ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απαντά στον Άντρο

Δεν καθυστέρησε η κυβέρνηση, αλλά το ΑΚΕΛ, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ

Newsroom K

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι ούτε η κρίση ούτε ο πολιτισμός προσφέρονται για κομματικής λογικής αντεγκλήσεις και έρχεται δύο ημέρες αφότου το ΥΠΠΑΝ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των φορέων πολιτιστικής δραστηριότητας και των δημιουργών και μετά τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΑΝ θεωρεί άστοχες τις μομφές του ΑΚΕΛ, διά του γ.γ. του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ότι το Υπουργείο καθυστέρησε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, σημειώνοντας το Υπουργείο ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με την οποία περισσότερο επικρίνει την κυβέρνηση παρά στηρίζει πραγματικά τον κόσμο του πολιτισμού, χαρακτηρίζεται από κάποιους ανακριβείς ή και άστοχους ισχυρισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει επίσης ότι δεν δέχεται μομφή ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα, μάλιστα όταν το ΑΚΕΛ έρχεται την επομένη της εξαγγελίας των μέτρων, με καθυστέρηση μιας ημέρας, να επικρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες που ήδη είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

 

Ολόκληρη η Ανακοίνωση

«Ούτε η κρίση ούτε ο πολιτισμός προσφέρονται για κομματικής λογικής αντεγκλήσεις»

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε προχτές μια σειρά κατευθύνσεων πολιτικής και άμεσων μέτρων, προσαρμοσμένων στις έκτακτες συνθήκες κρίσης, για τη στήριξη των φορέων πολιτιστικής δραστηριότητας και των δημιουργών. Άμεσος στόχος είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον χώρο του πολιτισμού.

Για τον σκοπό αυτό έχουν τεθεί τέσσερις γενικές κατευθύνσεις. Πρώτον, να διασφαλιστεί η λειτουργική συνέχεια του υφιστάμενου πολιτιστικού ιστού, μέσω στήριξης των συγκεκριμένων φορέων και οργανισμών. Δεύτερο, να εξασφαλισθεί κάποια οικονομική στήριξη των δημιουργών και άλλων απασχολούμενων στον τομέα του πολιτισμού, λαμβανόμενου υπόψη και του γενικού σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στηρίζοντας την απασχόληση και τα εισοδήματα του συνόλου εργαζόμενων -στους οποίους βεβαίως συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται στον χώρο του πολιτισμού. Τρίτο, να ενισχυθούν οικονομικά οι συντελεστές προγραμματισμένων εκδηλώσεων που επηρεάζονται από την κρίση. Τέταρτο, να αναζητηθούν τρόποι προώθησης της πολιτιστικής δραστηριότητας ακόμα και στη διάρκεια ισχύος των ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Με αυτό τον τρόπο, στηρίζεται η λειτουργία των τεσσάρων Στεγών Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις πόλεις, των δυο Στεγών Χορού, του θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό, του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης του Οργανισμού «Paphos Aphrodite Festival», των Βιβλιοθηκών Πόλεων και μεγάλων αστικών κέντρων (28 δημοτικές βιβλιοθήκες), των κοινοτικών βιβλιοθηκών και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Ανακοινώθηκαν σχεδιασμοί που αφιερώνουν το σύνολο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για να αντιμετωπισθούν απώλειες στους τομείς πολιτιστικής δημιουργίας με διάφορους τρόπους ή ακόμα και διάθεση επιπλέον κονδυλίου σε περιπτώσεις όπως π.χ. για την αγορά έργων τέχνης.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να επαναλάβουμε τα μέτρα και τις κατευθύνσεις δράσης που έχουν ανακοινωθεί μέσα από μια προσπάθεια σφαιρικής αντιμετώπισης και στήριξης του πολιτισμού, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε.

Χρειάζεται όμως να επισημάνουμε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την οποία περισσότερο επικρίνει την Κυβέρνηση παρά στηρίζει πραγματικά τον κόσμο του πολιτισμού, χαρακτηρίζεται από κάποιους ανακριβείς ή και άστοχους ισχυρισμούς.

Κατ’ αρχάς δεν μπορεί να δεχτούμε μομφή για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τη στιγμή που το ΑΚΕΛ έρχεται στις 8 Απριλίου να επικρίνει μέτρα που το Υπουργείο είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη μέρα, στις 7 Απριλίου. Αν το Υπουργείο έχει καθυστερήσει, το ΑΚΕΛ καθυστέρησε ακόμα περισσότερο, αφού ασχολήθηκε με το ζήτημα μόνο για να επικρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες που ήδη είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Όσον αφορά στις επικρίσεις και τις συστάσεις για οικονομικά μέσα που θα κινητοποιηθούν, υπενθυμίζουμε στο ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει σήμερα μια δέσμη μέτρων χωρίς κανένα προηγούμενο στα χρονικά, με ασύγκριτα περισσότερους πόρους από ό,τι ποτέ στο παρελθόν και στηρίζει την απασχόληση και τα εισοδήματα 240 χιλιάδων εργαζομένων –που συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στη βάση των εισφορών στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, επομένως, και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.

Η πανδημία που μας απειλεί και η κρίση που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που δεν αφήνει περιθώρια για αντεγκλήσεις σαν αυτές που και τώρα προσπαθεί να προκαλέσει το ΑΚΕΛ.

Θεωρούμε εξάλλου ότι ο πολιτισμός και ο σεβασμός που οφείλουμε στους δημιουργούς, καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση, δεν προσφέρονται για κομματικής λογικής υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια να στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε την πολιτιστική δημιουργία, με σοβαρότητα, μέσα από μια ορθολογική προσέγγιση και χωρίς εξαγγελίες που μπορεί να ακούγονται πολύ θελκτικές, αλλά δεν έχουν πραγματικό αντίκρυσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X