ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:52
 

«Το 2019 ήταν μια παραγωγική χρονιά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

Σημαντική βελτίωση στη συμπεριφορά της Αστυνομίας έναντι των πολιτών, διαπιστώνουν τόσο ο κ. Σαββίδης όσο και ο κ. Πασχαλίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το 2019 ήταν μια δύσκολη αλλά και παραγωγική χρονιά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναφέρει σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σαββίδης προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην νέα χρονιά.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας τη νέα χρονιά που μας έρχεται. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με σκληρή και μεθοδική δουλειά. Να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στον στόχο της μεταρρύθμισης της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας προς τους θεσμούς, να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας ισονομίας και δικαιοσύνης». σημειώνει.

«Το 2018 έχουν υποβληθεί 287 παράπονα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 23% αύξηση από το 2017, εκ των οποίων διερευνήθηκαν με ποινικούς ανακριτές τα 104».

Εκφράζει την ελπίδα ότι δε θα χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας άδικα στην άσφαλτο και προτρέπει όλους, κατά την εορταστική περίοδο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους και να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Εύχεται επίσης, όπως το 2020 να αποτελέσει την χρονιά επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Βελτίωση συμπεριφοράς Αστυνομικών προς το κοινό

Σημαντική βελτίωση στη συμπεριφορά της Αστυνομίας έναντι των πολιτών, διαπιστώνουν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης όσο και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης.

Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ο κ. Πασχαλίδης επέδωσε τη Δευτέρα στον Υπουργό Δικαιοσύνης την ετήσια έκθεσης της Αρχής, για το 2018, η οποία παρουσιάζει ετήσια αύξηση περίπου 23% στον αριθμό παραπόνων που δέχθηκε από πολίτες κατά της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως η Αρχή δια νόμου έχει ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας της Αστυνομίας και παρέχει τη δυνατότητα για την οποιαδήποτε καταγγελία που αφορά είτε διαφθορά, είτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γενικά θέματα που αφορούν την κακή ή όχι σωστή συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ικανοποίηση, όπως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής, «ότι έχει παρουσιαστεί μια σοβαρότατη βελτίωση της συμπεριφοράς των Αστυνομικών στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους πολίτες, κάτι το οποίο συνάδει και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και από την ηγεσία (της Αστυνομίας) και από το Υπουργείο για να βελτιώσουμε γενικά τη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς τους πολίτες και χαίρομαι που ακούω ότι αυτό φαίνεται και από το έργο της Αρχής».

Αναφέρθηκε επίσης στη διαβεβαίωση εκ μέρους του Προέδρου της Αρχής ότι έχει υπάρξει και έχει εντοπιστεί μια μεγάλη ευαισθητοποίηση της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία ακολουθεί τις καθοδηγήσεις και τις εισηγήσεις της Αρχής κατά τρόπο που οι ίδιοι κρίνουν πολύ ικανοποιητικό.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι πράγματι η διαπίστωσή μας είναι ότι έχει παρατηρηθεί μια σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία αντιμετωπίζει το κοινό και εξετάζει τα παράπονά του.

Αλλά παράλληλα, και αυτό το λέω και εγώ με ευχαρίστηση, πρόσθεσε, είναι ότι τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Αρχής έχω διαπιστώσει ότι η εκάστοτε ηγεσία της Αστυνομίας είναι έτοιμη να συνεργαστεί και συνεργάζεται με την Αρχή.

Για τον αριθμό παραπόνων, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως το 2018 έχουν υποβληθεί 287 παράπονα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 23% αύξηση από το 2017, εκ των οποίων διερευνήθηκαν με ποινικούς ανακριτές τα 104.

Όπως εξήγησε, το ότι διερευνήθηκαν τα 104 από τα συνολικά 287, δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα έχουν αγνοηθεί. Είτε έχουν απορριφθεί από το πρώτο στάδιο ως αβάσιμα, είτε έχουν κριθεί ως ήσσονος σημασίας και έχουν παραπεμφθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας για να τα χειριστεί και τα χειρίστηκε όπως μας έχει πληροφορήσει, είτε έχουν διενεργηθεί προκαταρκτικές έρευνες και αφού ακούστηκαν οι εισηγήσεις της Αστυνομίας κρίθηκε ότι δεν ενδείκνυται ο διορισμός ποινικού ανακριτή, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, από τη διερεύνηση των 104 παραπόνων, 5 έχουν οδηγηθεί σε πειθαρχικές διώξεις των Αστυνομικών, ενώ 3 έχουν οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, όπου οι εμπλεκόμενοι Αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Τα παράπονα όπως είπε, αφορούν θέματα όπως άσκηση βίας, απρεπή συμπεριφορά, υπέρβαση εξουσίας στην άσκηση καθηκόντων, κατάχρηση εξουσίας στην άσκηση καθηκόντων, αμέλεια, αδιαφορία, παράληψη να ενεργήσουν εντός ευλόγου χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X