ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:02
 

Τουρκία: Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μεταφέρεται η κυπριακή ΑΟΖ

«Ψήνεται» κρίσιμο ψήφισμα στην τουρκική βουλή για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η τουρκική κυβέρνηση και το επιτελείο του τουρκικού στρατού θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με ειδική έμφαση στην «ελληνική προκλητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Τις παραπάνω πληροφορίες μοιράζονται με την «Κ» καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα, στον απόηχο των τελευταίων επίμαχων δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ρόλος του συμβουλίου έχει αναβαθμιστεί, με την τουρκική κυβέρνηση να το μετατρέπει σε πρωτεύων σημασίας όργανο

Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει στο επίκεντρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στα ελληνοτουρκικά. Στο τέλος αυτής της συζήτησης δεν αποκλείεται η λήψη μια κρίσιμης απόφασης, η οποία θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά και στα περίχωρα της Κύπρου. Μια τέτοια απόφαση θα την υποστήριζαν, εκτός από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ) και το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας.

Πηγές από τους κύκλους των δυο τελευταίων κομμάτων επισημαίνουν στην «Κ» ότι τις τελευταίες εβδομάδες, στην τουρκική βουλή παρατηρείται εντατικοποίηση του εθνικιστικής και μιλιταριστικής ρητορικής. Αυτή η εξέλιξη, εκτός από το Κουρδικό Ζήτημα και το βόρειο τμήμα της Συρίας αφορά και το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του συμβουλίου ασφαλείας

Μια εξέλιξη που ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα, είναι ο ρόλος που διαδραματίζει στην νέα περίοδο της Τουρκίας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ως γνωστόν, μετά την αποχώρηση των στρατηγών από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας, ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μετατράπηκε σε «συμβουλευτικό όργανο», έτσι όπως προβλέπεται και στο τουρκικό σύνταγμα.

Ωστόσο, μετά την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν, ο ρόλος του συμβουλίου αναβαθμίστηκε, με την κυβέρνηση να το μετατρέπει σε πρωτεύων σημασίας όργανο, στο οποίο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες στησυνέχεια εγκρίνονται από το κυβερνητικό συμβούλιο και την εθνοσυνέλευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X