ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Μηνύματα για το μέλλον του κυπριακού και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Κερύνεια

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Δηλώσεις για το κυπριακό πραγματοποίησε στα πλαίσια μιας πρώτης τοποθέτησης του στην Κερύνεια, σε «ακαδημαϊκό ίδρυμα», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Κίμπρις Ποστασί και η Χαμπέρ Κίμπρις, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο μέλλον των συνομιλιών και στην έναρξη ξεχωριστών τουρκικών γεωτρήσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι παρατηρεί διφορούμενες (διπρόσωπες) συμπεριφορές και ερμηνείες στην ε/κ πλευρά. Κατά την άποψη του, στη νέα περίοδο του κυπριακού θα πρέπει αρχικά να καθοριστεί αυτό που θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Αυτήν την περίοδο καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. «Τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για διαπραγματεύσεις μακράς διάρκειας», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προκαλέσει μια νέα απογοήτευση στον τ/κ «λαό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι δυνατόν να θυσιαστεί στο όνομα των πολιτικών φιλοδοξιών και ιδεολογιών κάποιων ατόμων.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προκαλέσει μια νέα απογοήτευση στον τ/κ «λαό».

«Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ»

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε τα εξής: «Κανείς να μην επιχειρήσει να κατευθύνει το κυπριακό ζήτημα λέγοντας «εγώ έτσι θέλω, εγώ το είχα πει». Για αυτόν τον λόγο ήρθαμε σήμερα στο νησί. Θα αποφασίσουμε από κοινού το τι θα πράξουμε. Ως Τουρκική Δημοκρατία και ΤΔΒΚ, μαζί με όλους τους παράγοντες εδώ, με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο θα συζητήσουμε το τι θα πράξουμε. Για αυτό ήρθαμε. Όπως συνέβη μέχρι σήμερα, ττο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έπεσε πάνω μας στο Κραν Μοντάνα, επειδή ΤΔΒΚ και Τουρκία κινήθηκαν ως ένα κράτος. Μαζί καθιερώσαμε στρατηγικές και πραγματοποιήσαμε βήματα. Και στη σημερινή σύσκεψη εύχομαι ότι θα εξασφαλιστεί αυτή η ενότητα και στο τέλος θα είμαστε πιο ισχυροί. Θα υπερασπιστούμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρις εσχάτων».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην πορεία των συνομιλιών με την εξής τοποθέτηση: «Καταβλήθηκαν προσπάθειες για βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό. Όταν ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, διαπιστώσαμε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τούρκους τίποτα στο νησί. Και για αυτόν τον λόγο η έναρξη νέας διαπραγμάτευσης δεν είναι τίποτα παρά ένα όνειρο».

Το μέλλον των συνομιλιών και της ΑΟΖ

«Ο Γκουττέρες και η Ε.Ε. είδαν τις πραγματικότητες. Το τραπέζι των συνομιλιών έπεσε πάνω στην ε/κ και όχι στην τουρκική πλευρά. Σε αυτό το ζήτημα το μοναδικό άτομο που έδειξε ευελιξία ήταν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Η έναρξη διαπραγμάτευσης για να ειπωθούν μονάχα κάποια πράγματα είναι χάσιμο χρόνου».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΑΟΖ με τα εξής λόγια: «Η ε/κ πλευρά συνεχίζει να πραγματοποιεί μονομερείς βήματα σχετικά με τις πηγές των υδρογονανθράκων. Και εμείς θα πραγματοποιήσουμε τα αναγκαία βήματα. Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για γεώτρηση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X