ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσαβούσογλου: Είμαστε μέσα για πενταμερή

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επόμενη ανεπίσημη πενταμερής για το Κυπριακό θα είναι για τη λύση και για να μάθουν τις ιδέες όλων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το πράσινο φως για την διεξαγωγή άτυπης πενταμερούς, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως η επόμενη πενταμερής θα είναι για την λύση.
Στην Άγκυρα η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας για συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη νέα διάσκεψη, με την προϋπόθεση ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα πέσουν όλες οι νέες ιδέες και φόρμουλες. Λαμβάνοντας υπόψη της τις ισορροπίες στο διεθνές σκηνικό η Τουρκία δεν αποκλείει επισήμως την ομοσπονδιακή φόρμουλα.

Μιλώντας για την κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε τα εξής: «Όπως και στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, υπάρχει πίεση και στην Ελλάδα. Είπαμε ότι συνεργαζόμαστε για τη διανομή πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε κοντινές περιοχές στην Κύπρο. Αρκεί να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του λαού της ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε τα βήματα που έχουν ληφθεί για τον καταμερισμό των πηγών. Η Ε.Ε. λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ευχαριστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Στέλνουμε το 4ο πλοίο μας ως απάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφέρθηκε και στην νέα σελίδα που ανοίγει στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας μαζί με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο.
Σε γενικές γραμμές, ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας, τα οποία ικανοποιούν την τουρκική πλευρά, φροντίζοντας ταυτοχρόνως να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για τον διάλογο σε Κύπρο και Αιγαίο. Στην περίπτωση του Κυπριακού, η αναφορά του στην επικείμενη, σχεδιαζόμενη διάσκεψη εκλαμβάνεται στην Άγκυρα ως ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της λύσης.

Η «κυβέρνηση» απορρίπτει την ομοσπονδία.
Σε αντίθεση με τον κ. Τσαβούσογλου, η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ δεν έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το μοντέλο λύσης στο Κυπριακό και δεν αισθάνεται την ανάγκη να κρυφτεί πίσω από διπλωματικού τύπου τοποθετήσεις.
Πριν από λίγες ώρες, τόσο ο «Πρωθυπουργός» όσο και ο «Υπουργός Εξωτερικών» απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο την ομοσπονδιακή φόρμουλα. Από την δική τους σκοπιά, στην συνέχεια των συνομιλιών στο Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά μοντέλα λύσης, και όχι η ομοσπονδιακή φόρμουλα.

Ο Ερσίν Τατάρ τάσσεται υπέρ της συζήτησης της λύσης των δυο κρατών υπό την σκέπη της Ε.Ε. Ενώ ο Κουντρέτ Όζερσαϊ την εξέταση εναλλακτικών μοντέλων συνεργασίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Ο κ. Ακιντζί επιμένει και το εννοεί
Σε αντίθεση με την Άγκυρα και την τ/κ Δεξιά, ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει για την ομοσπονδιακή φόρμουλα. Στα πλαίσια των μηνυμάτων του για την επέτειο του 1974, ο τ/κ ηγέτης έστειλε μηνύματα προβληματισμού και συνεργασίας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Ακιντζί, επιμένοντας για την ομοσπονδιακή φόρμουλα, ως η μοναδική κοινώς αποδεκτή φόρμουλα λύσης, ζητά από τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει την στάση του σε θεμελιώδη ζητήματα, κυρίως στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής εκπροσώπησης.

Η κρισιμότητα του Καλοκαιριού του 2019
45 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα νέα μηνύματα της Άγκυρας, της τ/κ ηγεσίας και του τ/κ μετώπου απόρριψης της ομοσπονδιακής φόρμουλας δείχνουν ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων κρίνουν το μέλλον ενός μοντέλου λύσης που μετρά ζωή περίπου μισού αιώνα.
«Διακυβεύεται το μέλλον ενός κοινού οράματος. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, αυτό το κοινό όραμα θα αποτελέσει κομμάτι της ιστορίας και όχι του κοινού μέλλοντος αυτού του νησιού», σημείωναν στην Κ κύκλοι της τ/κ ηγεσίας, την στιγμή που ερχόντουσαν στο προσκήνιο τα προαναφερόμενα μηνύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση