ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το οργιώδες παρασκήνιο για τους περιφερειάρχες - Τα ονόματα και οι συνεργασίες

Οι αρμοδιότητες των οργανισμών

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες φαίνεται να εξελίσσεται ο καταρτισμός ψηφοδελτίων ενόψει δημοτικών εκλογών. Συνέχεια στη συζήτησή τους όπου καταγράφηκαν και τα αγκάθια στην ευρύτερη συνεργασία του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ αλλά και τη ΔΗΠΑ έδωσαν τα κόμματα την περασμένη Παρασκευή με την Πινδάρου να διαμηνύει πως στόχος είναι να επιλυθούν με τον πιο ανώδυνο τρόπο οι όποιες διαφορές και να προχωρήσουν με νικηφόρες συνεργασίες. Άλλωστε το γεγονός ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς, με στόχο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη να ολοκληρώσει τη διαδικασία, καταδεικνύει πως θέλει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να δώσει τέλος σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις και σε προσπάθειες που γίνονται για ακύρωση συνεργασιών, κυρίως με το ΔΗΚΟ. Στο στόχαστρο των κομμάτων βρίσκονται πλέον και οι πέντε νέοι επαρχιακοί οργανισμοί που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν από 1η Ιουλίου 2024 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεταφορά των πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής ίσως και να είναι η πιο δύσκολη για τους νεοσύστατους οργανισμούς, γι’ αυτό και προχωρούν σε επιπλέον προσλήψεις.

• Λευκωσία

Στην επαρχία Λευκωσίας τα πράγματα φέρεται να έχουν ξεκαθαρίσει από νωρίς. Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα είναι ο εκλεκτός για την θέση του περιφερειάρχη που θα στηριχτεί τόσο από πλευράς ΔΗΣΥ όσο και από το ΔΗΚΟ, ενώ πιθανή είναι η στήριξή του και από τη ΔΗΠΑ. Από πλευράς ΑΚΕΛ, υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο πρώην γενικός διευθυντής των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης Ανδρέας Ασσιώτης, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για έναν έμπειρο τεχνοκράτη που μπορεί να αντιμετωπίσει επάξια τις προκλήσεις του νέου εγχειρήματος που ονομάζεται επαρχιακός οργανισμός Λευκωσίας.

• Λεμεσός

Στη Λεμεσό, βάσει και των δημοσκοπήσεων τις οποίες προτάσσει ο ΔΗΣΥ, προηγείται ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, τον οποίο και σκοπεύει να στηρίξει. Κάτι που δεν αποκλείεται να πράξει και το ΔΗΚΟ, ασχέτως αν σε ό,τι αφορά τη δημαρχία πιθανότατα τα δύο κόμματα να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους, χωρίς ωστόσο αυτό το σενάριο να είναι οριστικό. Αν το ΔΗΚΟ στηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο τον Δώρο Αντωνίου, πιθανότατα ο ΔΗΣΥ να ακολουθήσει, ασχέτως αν ο Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέβει ως ανεξάρτητος. Στην περίπτωση όμως που το ΔΗΚΟ επιλέξει να στηρίξει Γιάννη Αρμεύτη, τότε ο Συναγερμός είναι πιο πιθανό να προχωρήσει με Ανδρέα Μιχαηλίδη και όχι με Νίκο Νικολαΐδη όπως αρχικά συζητείτο. Τον Γιάννη Αρμεύτη φέρεται ότι στηρίζει και το ΑΚΕΛ, ενώ για την Περιφέρεια επιλέγει, όπως σημειώνεται, και σε αυτή την περίπτωση ένα γνώστη των θεμάτων του επαρχιακού οργανισμού, τον διευθυντή του ΣΑΛΑ Γιάννη Τσουλόφτα που ήδη έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Οικολόγων.

• Πάφος

Στην Πάφο επίσης δεν φέρεται να υπάρχει συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τη δημαρχία, μιας και ο Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνει διστακτικός να στηρίξει Φαίδωνα Φαίδωνος, κάτι το οποίο θα πράξει ο ΔΗΣΥ. Μάλιστα, όπως διαφαίνεται στην Πάφο, τα πλείστα κόμματα στηρίζουν την υποψηφιότητα της νυν επάρχου Μαίρης Λάμπρου, που βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη προεκλογικά με τα προγνωστικά να την ευνοούν. Αναφορικά με τον περιφερειάρχη, ο ΔΗΣΥ προκρίνει την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Κωστάκη Κωνσταντίνου, ωστόσο η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προεδρία του Επαρχιακού Συμβουλίου Πάφου από τον Χρήστο Πατσαλίδη, μετά και από παρότρυνση όπως σημειώνεται πρωτοκλασάτων στελεχών της τοπικής του ΔΗΚΟ, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός πως Φαίδωνας Φαίδωνος και Κωστάκης Κωνσταντίνου δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο που κατέβαλε μέχρι και ο Νίκος Αναστασιάδης, τα πράγματα για τον ΔΗΣΥ δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο. Για τη θέση του περιφερειάρχη Πάφου εξήγγειλε και ο πρώην αντιδήμαρχος, προερχόμενος από την ΕΔΕΚ, Μάκης Ρουσής.

• Αμμόχωστος

Στην Αμμόχωστο, όπως όλα δείχνουν, ο ΔΗΣΥ θα δώσει τη μάχη των τοπικών εκλογών με το δίδυμο Νικολέττου-Καρούσου. Παρά το γεγονός ότι το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Γιώργος Νικολέττος, ανακοίνωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τη θέση του προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Αμμοχώστου, φέρεται μετά από διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κόμματος να κάνει δεύτερες σκέψεις και πιθανότατα να διεκδικήσει τη δημαρχία Παραλιμνίου-Δερύνειας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τον τέως υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, που τον προηγούμενο μήνα εξήγγειλε και την πρόθεσή του να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη της Επαρχίας Αμμοχώστου μέσα από τις διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μία υποψηφιότητα που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα έχει τη στήριξη του ΔΗΚΟ, μιας και στο τραπέζι έχει κατατεθεί και το όνομα του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ Λοΐζου Λοΐζου, που θα μπορούσε να επιφέρει συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

• Λάρνακα

Στη Λάρνακα, το ΑΚΕΛ συζητάει τη στήριξη της υποψηφιότητας του διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και διαχειριστή του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου, Άγγελου Χατζηχαραλάμπους, και κατ’ επέκταση συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Μία υποψηφιότητα όμως που ενδιαφέρει και τον ΔΗΣΥ, αν και έχει να ξεπεράσει τον σκόπελο που ακούει στο όνομα του νυν δημάρχου Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, που η υποψηφιότητά του φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να μειώνει τις αντιδράσεις από το στρατόπεδο Χάρη Μίλλα και Θεολόγου Μανώλη.

Τι είναι οι νέοι οργανισμοί

Οι επαρχιακοί οργανισμοί συστάθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα από ένα ευέλικτο και οικονομικά βιώσιμο σχήμα οι επαρχιακοί οργανισμοί αυτοδιοίκησης θα ηγηθούν τεσσάρων βασικών υπηρεσιών. Πρώτη υπηρεσία το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας με την πρόνοια ότι η διαχείριση του νερού στις περιοχές που παραμένουν κοινότητες μετά τις συνενώσεις των δήμων, θα μεταφερθεί στον οργανισμό σε μία πενταετία σε αντίθεση με τους δήμους, όπου η μετάβαση θα γίνει αυτόματα. Στον οργανισμό κάθε επαρχίας θα μεταφερθούν και τα αντίστοιχα Συμβούλια Αποχετεύσεων καθώς και τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει της σχετικής νομοθεσίας η ΟΕΔΑ Πεντακώμου αλλά και Κόσιη, θα περάσουν στη δικαιοδοσία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τρία χρόνια μετά τη λειτουργία τους, δηλαδή το 2027, και αφού προηγουμένως το αρμόδιο υπουργείο επιλύσει όλα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Άμεση ωστόσο θα είναι η μετάβαση στους οργανισμούς των Πράσινων σημείων όλων των δήμων και κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά την τέταρτη υπηρεσία που θα μεταφερθεί στους πέντε οργανισμούς από τα επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας, τους δήμους και τις επαρχιακές διοικήσεις, αντίστοιχα, είναι οι πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής. Αυτή η μεταφορά υπηρεσιών ίσως και να είναι η πιο δύσκολη για τους νεοσύστατους οργανισμούς, μιας και θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις εκδόσεις πολεοδομιών και οικοδομικών αδειών – περιλαμβανομένων και των αιτήσεων που θα έχουν παραληφθεί ή θα εκκρεμεί η εξέτασή τους την 30ή Ιουνίου 2024. Πέρα από το προσωπικό που θα βρεθεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία με αποσπάσεις από τους δήμους όπως και με την αγορά παροχής υπηρεσιών από Τμήμα Πολεοδομίας, θα προσληφθούν και 105 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και Δήμων θα είναι μία παράλληλη πορεία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις –κυρίως σε ό,τι αφορά τις άδειες οικοδομής– θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, αλλά σε καμία περίπτωση όπως προνοείται και στη νομοθεσία δεν τίθενται ζητήματα επιβολής εξουσίας παρά μόνο καλή συνεργασίας. Αυτό το δεδομένο δίνει την ευχέρεια στα κόμματα εκεί και όπου δεν είναι εφικτό να προχωρούν σε συνεργασίες είτε για Επαρχιακό Συμβούλιο είτε για δημαρχίες και αντιδημαρχίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση