ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Το ψάξιμο κοινού υποψηφίου προκάλεσε μπάχαλο σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Το χρονικό των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τον Δήμο Αμμοχώστου που έστειλε στα χαρακώματα τα δύο μεγάλα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με κάθε τρόπο ήθελαν να αποφύγουν τα κόμματα την εκλογική αναμέτρηση για την πλήρωση της θέσης του δημάρχου Αμμοχώστου. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αποφεύχθηκε τελικά, αλλά και η όλη προσπάθεια για εξεύρεση κοινού υποψηφίου, δίχασε περισσότερο παρά να φέρει κοντά τα κόμματα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών δεν ναυάγησαν απλώς αλλά προκάλεσαν περαιτέρω σύγχυση, με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο. Ο Παύλος Αναστασιάδης πάντως απέσυρε τελικώς την υποψηφιότητά του και με δεδομένο αυτό, δεν αποκλείεται ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε απόφαση για κατά βούληση ψήφο στην Αμμόχωστο.

Οι συγκυρίες και η υπέρβαση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε διαμηνύσει από την αρχή πως είναι έτοιμο το κόμμα να κάνει την υπέρβαση στην πλήρωση της δημαρχίας. Συναγερμικοί κύκλοι σημείωναν πως ο ΔΗΣΥ δεν ήθελε να μπει σε μία διαδικασία εκλογικής αντιπαράθεσης τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Όχι μόνο εξαιτίας των όσων προαναγγέλλει ο Τ/κ «υπουργός Εξωτερικών» για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις που διαμείβονται στο κυπριακό. Έγκυρες πηγές σημειώνουν πως ο Συναγερμικός Πρόεδρος συνομίλησε με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και του εξέφρασε τη θέση πως θα έβγαινε ένα σημαντικό μήνυμα αν τα δύο μεγάλα κόμματα που στηρίζουν τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού έβγαιναν με κοινό υποψήφιο. Κάτι το οποίο είδε θετικά και το ΑΚΕΛ.

Εν αρχή με Τράγκολα

Σε αυτό το πλαίσιο, όταν ο Μάρκος Τράγκολας προσέγγισε το ΑΚΕΛ εκφράζοντας ενδιαφέρον για την θέση του δημάρχου Αμμοχώστου, το κόμμα είδε θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του και το έθεσε τόσο στον ΔΗΣΥ όσο και στο ΔΗΚΟ. Πριν να παρθεί τελική απόφαση, στο παρασκήνιο τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ υπήρχαν αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του κ. Τράγκολα, με κομματικούς κύκλους να υπογραμμίζουν την ανάγκη ο υποψήφιος να έχει συγκεκριμένη πολιτική θέση, μιας και ο Δήμος Αμμοχώστου έχει συγκεκριμένους πολιτικούς συμβολισμούς. Και το ΔΗΚΟ όμως, αν και ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θα στηρίξει τον κοινό υποψήφιο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, λόγω και του μικρού ποσοστού που λαμβάνει το κόμμα στην περιοχή, δεν είδε ιδιαίτερα θετικά την υποψηφιότητα Τράγκολα, δεδομένης και της στενής σχέσης που διατηρεί με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ και νυν πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν. Το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ στην πρώτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου κατέληξε πως στόχος είναι μία πολιτική υποψηφιότητα, θεωρήθηκε από πολλούς ότι έκλεισε την πόρτα στην υποψηφιότητα Τράγκολα.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου πως το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου

Πριν όμως να ληφθεί η όποια τελική απόφαση των κομμάτων για το ποιόν θα στηρίξουν, ο κ. Τράγκολας απέσυρε την υποψηφιότητά του κάνοντας λόγο για πόλεμο που δέχτηκε. Το ΑΚΕΛ πρότεινε στα υπόλοιπα κόμματα την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου (ανθυποψηφίου του Αλέξη Γαλανού στις δημοτικές εκλογές του 2016) και του διπλωμάτη Παύλου Αναστασιάδη. Ο ΔΗΣΥ πρότεινε τους Νίκο Κάρουλλα και Κυριάκο Κούσιο, οι οποίοι δεν έγιναν αποδεχτοί ούτε από το ΔΗΚΟ ούτε από το ΑΚΕΛ. Την περασμένη Τρίτη, το ΔΗΚΟ διαμήνυσε στο ΑΚΕΛ πως είναι έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου όπως και το 2016.

Οι προβληματισμοί και η τηλεφωνική επικοινωνία Αβέρωφ- Άντρου

Όπως αναφέρουν συναγερμικές πηγές, στον ΔΗΣΥ επικρατούσε προβληματισμός για τις υποψηφιότητες που έθεσε το ΑΚΕΛ, με κάποιους να επισημαίνουν ότι ο Παύλος Αναστασιάδης ήταν άγνωστος στους Βαρωσιώτες και με δυσκολία θα μπορούσε να γίνει γνωστός μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις αναπληρωματικές εκλογές. Για τον Σίμο Ιωάννου, αν και υπήρχαν θετικά σχόλια για το έργο του, υπήρχε ο προβληματισμός του ότι πρόκειται για μία καθαρά κομματική υποψηφιότητα.

Τους προβληματισμούς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνομιλία του με τον Άντρο Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου πως το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου. Συναγερμικοί κύκλοι σημειώνουν πως ο κ. Νεοφύτου με τη σειρά του επανέλαβε την ετοιμότητά του για υπέρβαση και επεσήμανε πως στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που θα λάμβανε μέρος την Παρασκευή, θα συζητούντο και οι δύο υποψηφιότητες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, μέλη του σώματος, εξέφρασαν διαφωνία για την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου καθώς αποτελεί κομματική υποψηφιότητα.

Εκπλάγηκαν στο ΑΚΕΛ

Σε αυτό το πλαίσιο πάρθηκε η απόφαση για την στήριξη της υποψηφιότητας του Παύλου Αναστασιάδη. Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ «κάνοντας πράξη αυτό που θεωρούμε υπέρτατο, την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή της Αμμοχώστου, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε όπως αποδεχτεί ως υποψήφιο κοινής αποδοχής τον πρέσβη κ. Παύλο Αναστασιάδη που πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και θα αγωνιστεί για αυτές και ήταν μέσα στους προτεινόμενους και εκ μέρους του ΑΚΕΛ και εκ μέρους του ΔΗΚΟ». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έκπληξη του ΑΚΕΛ, το οποίο θεωρούσε δεδομένο ότι θα περνούσε την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου, καθώς όπως λένε από το ΑΚΕΛ, τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΔΗΣΥ συζητούσαν αποκλειστικά την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου. Αυτό βέβαια δεν άλλαξε την θέση του κόμματος της Αριστεράς με αποτέλεσμα να κλειδώσει και επίσημα, λίγες ώρες αργότερα την υποψηφιότητα Ιωάννου.

Η ανακατωσούρα πάντως που προκλήθηκε πίσω από το παρασκήνιο, οδήγησε τον αντιδήμαρχο και εκτελούντα χρέη δημάρχου Χρύσανθο Ζαννέτο να εκδώσει ανακοίνωση για το τι διαμείφθηκε όλο αυτό το διάστημα, αποκαλύπτοντας συζητήσεις με συγκεκριμένα κομματικά στελέχη του ΔΗΣΥ αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με τον γ.γ του ΑΚΕΛ.

Η ανακοίνωση Ζαννέτου

«Όντως το ΑΚΕΛ το Σάββατο 27/7 έθεσε στο τραπέζι ενώπιον του ΔΗΣΥ τα ονόματα του γιατρού Σίμου Ιωάννου και του πρώην πρέσβη Παύλου Αναστασιάδη, ως επιλογές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση κοινής αποδοχής. Σε συνάντηση που ακολούθησε στα γραφεία του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στη Λάρνακα την Τρίτη 30/7, η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιώργο Γεωργίου και Γιώργο Κάρουλα, πολύ ξεκάθαρα και με σαφή τρόπο απέρριψε την επιλογή Παύλου Αναστασιάδη, προτάσσοντας μάλιστα διάφορα επιχειρήματα.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στο όνομα του Σίμου Ιωάννου, θέτοντας μάλιστα υπό συζήτηση λεπτομέρειες που είχαν να κάνουν ακόμα και με τον τρόπο εξαγγελίας της υποψηφιότητας Σίμου Ιωάννου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από την Τρίτη 30/7 και εντεύθεν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν μόνο ο Σίμος Ιωάννου. Ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις όλους τους εμπλεκόμενους και περίμενε την τυπική έγκριση του ΠΓ του ΔΗΣΥ για τον Σίμο Ιωάννου. Τα όσα ακολούθησαν χθές με την απόφαση του ΔΗΣΥ δεν μπορεί παρά να προκαλούν ερωτηματικά για τα κίνητρα και να αποδεικνύουν ότι η όποια προσπάθεια του ΔΗΣΥ για εξεύρεση κοινής αποδοχής υποψήφιου ήταν το λιγότερο ανειλικρινής. Ο Παύλος Αναστασιάδης είναι ένας εξαίρετος διπλωμάτης με ήθος και κύρος και θα μπορούσε να αποτελέσει μια άριστη επιλογή ως κοινής ή ευρείας αποδοχής υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου. Οι επιλογές του ΔΗΣΥ ήταν δυστυχώς τέτοιες που τον απέκλεισαν και τροχιοδρόμησαν τη διαπραγμάτευση προς την επιλογή Σίμου Ιωάννου. Γεγονός που και ο ίδιος ο Παύλος Αναστασιάδης σεβάστηκε με απόλυτο τρόπο. 

Εν κατακλείδι...

Με αυτά τα ζητήματα δεν μπορούμε να «παίζουμε και να ξεπαίζουμε», η επιλογή του ΑΚΕΛ είναι ο ΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ και είναι οριστική και αμετάκλητη.

ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χρύσανθου Ζαννέτου.

Διαψεύδει ο ΔΗΣΥ

Πάντως, από τον ΔΗΣΥ διαψεύδουν τα όσα αναφέρει ο Χρύσανθος Ζαννέτος και κατ επέκταση το ΑΚΕΛ περί συμφωνίας και συζήτησης αποκλειστικά του ονόματος του κ. Ιωάννου. Διερωτούνται οι ίδιες πηγές για ποιο λόγο εάν υπήρχε συμφωνία από την Τρίτη, μεταξύ ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, για ποιο λόγο το ΔΗΚΟ δεν εξέδωσε από τότε ανακοίνωση υποστήριξης του κ. Ιωάννου. Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κάρουλλας απαντά στην ανακοίνωση του κ. Ζαννέτου επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε καμία προκαταρκτική συμφωνία και απορρίπτοντας αναφανδόν τα περί συμφωνίας Ιωάννου. "Κατά τη συνάντηση της 30ης Ιουλίου στα γραφεία του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στη Λάρνακα ακούστηκαν τα επιχειρήματα των δύο πλευρών στη βάση ονοματολογίας και κανένα όνομα δεν έγινε αποδεκτό ή απορρίφθηκε αφού σκοπός ήταν η έκθεση απόψεων και επιχειρημάτων για την κάλυψη του χάσματος έτσι που να εκφράσουμε μαζί τον κόσμο της Αμμοχώστου μέσα από όνομα ευρείας αποδοχής και συναίνεσης για τα προτεινόμενα ονόματα που τέθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ αφού τα ονόματα που προτάθηκαν από πλευράς ΔΗΣΥ είχαν απορριφθεί. Τονίζουμε δε ότι δεν έγινε καμιά κατάληξη ή δήλωση βαρύτητας σε οποιοδήποτε όνομα. Σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν δεχθήκαμε ή απορρίψαμε οποιοδήποτε όνομα. Καμιά προκαταρκτική συμφωνία δεν υπήρξε καθότι την τελική απόφαση θα την είχαν τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός είχαμε υποβάλει στο Πολιτικό Γραφείο προς συζήτηση και τα δύο προταθέντα ονόματα. Στόχος ήταν η κατάληξη στον υποψήφιο εκείνο που να εκφράζει τον κόσμο της Αμμοχώστου με γνώμονα την στοχοπροσήλωση στην επιτυχία του αγώνα για επιστροφή και επανένωση στη βάση της προσπάθειας συνεννόησης και συμπόρευσης που είχε ως μοναδικό στόχο την αποφυγή αντιπαραθέσεων για τον κατεχόμενο Δήμο – σύμβολο της επιστροφής σε μια κρίσιμη περίοδο προ της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και με το κατοχικό καθεστώς να προβαίνει σε περαιτέρω παράνομες ενέργειες ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Ως ΔΗΣΥ δεν θα μπούμε στο παιχνίδι και τον δρόμο των δηλώσεων και αντιδηλώσεων και να προκαλούμε τον αγνό κόσμο της Αμμοχώστου που αναμένει ενότητα και συναίνεση" αναφέρεται στην ανάρτηση του κ. Κάρουλλα. 

 

Ο Παύλος Αναστασιάδης πάντως, προχώρησε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς του το απόγευμα του Σαββάτου εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το ότι συμπεριλήφθηκε το όνομά του στις λίστες υποψηφίου κοινής αποδοχής. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει πλέον ο ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πολύ πιθανό είναι να προχωρήσουν σε απόφαση για ψήφο κατά βούληση.

Ο ΔΗΣΥ προχώρησε σε ανακοίνωση αναφέροντας πως δεν θα μπει στη διαδικασία της αντιπαράθεσης και επισημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την Δευτέρα

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού στα πλαίσια της πρότασης που κατέθεσε το κόμμα γι’ αναζήτηση κοινού υποψηφίου και με τα άλλα κόμματα, αποδέχτηκε χθες την προτεινόμενη και από το ΑΚΕΛ ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρέσβη κ. Παύλου Αναστασιάδη, θεωρώντας πως μπορεί να εξυπηρετήσει τους υπέρτατους στόχους της επανένωσης της Κύπρου και της επιστροφής της Αμμοχώστου. Για να περάσει το μήνυμα των στόχων αυτών και εντός και εκτός Κύπρου.

Δυστυχώς οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού υποψηφίου δεν ευόδωσαν, παρά το κλίμα συναίνεσης που θέλαμε να επικρατήσει. Δεν θα μείνουμε όμως σε αυτό.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός σεβόμαστε τις αποφάσεις των άλλων κομμάτων και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση για τα αίτια και τα αιτιατά των επιλογών που έχουν κάνει.

Ευχαριστούμε τον πρέσβη Παύλο Αναστασιάδη που έθεσε τον εαυτό του ως επιλογή που θα ένωνε τους Βαρωσιωτες αλλά και σεβόμαστε την απόφαση του να μην είναι τελικά υποψήφιος.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, λαμβάνοντας όλα τα προαναφερόμενα υπόψη, θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις όσο αφορά τη Δημαρχία της Αμμοχώστου, μέσα και από τις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε το Πολιτικό Γραφείο στη συνεδρία του της περασμένης Παρασκευής

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Φανταστείτε ότι οι δύο αυτοί `πολιτικοί` κρατούν τις τύχες του Κυπριακού Λαού στα χέρια τους!!!!!!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι αποφάσεις του Νίκαρου, ο Νετανιάχου και το «κοινό» restart

«Δυστυχώς το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει αν πάει κάτι στραβά και είναι δίπλα μας... ...»
Αρμαγεδών  |  14:02

#PoliticsBlog Ο γενικώς Ελεγκτής, τα νεύρα του Νίκαρου και ο ακραίος λαϊκισμός

«Νίκαρε φταίεις που διορίζεις τον κάθε αππωμένο... είχες και άλλες επιλογές αλλά ήθελες να ικναοποιήσεις ...»
Αρμαγεδών  |  13:31

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Λάβετε το δάνειο σας τώρα σε 48 ώρες Καλό απόγευμα Θέλετε να είστε επιχειρηματίας, να ξεκινήσετε ...»
Dennis crouch  |  00:06

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X