ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:52
 

Τουρκικά ΜΜΕ: Έπιασε δουλειά το Γιαβούζ

Η Αίγυπτος θα «απαντήσει» με τις δικές της γεωτρήσεις στα ανοικτά της Λιβύης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Έπιασε δουλειά το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το τουρκικό σκάφος έφτασε στο «Οικόπεδο G», όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι, και ότι ξεκινά εργασίες στην «περιοχή Λευκωσία 1».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Γιαβούζ περιφρουρείται από πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην συγκεκριμένη περιοχή, το «Γιαβούζ» θα διεξάγει 5 γεωτρήσεις.

Πριν από λίγες ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα της ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με εξαίρεση την Κύπρο. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς. Ακόμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κύπρο στο ζήτημα ΑΟΖ επιφυλάσσει κέρδη και για τις δύο πλευρές.

Ο «υπουργός» Ενέργειας και Οικονομίας των Κατεχομένων Χασάν Τατσόι δήλωσε ότι το νέο βήμα της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό το βήμα ακολουθεί το λεγόμενο σύμφωνο Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης της Λιβύης και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των τουρκικών σχεδιασμών για το ζήτημα της ΑΟΖ. Το «Υπουργείο Εξωτερικών» νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ως «αναμενόμενη» τη νέα κίνηση της Τουρκίας.

Η απάντηση της Αιγύπτου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό, διεθνή και τουρκικό τύπο, η Αίγυπτος «απαντά» στα νέα βήματα της Τουρκίας με δικές της κινήσεις. Πριν από λίγες ώρες, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Ταρίκ Μελλά, ανακοίνωσε ότι η χώρα του υπέγραψε 9 συμφωνίες με 4 εταιρίες για την έναρξη μελετών και εργασιών στο δυτικό κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα παράλια της Λιβύης.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, με βάση το λεγόμενο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα έχει τα δικά της σχέδια και πρόσφατα έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της για την έναρξη ξεχωριστών εργασιών. Το αιγυπτιακό σχέδιο προβλέπει επένδυση ύψους 452,3 εκατ. δολαρίων και την πραγματοποίηση 38 γεωτρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Ε! Πως να το κάνουμε; Είμαστε «δύσπιστοι» εμείς εδώ στην Κύπρο!! Παρ΄ όλο που τα Κόμματα μας ...»
YIANNOULIS  |  11:09

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«Βλέποντας το debate της κακιάς ώρας που είδαμε προ ημερών, δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμπιστευτώ τα ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X