ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Τετάρτη έκτακτο Υπουργικό για το ΡΙΚ

Διαχρονικές οι στρεβλώσεις - Την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, διεμήνυσε ο Κ. Πετρίδης.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε τη Δευτέρα ότι «κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρόλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο και είναι κάτι που κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει και είναι γι’ αυτό που την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ όπως επίσης συμφωνούμε ότι το ΡΙΚ υποφέρει από διαχρονικές στρεβλώσεις». Ανακοίνωσε παράλληλα έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη με κύριο θέμα στην ατζέντα τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ.

Πρόσθεσε ότι «οι ενστάσεις οι οποίες υπήρχαν όσον αφορά τον προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου είχαν να κάνουν με ευρύτερα θέματα και όσον αφορά τα εργασιακά, και όσον αφορά τις δομές, και όσον αφορά το ενημερωτικό κομμάτι» του προγράμματος που εκπέμπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ με το οποίο συζήτησε τα πιο πάνω θέματα «όχι ακροθιγώς αλλά επισταμένως», όπως σημείωσε, για να προσθέσει ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και θα περιληφθεί και σχέδιο δράσης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή».

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι «στην κατάθεση του προϋπολογισμού αυτή τη βδομάδα για το ΡΙΚ, έχουμε συμφωνήσει με το Διοικητικό του Συμβούλιο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα αφορούν περαιτέρω ενίσχυση της προαγωγής παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό, και εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι ήδη έχουν γίνει βήματα».

Πρόσθεσε ότι «οι εκπομπές που αφορούν τον πολιτισμό έχουν αυξηθεί από μία σε 6, υπάρχουν 3 τοπικές παραγωγές οι οποίες εργοδοτούν και Κύπριους ηθοποιούς και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής, ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει αποκλειστικά κλασσική μουσική και είναι κι αυτό κάτι το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και καλύπτει ένα πολιτιστικό κενό το οποίο υπήρχε».

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ειδικά όσον αφορά προγράμματα της νέας σεζόν, να γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα δώσουν ακόμα περισσότερη ενίσχυση προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, «συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση συνεργασιών με την EBU Academy, το BBC Academy ή και με άλλους τοπικούς φορείς πολιτισμού όπως ο ΘΟΚ και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου».

Ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών

Ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση, «έχουμε συμφωνήσει ότι όντως χρειάζεται ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του το ΡΙΚ και έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται και τροποποίηση του Νόμου που αφορά το ΡΙΚ, του Νόμου του 1985, η οποία χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει λιγότερο αναμεταδότης κομματικών, συχνά επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων».

Όπως εξήγησε ο ΥΠΕΣ είναι κάτι «που θα θωρακίσει το ΡΙΚ και θα είναι και λιγότερο ευάλωτο στον κομματικό παρεμβατισμό και παράλληλα, και ως θέμα πολιτικής, θα γίνουν προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να ενισχυθεί το καθαρά ειδησεογραφικό μέρος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν άλλα χρόνια προβλήματα που αφορούν τα εργασιακά, προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήθηκαν χθες ή προχθές αλλά τις τελευταίες δεκαετίες» και επ’ αυτού έχει ο ίδιος δώσει, όπως δήλωσε, «σαφείς οδηγίες στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε εντός ενός μηνός να μου παρουσιαστεί μια νέα δομή, ένα νέο οργανόγραμμα το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού».

Εργαζόμενοι αορίστου χρόνου

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «παρούσες δομές που είναι κενές, σε πάρα πολλές θέσεις οι οποίες δεν χρειάζονται σήμερα και πρέπει να καταργηθούν καθώς και σε ανάγκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά οργανογράμματα και επιπλέον το ΡΙΚ βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου και είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί».

Είπε ότι υπάρχουν «εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν με το παρόν σύστημα, το οποίο είναι κατ’ αναλογία του τι ισχύει στη δημόσια υπηρεσία αλλά για άλλους σκοπούς, την προοπτική ανέλιξης, ή σημαντικών μισθολογικών αναβαθμίσεων ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς εδώ και δεκαετίες».

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «θα πρέπει να γίνουν νέα σχέδια υπηρεσίας, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει αυτή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ΡΙΚ και το νέο οργανόγραμμα μαζί με τις θέσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο οργανισμό να ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε ότι «με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού θα υπάρχει συγκεκριμένο σημείωμα στη Βουλή, με ένα σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα τα οποία θα αφορούν αυτά τα διαρθρωτικά θέματα στο ΡΙΚ που επιτέλους πρέπει να επιλυθούν και νομίζω αυτό πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους μας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ «γιατί νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλεύση, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση και επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά ούτε και τα χρόνια προβλήματα μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη και εμείς για πρώτη φορά θα τολμήσουμε και θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες τομές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανδρέας Φράγκος, δήλωσε ότι «τώρα είμαστε στη θέση να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για το καλό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» διαβεβαιώνοντας ότι «θα εργαστούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους πυλώνες τους οποίους έχετε θέσει σήμερα».

Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών σημειώνοντας «ότι θα ανταποκριθούμε στις οδηγίες σας».

Συνάντηση με τις συντεχνίες

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε και με τις συντεχνίες του ΡΙΚ με κύριο θέμα συζήτησης την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «την Τετάρτη θα συγκληθεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό του ΡΙΚ, έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να ψηφιστεί από τη Βουλή την Παρασκευή, με κάποιες τροπολογίες οι οποίες θα καθιστούν εφικτή και την ψήφισή του, μετά από συζήτηση και με κόμματα τα οποία έχουν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΡΙΚ έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν όπως θέματα που αφορούν το προσωπικό, που αφορούν σύγχρονες δομές, καθεστώτα εργοδότησης και σχέδια υπηρεσίας».

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, τέθηκαν και τα θέματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις «και την προσπάθεια που θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε να υπάρξει ένα πιο σύγχρονο κτίριο για τις ανάγκες του ΡΙΚ».

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «όλα αυτά τα βάλαμε κάτω, έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα και με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ώστε εντός μηνός να κατατεθεί στο Υπουργείο μια νέα σύγχρονη δομή έτσι ώστε να επιλυθούν τάχιστα και τα εργασιακά θέματα».

Διότι, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, καταλήγοντας, «ένας οργανισμός από τον οποίο η κοινωνία αναμένει να προσφέρει τα μέγιστα και να διεκπεραιώσει τον ρόλο που του έχει αναθέσει όσον αφορά την δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα πρέπει να έχει και αυτές τις δομές που θα του επιτρέπουν να διεκπεραιώσει καλύτερα τον ρόλο του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση