ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Παντελίδης για Θεμιστοκλέους: Η Βουλή δεν μπορεί να παραβιάσει συνταγματικές διατάξεις

«Οι συντάκτες του συντάγματος δεν είχαν προβλέψει ποτέ ότι θα υπάρχουν μέλη του κοινοβουλίου με προβληματική ρητορική»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους προς την συνάδελφό του Αλεξάνδρα Ατταλίδου και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να μην προχωρήσει με την εξέταση της καταγγελίας της Βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης.

Όπως εξήγησε «εμείς ως ΔΗΚΟ έχουμε καταδικάσει τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου συναδέλφου. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βουλή οφείλει να σέβεται τους κανονισμούς, τη διαδικασία και όσα αφορούν τη λειτουργία της. Οι κανονισμοί δεοντολογίας και οι εξουσίες που σχετίζονται με τη δεοντολογία και την συμπεριφορά των βουλευτών αφορούν τη δεοντολογία και τη συμπεριφορά των βουλευτών εντός του κοινοβουλίου στη διάρκεια των συνεδριάσεων των Επιτροπών και της Ολομέλειας. Εφόσον η συγκεκριμένη καταδικαστέα και απαράδεκτη συμπεριφορά δεν ήταν σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπήρχε η εξουσία και η αρμοδιότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες, και στην ομόφωνη ανακοίνωση της Βουλής γίνεται λόγος για την δυνατότητα του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος αν κρίνει ότι υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας, που ενδεχομένως να υπάρχουν, μπορεί να προχωρήσει στις ανάλογες διαδικασίες. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση η Βουλή να παραβιάσει είτε συνταγματικές είτε άλλες διατάξεις για να ενεργήσει εις βάρος του οποιουδήποτε προσώπου». 

Παράλληλα, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι «το αν πρέπει η Βουλή να τροποποιήσει το σύνταγμα και τον κανονισμό ώστε να έχει εξουσία παύσης ή άλλων αυστηρότερων τιμωρητικών μέτρων σε περιπτώσεις που τα μέλη της παραβιάζουν συγκεκριμένους κανόνες είναι μια άλλη συζήτηση που απαιτεί τη συνδρομή συνταγματολόγων και ειδικών. Η αλήθεια είναι ότι οι συντάκτες του συντάγματος δεν είχαν προβλέψει ποτέ ότι θα υπάρχουν μέλη του κοινοβουλίου τα οποία να συμπεριφέρονται με αγένεια, απρεπή και προβληματική ρητορική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και αυτή τη διάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση