ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση «Κ»: Τρία μέτρα για αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου

Κράτος δικαίου είναι εκείνο το κράτος που υποχρεούται να σέβεται την ανθρώπινη αξία και τα συνταγματικά δικαιώματα

Newsroom K

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι η χώρα το 2013 ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και χρειαζόταν ριζοσπαστικές ενέσεις οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση έγιναν άλματα και η ατμομηχανή της οικονομίας επανεκκίνησε. Αυτό ως δεδομένο. Ωστόσο, εκείνο που ουδείς πρέπει να ανέχεται, μετά από τη δοκιμασία του 2013, είναι να πλήττεται το κύρος και συναφώς το όνομα της χώρας ως επιχειρηματικό κέντρο, ως ιδανικό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων, και έσχατο αλλά βασικότατο, ως σύγχρονο κράτος δικαίου με κανόνες και θεραπείες.

Κράτος δικαίου είναι εκείνο το κράτος που υποχρεούται να σέβεται την ανθρώπινη αξία και τα συνταγματικά δικαιώματα που την εξειδικεύουν και να εγγυάται την παραγωγή δικαίου κατά ορισμένη διαδικασία και την εφαρμογή του προς όλες τις κατευθύνσεις. Από την στιγμή που υπάρχει η δημόσια παραδοχή από την εκτελεστική εξουσία ότι δόθηκαν πολιτογραφήσεις που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, η ενδεδειγμένη πορεία είναι άμεση ανάκληση της εκτελεστικής πράξης παροχής διαβατηρίου. Αυτή ως πρώτη θεραπεία διοικητικής φύσεως με άμεση εφαρμογή καθώς και ο επανέλεγχος όλων των διαβατηρίων, μηδενός εξαιρουμένου. Πέραν της διοικητικής φύσεως, ως θεραπεία και άμεσο μέτρο, είναι η ποινική διάσταση όσων με πρόθεση ή δόλο παρανόμησαν και ή δεν λειτούργησαν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους ως όφειλαν σύννομα. Τέλος, η περαιτέρω θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου ώστε η διαδικασία να μπορεί να λειτουργεί αδιάβλητα και με όσο λιγότερα «παράθυρα» έκνομων ενεργειών.

Σε κανένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα όπου λειτουργούν εύρυθμα -και εδώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεση μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για να γίνει έγκαιρη και αποτελεσματική- οι θεσμοί δεν υπάρχουν αδιέξοδα, φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση. Προς αποκατάσταση του ονόματος, της αξιοπρέπειας και του κύρους της Κύπρου που επλήγησαν σοβαρά για άλλη μια φορά διεθνώς (βλ. δημοσιεύματα Reuters, Bloomberg, Financial Times και ταινία «The Laundromat»), δεν είναι αρκετή ούτε η πλέον δαπανηρή επικοινωνιακή εκστρατεία. Το μόνο που μπορεί να πείσει εντός, και κυρίως εκτός Κύπρου, επενδυτές, ΜΜΕ και κοινή γνώμη, είναι η άμεση εφαρμογή των τριών πιο πάνω μέτρων. Αυτό εξυπακούεται και παραδοχή λαθών και ανάληψη ευθύνης, αλλά και προσαγωγή παραβατών ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση