ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μίλησε για λύση δύο κρατών

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μοιραστεί την ιδέα των δυο κρατών τόσο με τον ίδιον και με τον κ. Ακιντζί

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε δηλώσεις για το Κυπριακό προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας σε συνέντευξη τύπου σε μια σειρά τ/κ τηλεοπτικών σταθμών.

Αναφερόμενος σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια μετά το Κραν Μοντάνα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το Κραν Μοντάνα ήταν τελική ευκαιρία για λύση, ωστόσο, η ε/κ πλευρά στην διάσκεψη άρχισε να οπισθοχωρεί. "Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία, ακόμη και τα νοσοκομεία. Εφόσον τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει οι πλευρές να διαπιστώσουν το τι θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Για αυτόν τον λόγο, τουρκική πλευρά και τ/κ ηγεσία κατέληξαν σε συμφωνία για να ξεκινήσουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις με την ε/κ πλευρά" είπε μεταξύ άλλων. 

Ο προβληματισμός Τσαβούσογλου

Την ίδια περίοδο, στην τ/κ πλευρά άρχισαν να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το Κυπριακό, ενόψει των επικείμενων «προεδρικών εκλογών». Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε προβληματισμό για αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νόημα για να επιβληθεί μια άποψη την στιγμή που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ε/κ πλευρά. Την παρούσα στιγμή κάποιοι τ/κ κύκλοι επιθυμούν ομοσπονδία και κάποιοι άλλοι όχι. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου σε αυτό το ζήτημα ο Μουσταφά Ακιντζί έπρεπε να λάβει πρωτοβουλίες, κάτι που δεν έλαβε χώρα. Και αυτό διότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Άγκυρα και τ/κ πλευρά προβάλλουν διαφορετικές απόψεις.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις σε διάφορα σημεία, Τουρκία και Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζουν τον διάλογο. Σύμφωνα με τον ίδιον, το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση των τ/κ και της Τουρκίας. Ωστόσο, η τ/κ πλευρά εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι που επιθυμούν να «παραδοθούν» στην ε/κ πλευρά επιχειρούν να βλάψουν τις σχέσεις Τουρκίας-τ/κ.
Ο κ. Τσαβούσογλου στα πλαίσια των δηλώσεων του αναφέρθηκε στην πορεία των σχέσεων Τουρκίας-τ/κ, κυρίως στα θέματα της παιδείας, στο ζήτημα του θρησκευτικού σχολείου, της κοσμικής παιδείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν αιτήματα για δεύτερο θρησκευτικό λύκειο.

Για το κυπριακό δήλωσε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα με βάση αυτών των παραμέτρων. Επίσης, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν κι αυτό διότι στο Κραν Μοντάνα σημειώθηκε επιτυχία.

Ο Αναστασιάδης και η λύση των δυο κρατών

Σε ό,τι αφορά την σημερινή αποκάλυψη του Μουσταφά Ακιντζί για τα όσα ακολούθησαν του Κραν Μοντάνα, o κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μοιραστεί την ιδέα των δυο κρατών τόσο με τον ίδιον και με τον κ. Ακιντζί.

«Επιθυμούμε ειλικρίνεια», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του 2014. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αρχίσει να στριμώχνεται στον τοίχο καθώς κυλάει ο χρόνος οι συνομιλίες.

Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα συγκρούεται με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε να συζητά εναλλακτικά σχέδια επειδή η τουρκική πλευρά πρόσφατα τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι με φόρμουλα δυο κρατών, με συνομοσπονδία ή και με ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, την παρούσα περίοδο οι πλευρές πρέπει να εξετάσουν τις παραμέτρους, τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε αποτυχία. Έτσι η τουρκική πλευρά τάσσεται υπέρ της συζήτησης του πλαισίου της λύσης.

Σε κάθε περίπτωση όπως ισχυρίστηκε η τουρκική πλευρά δεν επιβάλλει κάποιο μοντέλο λύσης. Γνωρίζει πολύ καλά δίχως την συγκατάθεση του ΟΗΕ και της ε/κ πλευράς δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγμάτευση.

«Δεν επιβάλλουμε καμία και δεν αποκλείουμε καμία άποψη», τόνισε.

Οι εγγυήσεις και το αδιέξοδο

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το Κυπριακό με υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δήλωσε ότι στο Κραν Μοντάνα οι πλευρές έφτασαν πολύ κοντά στη λύση. Ωστόσο, Τσαβούσογλου και Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφώνησαν με αυτήν θέση.

«Η ε/κ πλευρά δεν μοιράζεται τίποτα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε με στόμφο ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα στην Κύπρο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, ασκώντας κριτική στον ίδιον και χαρακτηρίζοντας τον «δήθεν θρησκευτικός ηγέτης», ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συμβάλλει θετικά στην ειρηνική συνύπαρξη.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ε.Ε. Και Βρετανία έχουν αναγνωρίσει τον θετικό ρόλο της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα. Γεγονός που σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, αναγνωρίστηκε και από τον Κύπριο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο της ρωσοτουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι ένας τ/κ πολιτικός αρχηγός πρότεινε στην τουρκική πλευρά να επωφεληθεί από αυτήν την εξέλιξη στο ζήτημα της ΑΟΖ. Παρόλα αυτά, η τουρκική πλευρά παρατηρεί ότι στον ΟΗΕ συνεχίζεται ο διάλογος της Μόσχας με τη Λευκωσία.

Στο ζήτημα της ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ένταση. Παρόλα αυτά έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Επίσης, δεν προβλέπεται ένταση με τις ΗΠΑ στο Οικόπεδο 10.

"Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έχει λάβει ένα θετικό μήνυμα από την Λευκωσία στο συγκεκριμένο πεδίο. Η στάση της ε/κ πλευράς θα μπορούσε να αλλάξει μετά την έναρξη των τουρκικών γεωτρήσεων" είπε σχετικά.

Νέα συνάντηση με Αναστασιάδη και οι Πρέσπες

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε μελλοντική, ανεπίσημη, επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, η τουρκική πλευρά ζήτησε και από την Αθήνα να έρθει σε επαφή με την τ/κ πλευρά.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας ικανοποίηση για την έγκριση της. Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. «Η πρόοδος της Ελλάδας είναι σημαντική για εμάς», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας είναι σημαντική για την ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην προοπτική μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Μήπως η ε/κ πλευρά θα εμποδίσει αυτό το σχέδιο; «Όλα έχουν μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σχέδιο μεταφοράς νερού στην Κύπρο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει με καλύτερο τρόπο η διαχείριση του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X