ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το καψάλισμα θα τιμωρείται αυστηρά - Προειδοποιήσεις Σαββίδη

«Φιλοφρονητική αλλά και ουσιαστική συνάντηση» με την Αννίτα Δημητρίου

ΚΥΠΕ

Το «κακό στη ρίζα του» δηλαδή την πρόκληση πυρκαγιών από καψάλισμα πατάσσει η Νομική Υπηρεσία με τη νέα νομοθεσία για τις πυρκαγιές βάσει της οποίας το καψάλισμα είτε προκαλεί πυρκαγιά είτε όχι θα τιμωρείται αυστηρά τόνισε την Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης ο οποίος είχε «φιλοφρονητική αλλά και ουσιαστική συνάντηση», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, με την νέα Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η αντικατάσταση του απηρχαιωμένου Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου με τον Νόμο περί Μολυσματικών Ασθενειών στον οποίο όμως διατηρείται το δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργού Υγείας να εκδίδουν διατάγματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού εξάπλωσης τέτοιων ασθενειών, όπως ο κορωνοϊός που έχει εξελιχθεί σε πανδημία, με το πεδίο ανοικτό για προσφυγή στη δικαιοσύνη πολιτών για παραβίαση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι μαζί και με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, συζητήσαμε με την Πρόεδρο της Βουλής «τα διάφορα θέματα τα οποία άπτονται της συνεργασίας που υπάρχει και που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του θεσμικού ρόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του θεσμικού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας».

Πρόσθεσε ότι διαπιστώσαμε μια πλήρη σύμπτωση απόψεων η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι και εμείς ως Νομική Υπηρεσία και η Βουλή ως Βουλή επιθυμούμε να υπάρχει καλύτερη και στενότερη επαφή και βοήθεια από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας στο κοινοβουλευτικό έργο, κάτι το οποίο μας ζητήθηκε.

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας «συζητήσαμε θέματα κάποιων Νομοθεσιών που κατά τη γνώμη μας χρειάζονται τροποποίηση και συμφωνεί και η Πρόεδρος της Βουλής και είμαστε διατεθειμένοι, και αν μας ζητηθεί, να παρευρεθούμε σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να θέσουμε σε καλύτερη βάση τη σχέση της Νομικής Υπηρεσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Εξήγησε ότι οι Νομοθεσίες που χρήζουν τροποποίησης είναι όσες είναι απαρχαιωμένες και αναφέρθηκε στον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο, ζήτημα για το οποίο εστάλη επιστολή στα εμπλεκόμενα μέρη όπως επιστολή εστάλη και στα Υπουργεία, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας με αντικείμενο τις πυρκαγιές στην οποία γίνεται εισήγηση για εις βάθος εκτίμηση των Νόμων που υπάρχουν και όπως είπε, είναι πολλοί που καλύπτουν αυτό το θέμα και προνοούν και διαφορετικές ποινές στους παραβάτες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «συζητήθηκε η εισαγωγή κάποιου σοβαρού ποινικού αδικήματος για το καψάλισμα το οποίο να τιμωρείται με πολύ αυστηρό τρόπο όπως τιμωρούνται αδικήματα που σχετίζονται με το κυνήγι, με ποινές μερικών χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουμε να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, δηλαδή να μην επιτρέπεται καθόλου το καψάλισμα και να τιμωρείται κάποιος εκείνη τη στιγμή άσχετα εάν αυτό που έκανε προκάλεσε στην πράξη πυρκαγιά ή όχι».

Σημείωσε ότι «αναφορά κάναμε και στον Νόμο που ετοίμασε η Νομική Υπηρεσία για βελτίωση και εκμοντερνισμό του του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο ο οποίος είναι και πάλι ένας νόμος που μπήκε στη ζωή μας πέρσι και έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την καταστολή του κορωνοϊού».

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ετοιμάσαμε ένα νομοσχέδιο, του Περί Μεταδοτικών Ασθενειών Νόμο, ο οποίος έχει πρόθεση να αντικαταστήσει τον απηρχαιωμένο Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, το οποίο ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και τίθεται ενώπιον της Βουλής.

Ερωτηθείς για το τι προβλέπει το νέο αυτό νομοσχέδιο, είπε ότι έγινε προσπάθεια από μια ομάδα λειτουργών του συνταγματικού και του ποινικού δικαίου και γενικά των διαφόρων υπηρεσιών της Νομικής Υπηρεσίας «για έναν πιο σύγχρονο νόμο ο οποίος να καλύπτει καλύτερα το αντικείμενο».

Για τα επεισόδια το Σαββατοκύριακο στη Λεμεσό μεταξύ μεγάλης ομάδας νεαρών και της Αστυνομίας επειδή οι νεαροί δεν τηρούσαν τα όσα προνοούν τα διατάγματα για τον κορωνοϊό, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ λυπηρό να μην υπάρχει η συνεργασία και η συνεννόηση που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των διαφόρων ομάδων νεαρών και των αστυνομικών Αρχών που κάνουν τη δουλειά τους».

«Ελπίζω ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαιώνοντας ότι «ως Νομική Υπηρεσία, μόλις έρθουν κοντά μας περιστατικά και καταγγελίες για απρεπή συμπεριφορά και για άλλα ποινικά αδικήματα να είστε σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια».

Σε ερώτηση για το θέμα που εγείρεται αναφορικά με τη συνταγματικότητα των διαταγμάτων που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Σαββίδης, είπε ότι «ως εκ της φύσεως του συγκεκριμένου αντικειμένου και της αναγκαιότητας για τη λήψη άμεσων μέτρων και με άμεση ισχύ οποιαδήποτε καθυστέρηση προκαλείται με το να χρειάζεται κάθε φορά να συνέρχονται κοινοβουλευτικές επιτροπές και η Βουλή στην ολομέλειά της, θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τους σκοπούς για τους οποίους η νομοθεσία αυτή υπάρχει».

Πρόσθεσε πως και στον νέο νόμο η φιλοσοφία είναι ότι θα έχουν το δικαίωμα Υπουργικό Συμβούλιο ή Υπουργός Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με τον τρόπο που εκδίδονται μέχρι σήμερα, για περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «για μας ως Νομική Υπηρεσία είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» πετυχαίνοντας μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη επειδή φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

Συνέχισε λέγοντας «βεβαίως εκεί όπου συνάδελφοι δικηγόροι οι πολίτες αισθάνονται ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται έχουν κάθε δικαιώματα να προσφύγουν στα δικαστήρια και έχουν ήδη προσφύγει πολλοί και άρχισαν να εκδίδονται και αποφάσεις.»

Αναφορικά με τις ποινές που προβλέπει ο νέος νόμος, ο κ. Σαββίδης, είπε ότι «είναι αρκετά σοβαρές» και αναφέρθηκε στη θέσπιση από την Βουλή από πέρσι το καλοκαίρι κανονισμών για πολύ μεγάλα εξώδικα πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.

«Πιστεύω ότι αυτά είναι ικανοποιητικά και είναι αρκετά αποτρεπτικά και θα συνεχίσουν και με τον νέο νόμο όπως είναι και η εισήγησή μας προς τη Βουλή» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνοντας πως όταν μια επιχείρηση επανειλημμένα παραβιάζει τη νομοθεσία τα πρόστιμα αυξάνονται και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει το δικαίωμα και για έκδοση διατάγματος άρσης της λειτουργίας μιας επιχείρησης η οποία παραβιάζει το νόμο.

Καταλήγοντας, ο Γενικός Εισαγγελίας δήλωσε ότι με την Πρόεδρο της Βουλής συζητήσαμε κάποιες δικές μας επισημάνσεις για τους εκλογικούς νόμους με βάση τόσο την εμπειρία που είχαμε με το θέμα που προέκυψε με την ονομασία κάποιων κομμάτων πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων καθώς και για ζητήματα αναφορικά με πρόσβαση στο εκλογοδικείο στο οποίο μπορεί να προσφεύγει κάποιος μόνο μετά τις εκλογές ενώ θα μπορούσε να προσφεύγει και σε στάδιο προγενέστερο των εκλογών.

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σημείωσε την ανάγκη για ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που άπτονται της πρόκλησης πυρκαγιών λέγοντας ότι προς το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο σύσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα με τα αρμόδια υπουργεία, όπως και σήμερα στις 19.00 πραγματοποιείται σύσκεψη υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη κατά τις οποία θα συζητηθεί το τι εκκρεμεί.

Εξήγησε ότι είναι πολλοί οι νόμοι, διαφορετικές νομοθεσίες και θα πρέπει όλα να ενοποιηθούν σε ένα νόμο ομπρέλα για να μπορέσουμε εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση να το πράξουμε.

Η κα. Δημητρίου ανέδειξε και τη σημασία του να τηρηθεί η προθεσμία για το Σχέδιο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι απέστειλε επιστολές προς τους Προέδρους όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τα νομοσχέδια που αφορούν την κάθε επιτροπή για να λάβουν υπόψη τους ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά η Βουλή των Αντιπροσώπων «για να προλάβουμε τις προθεσμίες».

Για τον νέο Περί Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο είπε ότι μόλις κατατεθεί στη Βουλή θα ψηφιστεί ενώ εξέφρασε και την ελπίδα για τερματισμό της πανδημίας.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε πως «ότι χρειάζεται για να είμαστε αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι θα το πράξουμε άμεσα και αποφασιστικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση