ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησε στην Πολωνία ο ΥΠΕΞ

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ

ΚΥΠΕ

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ με έμφαση στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά την Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στο Λοτζ της Πολωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, σε παρέμβασή του σε δείπνο εργασίας υψηλού επιπέδου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στους ομολόγους του των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, την πεποίθηση ότι η εκδήλωση βίαιων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν αντανακλά ως αποτυχία στον ίδιο τον οργανισμό, ενώ τόνισε ότι είναι τα ίδια τα κράτη που έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με τις θεμελιακές αρχές του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, για σεβασμό στην ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και το απαραβίαστο των συνόρων.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι σε παρέμβαση του κατά την ολομέλεια της Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και ακόμα παραπέρα επιβάλλει να μην διακόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ακόμη και με τους δυσκολότερους δρώντες.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Καύκασο, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολική συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και κάλεσε για την άμεση αποκατάσταση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών όπως αυτά ίσχυαν πριν το Σεπτέμβριο 2022.

Σημειώνεται τέλος πως στο περιθώριο της παρουσίας του στην Πολωνία, ο κ. Κασουλίδης είχε ξεχωριστές επαφές με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Καζακστάν, Mukhtar Tleuberdi, του Ουζμπέκιστάν, Vladimir Norov, και της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση