ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νέες γεωτρήσεις απαντά η Τουρκία στην ΕΕ

«Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία αντέδρασε στις νέες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα του φυσικού αερίου δια μέσου ενός γραπτού ανακοινωθέντος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η απάντηση της Άγκυρας στις νέες αποφάσεις της ΕΕ αφορά την διαιώνιση των ξεχωριστών τουρκικών ενεργειών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα δικά μας συμφέροντα και αυτά της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τα ανορθολογικά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει το τουρκικό ανακοινωθέν. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στη συνεδρίαση φαίνεται ότι κανένα από τα πρόσφατα μηνύματα της Τουρκίας για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει γίνει κατανοητό με ορθό τρόπο από την ΕΕ.

Με βάση την θέση ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προσεγγίζουν το θέμα των υδρογονανθράκων ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι στο παρελθόν έχει λάβει «εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες» στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η πικρία της Άγκυρας

Στην συνέχεια προβάλλει την εξής άποψη: «Η ΕΕ, την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί για τις μαξιμαλιστικές της θέσεις, δεν είναι ούτε ικανή να δει τα γεγονότα ούτε να λάβει απόφαση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη δίκαιη νομοθεσία. Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστεί (καμία πλευρά) μονομερώς τα δικαιώματα μας. Αυτό το έχουμε αποδείξει μα αποφασιστικότητα από το 2004. Είναι πραγματικά υποδειγματικό το ότι μια ευκαιρία για σημαντική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τεθεί σε κατάσταση ομηρίας επειδή η Ε.Ε., παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, παρέχει μονομερώς και αδικαιολόγητα υποστήριξη σε μια άκυρη διοίκηση (σ.μ. γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία)».

Το τουρκικό ανακοινωθέν αναφέρει και τα εξής: «Για τη διαρκή σταθερότητα της χώρας μας και την ευημερία όλων των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας θα συνεχίσει να προωθεί την εφαρμογή των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και την συνεργασία στην περιοχή. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η ΕΕ, η οποία έχει προ πολλού χάσει την ικανότητα να είναι ένας αμερόληπτος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι σε θέση να τηρήσει εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζονται οι τουρκικές γεωτρήσεις

Ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. για τον ρόλο της στο Κυπριακό και στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ ολοκληρώνεται με το εξής μήνυμα: «Είναι μια μάταιη προσδοκία η ελπίδα (πεποίθηση) ότι η χώρα μας θα υποκύψει σε απειλές και θα οπισθοχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση