ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμηλές πτήσεις για Κυπριακό και στην Πράγα

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Τσεχία ο Ερντογάν έκανε ανοίγματα -εκτός Ελλάδας και Κύπρου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση στο τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου κινήθηκε το διπλωματικό παρασκήνιο στη Πράγα της Τσεχίας (σ.σ. στην Πράγα είχαμε δύο διαδικασίες την Σύνοδο των «27» της ΕΕ και την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όλα υπό την αιγίδα της τσεχικής Προεδρίας στην ΕΕ την τρέχουσα περίοδο). Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έκανε… τόκα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο ούτε στο μέτωπο των συνομιλιών του Κυπριακού αλλά ούτε και στο «πολεμικό κλίμα» μεταξύ Άγκυρας κι Αθήνας -με αφορμή την αναθεωρητική ρητορική της πρώτης, δείχνει να σημειώνεται κάποια κινητικότητα. Την σύνοδο απασχόλησε φυσικά -ιδίως υπό το βάρος του όγδοου γύρου κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία- ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ η φώτο των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (σ.σ. Πασινιάν και Αλίγιεφ) στο τραπέζι παρουσία του Τούρκου Προέδρου αξιοποιήθηκαν ως προς το ρόλο διαμεσολαβητή που διεκδικεί η Τουρκία εσχάτως με φόντο την σύγκρουση στον Καύκασο.

Τυπική χειραψία

Η φωτογραφία του Προέδρου Αναστασιάδη να κάνει χειραψία με τον Ερντογάν σε φιλικό κλίμα μπορεί να έγινε viral αλλά ήταν τυπική. Οι δύο άνδρες όταν βρίσκονται τα λένε πάντα σε φιλικό τόνο ωστόσο αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως μάλλον η συνάντηση στο περιθώριο της Πράγας ήταν «αποχαιρετιστήρια» παρά ενδεικτική μιας προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών -εν μέσω εκλογών το 2023 τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την Τουρκία, τον Ιούνιο του 2023. Εξάλλου όπως ανέφεραν πηγές στην «Κ», ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος -σε φιλικό τόνο- ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «πως σε δύο μήνες θα είναι εκτός εξουσίας, άρα δεν υπάρχει νόημα επανέναρξης των συνομιλιών τώρα».

Βαρύ κλίμα με Μητσοτάκη

Μητσοτάκης κι Ερντογάν όχι μόνο δεν αντάλλαξαν βήματα στην «οικογενειακή φωτογραφία» αλλά είχαν και μια έντονη στιχομυθία κατά την διάρκεια του γεύματος της Πέμπτης. Ενδεικτικής του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με την Τουρκία να βάζει στο επίκεντρο της αναθεωρητικής της ρητορικής τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο το Αιγαίο. Οι επόμενοι μήνες πάντως μέχρι τις τουρκικές εκλογές είναι κρίσιμοι για το πως θα εξελιχθεί αυτή η διελκυστίνδα ρητορικής από την Τουρκία η οποία πλέον σε κάθε επίπεδο αξιωματούχου (υπουργείο Εξωτερικών, Άμυνας, πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα) στη Τουρκία έχει καταστεί εξαιρετικά τοξική και με μοτίβο ως προς την ένταση ή τις αξιώσεις σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα ανοίγματα Ερντογάν

Ο Ερντογάν από την Πράγα μπορεί να μην άνοιξε τα χαρτιά του με Ελλάδα και Κύπρο ωστόσο υπάρχουν τρεις ενδιαφέρουσες τάσεις που πρέπει κανείς να αναζητήσει σε σχέση με το «ποζίσιονινγκ» του Τούρκου Προέδρου σε διεθνές επίπεδο -με φόντο τους επόμενους μήνες:

• Την ενίσχυση της προσπάθειας διαμεσολάβησης της Τουρκίας στο Ουκρανικό. 

• Την απόπειρα της Τουρκίας να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά οφέλη σε περιφερειακές συγκρούσεις όπως αυτή στον Καύκασο (Ναγκόρνο Καραμπάχ). 

• Την προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλέξει Παρίσι και Βερολίνο. Επί τούτου ένα άνοιγμα προς την Γαλλία του Μακρόν πρέπει να θεωρείται δεδομένο τους επόμενους μήνες -με επίσκεψη μάλιστα του Γάλλου Προέδρου στην Άγκυρα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση