ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:48
 

Αναστασιάδης: Θέλουμε στήριξη ανάλογη του κύρους της ΕΕ

Εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένονται μετά τις πρόσφατες επαφές Χριστοδουλίδη στη Γαλλία

Newsroom K

Στήριξη αντάξια του κύρους της ΕΕ, θα επιδιώξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Σίμπιου, στη Ρουμανία.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των Κρατών Μελών», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κληθείς να διευκρινίσει το είδος της αντίδρασης σημείωσε πως «αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου στη σημερινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και θα επιδιώξει την πολιτική στήριξη της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιδίωξη του κ. Αναστασιάδη είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δια μέσου του Προέδρου του Ντόναλντ Τουσκ να εκφράζει τη θέση της Ε.Ε. στο ζήτημα που θα είναι μια ισχυρή ένδειξη για λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πάντως δεν αναμένονται ανακοινώσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, επειδή ακριβώς είναι άτυπη. Μια δήλωση, όμως, κατά των παράνομων ενεργειών της γείτονος χώρας θα είναι χρήσιμη στη φαρέτρα του κ. Αναστασιάδη για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στο τελικό στάδιο έκδοσής τους βρίσκονται και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης προσώπων που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.


O Πρόεδρος της ΚΔ συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Το ΕΛΚ καταδικάζει τις τουρκικές προσκλήσεις

Το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μουσείο Astra εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ στη συνέχεια είχε και άλλες επαφές με ευρωπαϊκούς ηγέτες.

Κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Προέδρος της Δημοκρατίας έκανε παρέμβαση ενημερώνοντας για την επέμβαση και την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας τη στήριξη των εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως έγινε γνωστό, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι "η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος των μέτρων θα πρέπει να είναι "ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι "οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο".  Τόνισε δε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

"Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974", τόνισε. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Ρουμανία, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στρέφονται και κατά των συμφερόντων της ΕΕ, αναφερόμενος στην αντίδραση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Σύνοδος του οποίου πραγματοποιείται στη Ρουμανία.

Το ΕΛΚ τόνισε ότι θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα ανταποκριθεί αναλόγως, δείχνοντας αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖΈνα σημαντικό κομμάτι των ενεργειών που γίνονται από πλευράς Λευκωσίας είναι να μην ατονήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ. Το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα των επαφών των υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι. Κατά τις επαφές που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL φαίνεται πως λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και όπως είπε ο ΥΠΕΞ αναμένονται ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τον περασμένο Μάρτιο το πρόγραμμα γεωτρήσεων που ακολουθεί περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις. Στην ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι μετά τις γεωτρήσεις της ExxonMobil ο κ. Λακκοτρύπης είχε απαντήσεί.

–Οι εργασίες εντός της ΑΟΖ θα συνεχισθούν, χωρίς να προσδιορίζεται η σειρά χρονικά, στα τεμάχια 6, 7 (αν τελικά αδειοδοτηθεί), 8, 11 και 3.

Διεθνή εντάλματα

Στο τελικό στάδιο έκδοσής τους βρίσκονται και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης προσώπων που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο. Αυτό ανάφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας πως όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και η εκτίμηση είναι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης. Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως θα συνεχισθεί η υποστήριξη από πλευράς Ε.Ε όσο και από κράτη μέλη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επίτροπος Διοικήσεως: «Νέα στοχοποίηση και παραπληροφόρηση από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

«Αν οι υπαλληλοι της επιτροπου διοικησεως δεν εχουν μειωθει κατα 40% τοτε οι υποθεσεις που διεκπεραιώνει ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  07:10

Επίτροπος Διοικήσεως: «Νέα στοχοποίηση και παραπληροφόρηση από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

«Η επιτροπος διοικησεως που σηκωσε μπαϊρακι πρεπει ν α μαθει οτι ολοι εχουν την ικανοτητα να συγκρινουν ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  07:04

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X