ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:08
 

Το Βαρώσι είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ ισχυρίζεται ο «διευθυντής» του

«Το EΒΚΑΦ πρέπει να λάβει δισ. ευρώ» εξηγεί τί εννοεί με τους όρους «θεμελιώδης ιδιοκτησία» και «σφετερισμός» αναφέρεται σε πληρωμένη δημοσίευσή του

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πληρωμένη δημοσίευση του «διευθυντή» του «τμήματος βακουφίων - ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ σε αρκετές τ/κ εφημερίδες με τον τίτλο "Τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ. Το EΒΚΑΦ πρέπει να λάβει δισεκατομμύρια ευρώ» εξηγεί τί εννοεί με τους όρους «θεμελιώδης ιδιοκτησία» και «σφετερισμός».

Αναφέρει ότι το ΕΒΚΑΦ πραγματοποίησε μια μελέτη όλων των θεμελιωδών ιδιοκτησιών από το 1571 έως το 1974, μελετήθηκαν 2.443 εγγραφές, 13.000 φάκελοι και 8 εκατομμύρια έγγραφα. «Έγινε μεταφορά 20 εκατομμυρίων δεδομένων και όλες αυτές οι μελέτες καταγράφηκαν σε υπολογιστή», σημειώνει προσθέτοντας ότι υπάρχουν 744GB πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων 424.000 εγγράφων και φωτογραφιών σε ψηφιακό περιβάλλον.

Γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει, κάθε τεμάχιο από που προέρχεται. «Αρχικά, όλοι συμφωνούν ότι ολόκληρο το Βαρώσι ανήκει στα ιδρύματα του Αμπντουλάχ Πασά, του Λάλα Μουσταφά Πασά και του Μπιάλαλ Αγά. Από πού προέρχεται η διαφωνία; Λέμε ότι τα ακίνητα, τα οποία κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης αφαιρέθηκαν από την ιδιότητα ιδρύματος και μεταφέρθηκαν στους Ε/κ και την Εκκλησία είχαν μεταφερθεί κατά τρόπο αντίθετο προς το νόμο. Εκείνοι που έχουν την αντίθετη άποψη λένε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι αντίθετες προς το νόμο».

Αναφέρθηκε επίσης σε υπόθεση που υπέβαλαν οι κάτοικοι του χωριού Τερσεφάνου το 1955 για ένα ακίνητο που ονομάζεται "Φάρμα Τερσεφάνου", υποστηρίζοντας ότι το Δικαστήριο αποφάσισε τότε υπέρ του ΕΒΚΑΦ και ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεντέρ, το 1960, κατόπιν εντολής του τότε αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσιούκ κατατέθηκαν αγωγές κατά της Δημοκρατίας για τα ακίνητα του ΕΒΚΑΦ, αλλά οι αγωγές ακυρώθηκαν λόγω των συμβάντων του 1963.

Ο κ. Μπεντέρ υποστήριξε επίσης ότι η βρετανική διοίκηση είχε παραδεχθεί ότι είχε πληρώσει χαμηλό ενοίκιο για ακίνητα του ΕΒΚΑΦ και αργότερα κατέβαλε στην τουρκική διοίκηση 1,5 εκατομμύρια στερλίνες για επισκευή αυτών των κτιρίων. «Το υπογεγραμμένο αυτό κείμενο αναφέρεται ως «προσάρτημα U» (Appendix U) στη συμφωνία του 1960 και στο κείμενο αυτό λέγεται ότι αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί».

Το ΕΒΚΑΦ, το οποίο έχει τα περισσότερα ακίνητα στην Κύπρο, από χρόνια αποδυναμώθηκε, ώστε να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του και να επισκευάσει τα ακίνητά του λόγω των σφετεριζόμενων – όπως είπε – περιουσιών του και της απώλειας των ενοικίων. Κατά τον κ. Μπεντέρ, οι αποζημιώσεις για τις σφετεριζόμενες ιδιοκτησίες του ΕΒΚΑΦ από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 θα πρέπει να καταβληθούν και τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν, υποστηρίζοντας ότι τα χαμένα έσοδα από την απώλεια ακινήτων είναι δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X