ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε να χαλάει

Δεν έχει σημασία τι όπλα πωλούνται σε ποιον. Το σημαντικό είναι ποια είναι η δύναμης της Τουρκίας και ποια βήματα κάνει, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Η ισορροπία στην Κύπρο αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας άρχισε να χαλάει, είναι το μήνυμα της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποιος ανέφερε πως δεν έχει σημασία τι όπλα πωλούνται σε ποιον. Το σημαντικό είναι ποια είναι η δύναμης της Τουρκίας και ποια βήματα κάνει, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Υπουργό Εξωτερικών, Μπισέρα Τούρκοβιτς, ο κ. Τσαβούσογλου είπε σχετικά με την πώληση των F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν.

«Οι φίλοι μας πήγαν νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, θα πραγματοποιήσουν τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Ένα από τα θέματα στην ατζέντα μας είναι τα F-16. Οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται, γίνεται επίσημη ειδοποίηση» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι το αίτημα του Προέδρου για αυτό μπορεί να απορριφθεί με 51% στο Κογκρέσο.

«Αν συμβεί αυτό, θα σταλεί για δεύτερη φορά [στο Κογκρέσο]. Αυτή τη φορά θα πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά. Έχουν γίνει συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, η διοίκηση δηλώνει ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Εάν η διοίκηση παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν υπό όρους», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την πώληση F-35 στην Ελλαδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «διαβάσαμε κι εμείς από τα ΜΜΕ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα». «Λέμε αυτό στις ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να χαλάει. Και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε να χαλάει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία σε ποιον και τι όπλα πωλούνται. Σημασία έχει η δύναμή μας, τα βήματα που θα κάνουμε. Θα το εξετάσουμε» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε χθες, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ