσης και στρατηγικής ανάπτυξης, αρχής γενομένης από την αυτονόμηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε:

  • Στην αύξηση, κατά 40,2% σε σχέση με το 2016, του προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών.
  • Στη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων, αλλά και σε μελέτη για αύξηση του προσωπικού για ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των δομών πυρόσβεσης.
  • Στην αντικατάσταση και την ενίσχυση του εξοπλισμού των επίγειων και πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες προσφοροδότησης για παραλαβή επιπρόσθετων βαρέων οχημάτων μέχρι το 2022, ενώ υπάρχει πρόγραμμα για αντικατάσταση 6 βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων για κάθε χρόνο που θα ακολουθεί.

Επίσης, πέραν της ενίσχυσής του με δύο πρωτεύοντα πτητικά μέσα, το Τμήμα Δασών προγραμματίζει την αγορά ή και ενοικίαση άλλων δύο ή των όσων απαιτούν οι ανάγκες της Υπηρεσίας.

Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί Πρόταση, στη βάση ειδικής μελέτης από εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων, η οποία θα τεθεί στο αμέσως επόμενο διάσημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ενίσχυση  περαιτέρω του δικτύου των πυροσβεστικών σταθμών, πόλεων και υπαίθρου και τη δημιουργία υψηλού επιπέδου υποδομών. Μεταξύ άλλων, αναφέρω τη σημαίνουσα, όπως διαφάνηκε,  δημιουργία νέου αεροδιαδρόμου στο Μάμμαρι και αλλού. Γνωρίζω ότι κάποιες ενστάσεις έχουν δημιουργηθεί για το ψηλό κόστος και έδωσα οδηγίες αντί να επιζητούν τη δημιουργία αεροδρομίου να ζητούν ελικοδρόμιο στη Λινού.

Στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Συντονιστικού Κέντρου Ζήνων, στο οποίο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήδη συγκροτήθηκε και ενεργεί ειδική ομάδα επιτήρησης και συντονισμού, με μέλη τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και από το τμήμα δασών. Επιπλέον αποφασίστηκε η αγορά Παγκύπριου Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης, προκειμένου να αξιοποιήσουμε περαιτέρω σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πυρόσβεση και την πρόληψη πυρκαγιών, απόφαση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

  • Στη δημιουργία περαιτέρω αντιπυρικών ζωνών.
  • Στον καταρτισμό σχεδίων δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών για τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης όπως το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ, ΠΥΡΣΟΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, η αξία των οποίων καταδείχθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές.
  • Στην  αύξηση των εκστρατειών πρόληψης, την εκπαίδευση και αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων.
  • Στην προώθηση νομοθεσιών, οι οποίες προβλέπουν σημαντικά αυστηρότερες ποινές για όσους είτε εσκεμμένα είτε εξ αμελείας προκαλούν εστίες πυρκαγιών.

Την ίδια στιγμή, σημαντική ώθηση στο Σύστημα Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών αναμένεται να προσδώσει η πρόταση  που έχει περιληφθεί στο εγκεκριμένο πλέον Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμπληρώνεται από κρατικά κονδύλια.

Η εν λόγω πρόταση είναι συνολικού Προϋπολογισμού πέραν των 28 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει 18 σημαντικές δράσεις ενίσχυσης των υποδομών, του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης. Τα 28 εκ. δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά, όμως το κράτος θα συνδράμει έτσι ώστε με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να επιτευχθούν και οι 18 δράσεις.

Μέσα από την εξαίρετη συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Γεωργίας, του Τμήματος Δασών και των λοιπών αρμοδίων φορέων, βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον ολοκληρωμένο εκσυγχρονιστικό μας σχεδιασμό, αποσκοπώντας στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής και επιχειρησιακής επάρκειας του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης.

Αμετάθετος στόχος μας είναι, μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, της ζωής τους, της περιουσίας τους, αλλά και του εθνικού μας πλούτου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Άμυνα, το σύνολο της ηγεσίας των Σωμάτων που έλαβαν μέρος, ως επίσης όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για το δύσκολο έργο που καθημερινά φέρνουν εις πέρας, ενάντια στις όποιες αντιξοότητες καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν.

Αγαπητές τιμώμενες και αγαπητοί τιμώμενοι, δεν έχω αμφιβολία ότι στο σύνολό σας εκλαμβάνετε την αποψινή τιμή ως πρόσθετο κίνητρο, παρά ως επιβράβευση.

Τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοί σας ξεπεράσετε πολλές φορές τους δικούς σας φόβους, όρια και αντοχές.

Και για αυτό, ως Πολιτεία και ως λαός, σας τιμούμε απόψε και σας είμαστε ευγνώμονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση