ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρείς χιλιάδες δολάρια η ταρίφα Λίβανος - Κύπρος

Το ταξίδι του «θανάτου» και τα κυκλώματα που διακινούν τους παράνομους μετανάστες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ύπαρξη κυκλωμάτων που διακινούν παράνομους μετανάστες προς δυσμάς, μέσω Κύπρου, δεν ήταν άγνωστο στις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ωστόσο μόλις το περασμένο καλοκαίρι όχι μόνο εντοπίσθηκαν αλλά έγιναν και συλλήψεις. Από τότε τα αρμόδια κρατικά όργανα κατάφεραν να στοχοποιήσουν τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών τα πλοκάμια των οποίων επεκτείνονται από το Λίβανο έως και την Κύπρο. Η στοχοποίηση επέφερε ένα καίριο πλήγμα στους διακινητές αλλά και στις παράνομες ροές από τον γειτονικό Λίβανο ωστόσο η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα ατόνησε την αποτελεσματικότητα, στο κομμάτι περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης. Σημαντικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα διαδραμάτισε η λιβανέζικη πλευρά αλλά και άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας. Σημαντική συμβολή στον εντοπισμό των κυκλωμάτων που διακινούν παράνομους μετανάστες από τον Λίβανο είχε η συλλογή πληροφοριών από μετανάστες που έφθασαν στην Κύπρο πληροφορίες που οδήγησαν σε συλλήψεις αλλοδαπών που διαμένουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεγεί το ταξίδι από το Λίβανο στην Κύπρο στοιχίζει 3 χιλιάδες δολάρια το άτομο ποσό το οποίο μοιράζεται στη μέση στα πλοκάμια του κυκλώματος στις δυο χώρες.

Το κύκλωμα

Όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες/προορισμούς των μεταναστών τα κυκλώματα και στην περίπτωση της Κύπρου δείχνουν μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας με τα νέα δεδομένα προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και το ξήλωμα τους. Στην προσπάθεια να κλείσουν τα στόματα μεταναστών που έδιναν πληροφορίες οι διακινητές εκβιάζουν μετανάστες με συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο Λίβανο και αναμένουν την επιβίβαση στις βάρκες και σαπιοκάραβα για την Κύπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι αρχές ασφαλείας το κύκλωμα διακίνησης ξεκινά από τα παράλια του Λιβάνου και επεκτείνεται έως στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που είχαν συλλεγεί σε συνεργασία με τις αρχές του Λιβάνου επιβεβαιώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο όπου η Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε μια συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν διψήφιο αριθμό προσώπων οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους έφθαναν παράνομα στην Κύπρο με το αζημίωτο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» το κύκλωμα μετάφερε στην Κύπρο κυρίως άτομα από τη Συρία και με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν λειτουργούσαν ως μεσάζοντες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής που τα τελευταία χρόνια διαμένουν στην Κύπρο. Το εδώ παρακλάδι του κυκλώματος φαίνεται ότι βοηθούσε στην επιτυχή ολοκλήρωση του ταξιδιού στην Κύπρο, την παραμονή των παράνομων μεταναστών στο νησί, σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διεργασιών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στην Ευρώπη.

Ο Λίβανος

Τα καλά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού αποδίδονται στη συνεργασία Κύπρου με τον Λίβανο η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του δικτύου και κατά συνέπεια στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών θα επιδιώξει να αναθερμάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στο Λίβανο συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και άλλους αξιωματούχους του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό. «Όντως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο ό,τι είναι δυνατόν δεν αποκλείω τίποτα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση και να είστε βέβαιοι ότι θα την αντιμετωπίσουμε». Η Λευκωσία μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε επιδιώκει τη περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου και της κυβέρνησής του σε μια προσπάθεια περιορισμού των ροών προς δυσμάς. Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει εκ νέου τη στήριξη της Κομισιόν στο μεταναστευτικό θέμα που θα θέσει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση