ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την πάταξη της λαθροθηρίας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κινήματος σχετικά με τη διάλυση του ουλαμού καταπολέμησης της λαθροθηρίας

ΚΥΠΕ

Το ζήτημα της λαθροθηρίας και το ενδεχόμενο επανασύστασης του ουλαμού πάταξης της λαθροθηρίας απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που έλαβε χώρα την Τρίτη.

Μιλώντας εκ μέρους της προεδρίας της Επιτροπής, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κινήματος σχετικά με τη διάλυση του ουλαμού καταπολέμησης της λαθροθηρίας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι όσο καιρό λειτουργούσε ο ουλαμός πραγματικά υπήρξε καταπολέμηση της λαθροθηρίας».

«Έχουμε δει τελευταία επεισόδια όπου λαθροθήρες περηφανεύονται και κομπάζουν ενώπιον αστυνομικού ότι θα τον σκοτώσουν, ότι είναι της μαφίας και δεν φοβούνται κανένα», ανέφερε.

«Έχουμε παρατηρήσει από τις εκθέσεις και την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών προς τον Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, ο οποίος πραγματικά ανησυχώντας για το τι γίνεται και για την έξαρση της λαθροθηρίας στην Κύπρο έχει ζητήσει ενημέρωση», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με την καταγεγραμμένη αύξηση επιβολής ποινών και την ερμηνεία από πλευράς ΥΠΕΣ περί αποτελεσματικής λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών, η κ. Ατταλίδου δήλωσε πως «εμείς το ερμηνεύουμε ότι λόγω της κατάργησης του ουλαμού πάταξης της λαθροθηρίας αυτή έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι λαθροθήρες, πολλοί από τους οποίους συνδέονται και είναι γνωστοί στον υπόκοσμο, με μεθόδους εκφοβισμού ακόμη και εναντίον της Αστυνομίας».

Καταλήγοντας, η κ. Ατταλίδου ζήτησε άμεσα την επανασύσταση του ουλαμού, ενώ απαντώντας σε αναφορές περί προβλημάτων στελέχωσης της Αστυνομίας, κάλεσε τον Αρχηγό να λύσει τα προβλήματα του σώματος.

«Οι πολίτες της Κύπρου απαιτούν αστυνόμευση και καταπολέμηση όλων των εγκλημάτων και θεωρώ ότι η λαθροθηρία είναι έγκλημα από τη στιγμή που υπάρχει κατά τα φαινόμενα 15 εκατομμύρια τζίρος και απειλούνται ακτιβιστές από το εξωτερικό και την Κύπρο», είπε. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, «περιθώριο ανοχής γιατί είναι η επόμενη παρατήρηση που θα πάρει η Κύπρος. Ήδη η δράση των λαθροθήρων της Κύπρου φτάνει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως από τη διάλυση του ουλαμού το 2019 έχει αυξηθεί η λαθροθηρία στην Κύπρο.

«Η λαθροθηρία είναι αυτή τη στιγμή το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο των εγκληματιών. Εδώ συνυπάρχουν ναρκωτικά, όπλα και προστασία», είπε, διερωτώμενος για ποιο λόγο η Αστυνομία δεν συμφωνεί στην επανασύσταση του ουλαμού, ο οποίος πριν τον διαλύσουν είχε πάρει τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπάρχουν υποψίες και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει πολιτική κάλυψη σε κάποιους που δεν θέλουν τον ουλαμό μέσα στα πόδια τους. Πρόκειται για ανθρώπους αδίστακτους», ανέφερε. Κάλεσε τον αρχηγό της Αστυνομίας «να επανεξετάσει το ζήτημα και να ιδρύσει τον ουλαμό πάταξης της λαθροθηρίας αν θέλει να κτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα».

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Αλαμπρίτης σημείωσε πως παρά την κατάργηση του ουλαμού το 2019, η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει αύξηση των καταγγελιών και των ελέγχων που πραγματοποιεί, ενώ χαρακτήρισε αγαστή τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Θήρας, προσθέτοντας πως «εκεί που χρειάζεται η εμπλοκή της Αστυνομίας και της υπηρεσίας της ΜΑΔ, αυτό γίνεται».

«Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει να δούμε και να πατάξουμε τη λαθροθηρία, αν χρειαστεί να υπάρξει σκέψη για επανασύσταση του ουλαμού να το διερευνήσει ο αρχηγός της Αστυνομίας μαζί με την Υπηρεσία Θήρας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα τα οποία χρειάζεται για να παταχθεί η λαθροθηρία», ανέφερε ο κ. Αλαμπρίτης. Ως ΔΗΣΥ και Επιτροπή Περιβάλλοντος, σημείωσε, «είμαστε στη διάθεση τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Υπηρεσίας Θήρας, της Ομοσπονδίας των Κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε το κυνήγι, την πανίδα του τόπου, την άγρια ζωή, αλλά και το περιβάλλον γενικότερα».

Τέλος, σύντομη αναφορά στο υπό συζήτηση θέμα έκανε και ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση του κόμματος του πως για να γίνει αποδεκτό το αίτημα επανασύστασης του ουλαμού «θα πρέπει να μπει σαφής όρος που θα αφορά αποκλειστικά την καταπολέμηση λαθροθηρίας για το ενδημικό θήραμα και το αγρινό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση